4 t/m 6 maart 2016 Kaasforum Weekend Vlieland
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Bij de conceptie... dat was dan het moment dat ik met Siegfried het recept doornam?Kaasjeheukelom schreef:Raf, kun je er een foto van maken? Wij hebben tenslotte aan de wieg gestaan van dit baby camembertje.... Nee, sterker nog, wij waren bij de conceptie!!
Maar fijn dat hij pluis heeft Raf, is toch altijd afwachten. Bij de anderen ook al iets te zien?
Ruud, ik vroeg me af hoe je 'Boursin' smaakt?
Ik vind het een gek idee dat we vorige week om deze tijd de wildzwijnsoep lepelden en dat het buiten sneeuwde.
Vanmiddag heb ik in de zon, uit de wind in een t-shirt in de moestuin gewroet.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
Vera: het recept van mijn geitenkaasjes heb ik uit dat oude boekje 'Zelf zuivelen' . Ik schrijf hier even wat er staat:
Een recept voor het maken van verse geitenkaas
1. Verwarm 's avonds geitenmelk tot 24graden en voeg per liter melk 1/4 dl verse karnemelk toe. Verdun 2 druppels stremsel per liter met iets water en roer het zorgvuldig door de melk. Blijf nog 3 minuten zachtjes roeren.
2. Zet de pan in een hooikist of in een grotere pan met kranten ertussen om afkoeling zoveel mogelijk tegen te gaan.
3. Kijk de volgende ochtend of de melk voldoende is gestremd. Er moet iets wei boven staan.
4. Breng 2 uur later (dus 12 uur na het in stremzetten) de massa over in een kaasdoek en laat ze 6-12 uur bij kamertemperatuur uitlekken.
5. Vermeng de droge wrongel met iets zout en doe hem in kleine kaasvormpjes. Druk de wrongel goed aan zodat er geen lucht tussen zit en zet de vormpjes 4 uur op een rietmatje op een koele plaats (15graden)
6. Haal de kaasjes uit de vormpjes en laat ze nog enkele dagen op een opgevouwen kaasdoek of op zuiver hooi of stro staan. Keer ze wel geregeld. Mochten ze te droog worden, wikkel ze dan in vetvrij papier.
Geitenkaasjes in gekruide olie
Wilt u uw verse geitenkaasjes enkele weken houdbaar maken leg ze dan in gekruide olie. Neem hiervoor liefst kleine kaasjes en schik ze in een grote glazen pot die kan worden afgesloten. Strooi er een mengseltje op van verschillende kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm, gekneusde jeneverbessen, een een fijngehakt teentje knoflook, een paar peperkorrels en een kleingesneden spaans pepertje. Giet er olijfolie op totdat de kaasjes net onderstaan en hang er een paar takjes dille en eventueel rozemarijn in. Sluit de pot en zet hem koel en donker weg. Laat de kaasjes vóór het gebruik goed uitlekken. Gebruik de overgebleven olie om er salade mee aan te maken.
Voor de 'vormpjes' nam ik lange cilinders, die ik steeds keerde, net als bij camembert. Eenmaal uit de vorm genomen, sneed ik er 'damschijven' van.
Toevallig ben ik van plan morgen geitenmelk te gaan halen om weer een nieuwe serie oliekaasjes te maken.
Heel veel succes ermee! Laat je mij weten wanneer jij ze gaat maken?
Een recept voor het maken van verse geitenkaas
1. Verwarm 's avonds geitenmelk tot 24graden en voeg per liter melk 1/4 dl verse karnemelk toe. Verdun 2 druppels stremsel per liter met iets water en roer het zorgvuldig door de melk. Blijf nog 3 minuten zachtjes roeren.
2. Zet de pan in een hooikist of in een grotere pan met kranten ertussen om afkoeling zoveel mogelijk tegen te gaan.
3. Kijk de volgende ochtend of de melk voldoende is gestremd. Er moet iets wei boven staan.
4. Breng 2 uur later (dus 12 uur na het in stremzetten) de massa over in een kaasdoek en laat ze 6-12 uur bij kamertemperatuur uitlekken.
5. Vermeng de droge wrongel met iets zout en doe hem in kleine kaasvormpjes. Druk de wrongel goed aan zodat er geen lucht tussen zit en zet de vormpjes 4 uur op een rietmatje op een koele plaats (15graden)
6. Haal de kaasjes uit de vormpjes en laat ze nog enkele dagen op een opgevouwen kaasdoek of op zuiver hooi of stro staan. Keer ze wel geregeld. Mochten ze te droog worden, wikkel ze dan in vetvrij papier.
Geitenkaasjes in gekruide olie
Wilt u uw verse geitenkaasjes enkele weken houdbaar maken leg ze dan in gekruide olie. Neem hiervoor liefst kleine kaasjes en schik ze in een grote glazen pot die kan worden afgesloten. Strooi er een mengseltje op van verschillende kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm, gekneusde jeneverbessen, een een fijngehakt teentje knoflook, een paar peperkorrels en een kleingesneden spaans pepertje. Giet er olijfolie op totdat de kaasjes net onderstaan en hang er een paar takjes dille en eventueel rozemarijn in. Sluit de pot en zet hem koel en donker weg. Laat de kaasjes vóór het gebruik goed uitlekken. Gebruik de overgebleven olie om er salade mee aan te maken.
Voor de 'vormpjes' nam ik lange cilinders, die ik steeds keerde, net als bij camembert. Eenmaal uit de vorm genomen, sneed ik er 'damschijven' van.
Toevallig ben ik van plan morgen geitenmelk te gaan halen om weer een nieuwe serie oliekaasjes te maken.
Heel veel succes ermee! Laat je mij weten wanneer jij ze gaat maken?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Goed dat er pluizen zijn! Hmm, ik vind schimmelkaasjes helemaal niet leuk om te maken, omdat je er eigenlijk niets aan doet... Maak ze wel regelmatig, maar vind het saaie kaas. Niks roeren, wei aftappen etc. Ik ben een doener en die kaasjes zijn 'wachters'.Waling en Janet schreef:Hier verschenen afgelopen woensdag de eerste "pluisjes".
Wij vinden het een leuk kaasje om te maken, nu nog 2 weken wachten on te kunnen proeven
Jeannette, dank voor het recept, ik laat het je weten. Wordt wel koemelk, want geiten zie je hier nergens (en daarbij - Gerrit kan geen geitenkaas eten). Maar met wat lipase krijg je wel meer smaak.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Voor degene die de witte chocolade brokken zo lekker vonden hier het recept:
Code: Selecteer alles
Rocky road
250 gram marshmallows, gehalveerd
100 gram gedroogde cranberries
110 gram macademianoten, grof gehakt
60 gram pistachenoten, grof gehakt
of 170 gram amandelen
35 gram gedroogde kokos
600 gram witte chocola, in stukken
Opmerking: de noten kun je eventueel vervangen door hazelnoten
Vet bakblik (20 cm vierkant) in. Vorm aan alle kanten bekleden met bakpapier, iets uit laten steken.
Marshmallows, noten en cranberries mengen met kokos.
Chocola smelten.
Gesmolten chocola over de marshmallowsmix gieten en mengen.
Mengsel in bakblik doen en aandrukken.
Twee uur of meer laten koelen in de koelkast.
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Jeetje, wat gaat de tijd snel, Jeannette. Het einde van jouw reis is alweer in zicht.
Mijn drukke bootmaand gaat bijna starten. We varen de boot volgende week vrijdagnacht door Amsterdam naar Muiderzand en dan liggen we daar bijna de hele maand mei. We moeten wel werken, maar gaan dan waarschijnlijk elk weekend daarheen om op het markermeer te zeilen.
Het pinksterweekend gaan wesowieso met een groep zeilboten van de vereniging naar Texel zeilen. Mijn moeder vaart met ons mee. En daarna gaan we vanaf 20 mei voor 2 weken echt met vakantie met de boot.
Als ik zo naar buiten kijk en het zonnetje zie, verheug ik me er nog meer op dan ik al deed.
Ik verheug me er ook heel erg op om jou te ontmoeten Jeannette! En natuurlijk om Vera, Agnes en Jessy weer te zien!
Gezellig!
Mijn drukke bootmaand gaat bijna starten. We varen de boot volgende week vrijdagnacht door Amsterdam naar Muiderzand en dan liggen we daar bijna de hele maand mei. We moeten wel werken, maar gaan dan waarschijnlijk elk weekend daarheen om op het markermeer te zeilen.
Het pinksterweekend gaan wesowieso met een groep zeilboten van de vereniging naar Texel zeilen. Mijn moeder vaart met ons mee. En daarna gaan we vanaf 20 mei voor 2 weken echt met vakantie met de boot.
Als ik zo naar buiten kijk en het zonnetje zie, verheug ik me er nog meer op dan ik al deed.
Ik verheug me er ook heel erg op om jou te ontmoeten Jeannette! En natuurlijk om Vera, Agnes en Jessy weer te zien!
Gezellig!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
Heerlijk vooruitzicht voor je, Jouke, dat het zeilseizoen om het hoekje al bijna naar je kijkt! En ja, ik ben nog anderhalve week in Indonesië. Vandaag een schitterende wandeling gemaakt door de rijstvelden. Het was wel een heel geklauter, al die terrassen op en weer af, maar zó mooi!
Ik wens jou een hele goede vaart, straks, dwars door Amsterdam, en verder heel veel plezier aan boord! See you in Rastdorf!
Ik wens jou een hele goede vaart, straks, dwars door Amsterdam, en verder heel veel plezier aan boord! See you in Rastdorf!
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten