Pagina 6 van 8

Geplaatst: 20-06-2016 13:14
door Jouke
Voordat het in de olie ging was het al heerlijk. Lekker in de tuin van zitten genieten gisteren.

Hoe lang kan ik het nu eigenlijk bewaren?
En waar kan ik ze het best neerzetten? In de trapkast ofzo? Daar is het donker en nu rond de 16 graden.
Of beter in de grot op 12 graden?

Geplaatst: 20-06-2016 13:35
door Vera
John de fototechneut!!

Ik heb ze ook net in de olie gedaan, zal straks een foto plaatsen.
Grappig ze zien er allemaal anders uit!

Janet het recept staat hier ergens in het topic. Is geen werk en inderdaad het is al lekker van smaak direct na het maken.

In mijn Gruyere zitten ook wat barstjes en die komt uit de pan van Jeannette - die wrongel was veel minder droog. Maar je hebt het vaker met wat hardere kaassoorten is mijn ervaring.

Geplaatst: 20-06-2016 13:39
door Jouke
Vera schreef: In mijn Gruyere zitten ook wat barstjes en die komt uit de pan van Jeannette - die wrongel was veel minder droog. Maar je hebt het vaker met wat hardere kaassoorten is mijn ervaring.
Ok, dan maak ik me er geen zorgen om.
De Havarti gaat straks in de coating. Die is droog genoeg.
De Tilsiter moet nog ietsje droger worden.

Geplaatst: 20-06-2016 13:42
door Jouke
Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 20-06-2016 14:05
door Vera
Chaos in beeld...... Wat een troep overal! Maar het is weer goed gekomen.

Verse kaas met gemengde verse kruiden.
Afbeelding

Geplaatst: 20-06-2016 14:20
door Jouke
Ja, de chaos was overweldigend 😂

Jouw kaasjes zien er ook heerlijk uit!


Afbeelding

Geplaatst: 20-06-2016 14:30
door Jouke
Jessy, Wat wegen jouw kazen??? Ik mis alleen jouw gegevens nog.

Volgorde van gewichten: Agnes, Vera, Jeannette, Jouke, Jessy

Tilsit: 350, 615, 295, 406,

Havarti: 384, 365, 400, 443,

Gruyère: 752, 605, 850, 1238,

Geplaatst: 20-06-2016 17:20
door Kaasjeheukelom
Jouke: ik heb enkele geitenkaasjes zelfs een maand of 8 bewaard, maar die waren op het laatst wat bitter geworden, en een beetje scherp op de tong. Ze zijn op hun best tussen de twee en vier maanden. Koel bewaren hoeft niet, maar liefst wel donker, althans niet in de volle zon.

Geplaatst: 20-06-2016 17:23
door Knuddefrutje
Die bolletjes geitenkaas in de pot zien er mooi uit zeg! Ik zou ook graag het recept willen terugzien op het forum. Mocht ik eens geitenmelk kunnen bemachtigen....

Geplaatst: 20-06-2016 17:42
door Vera
Ik heb het recept bij de verse kaas recepten gezet. Dan is het makkelijk vindbaar.
Die bolletjes zijn inderdaad geweldig. Volgende keer doe ik het ook zo.....

Ben van plan om van de week een keer deze kaas te maken, maar dan gewoon van koemelk met lipase. In zo'n pot met kruiden erin een prachtig cadeautje!

Geplaatst: 20-06-2016 20:12
door Vera
Ok, het was dus leuk gezellig en fijn om elkaar weer te zien. Maar....
het was ook de dag van het grote vergeten. Zal ik eens opsommen?

Wij hadden Jouke een doos met zeilboeken beloofd - 's morgens de doos opgezocht op zolder en ik het kantoortje gezet. Jouke was nog niet koud weg toen ik hem zag staan...
Ik kreeg van Jouke een prachtig boeket bloemen - ze staan nu in de serre te pronken - maar die stonden in een vaasje. Jouke was weg toen ik de bloemen in een grote vaas ging zetten. Vaasje staat nu klaar voor Jouke als ik haar de volgende keer zie.
'Jouke wat had je ook alweer allemaal besteld?` Culturen wisten we nog prima, maar er staat nu een extra flesje stremsel in mijn koelkast. Ook van Jouke.

Agnes - ach dat viel wel mee, twee vormen en een pen. Ik verdacht haar even van roof van mijn kilovorm, maar die stond wat weggedoken in mijn kast.

Jessy - haar door John gebrouwen 'Witte van Jessy'. Jammer, maar die komt jouw kant wel een keer op.

Jeannette - haar bakblik van de boterkoek staat nog hier en haar Proosdijculturen liggen nog in mijn vriezer....

Ben ik nog iets vergeten???

Gelukkig zijn we niet vergeten om kaas te maken....
Nu ben ik wat ouder en vergeetachtig, dat weet ik. Maar ergens voel ik me gesterkt. Ik ben niet de enige...

En dan was er nog iets heel raars. Het verdwenen pakje cultuur.
Agnes had een speciale cultuur besteld voor het maken van buffelkaas. Werd keurig door Ruud geleverd - geel zakje tussen heel veel blauwe zakjes.
In de loop van de middag heb ik alle culturen eens uit de vriezer gehaald, zaten in een grote plastic zak. Alles uitgespreid en iedereen heeft dat gele zakje gezien. Jessy ging het eerst weg - zij haar culturen meegekregen. Alles weer terug in de zak.
Agnes maakt aanstalten om naar huis te gaan dus zak weer uit de vriezer. Geen geel zakje. Vriezer omgespit nergens te zien. Weer de zak eruit, weer alles nalopen. Nee, weg....
Jessy berichtje gestuurd - zat er een geel zakje aan jouw blauwe zakje gekleefd? Niet dus.
's Avonds doe ik een zak vis in de vriezer.

Zondagmorgen doe ik de vriezer open, wat ligt daar op de zak met vis drie keer raden. Ik had een beetje de bibbers door dat zakje. Heb gisteren steeds gecontroleerd of het er nu wel of niet was.
Heel raar. Volgens Agnes is het een huisspook - volgens Jouke een heksenzakje.

Agnes, het ligt er nog. Ik ga donderdag boodschappen doen en combineer dat met een bezoek aan het postkantoor. Ik sluit dan ook een verrassing en nog een en nog een in..... Krijg je dus niet alleen een geel zakje.... En ik verraad niks.


Afbeelding

Geplaatst: 20-06-2016 21:01
door Jessy
Igg is het mistery van het verdwenen zakje alweer opgelost,

en tjonge, wat zijn we veel vergeten mee te nemen, schandalig :oops:

Maar mijn hoofd zat vol met gezelligheid en idd Vera, pas maar heel goed op mijn biertje,.. is je vast wel toevertrouwd.

Morgen zal ik de foto's posten, maar t gewicht na het pekelen is:


Gruyere 920 en 296 gram
Havarti 430 gram
Tilsit 304 gram

Foto,s komen morgen...

Geplaatst: 20-06-2016 21:29
door Knuddefrutje
Ik weet niet of ik deze vraag hier mag stellen hoor, maar wat is er zo speciaal aan het gele zakje dat je daar wél buffelkaas mee kan maken?
( ik kan mogelijk wel eens aan buffelmelk komen, al is t een heel gedoe, maar ooit wil ik dat wel eens proberen :P )

Geplaatst: 20-06-2016 21:50
door Jouke
Ja, die boeken daar heb ik dus echt niet meer aan gedacht...
Dat vaasje is niet erg hoor. Daar heb ik er nog 1 van 😀
En dat stremsel... Toen ik het las, dacht ik 'oh ja!'...
Wat een onnozele mensen zijn we toch. Hahaha!

Ik heb vanmiddag de eerste laag coating op 2 kaasjes gezet.
Morgen de tweede laag en dan is ook de gruyère aan de beurt voor de eerste laag.
Ik heb nog geen etiketjes voor deze kazen.
Aan de slag maar weer dus...

Geplaatst: 20-06-2016 21:53
door Vera
Nienke ja, natuurlijk.
Buffel melk heeft een heel hoog vetpercentage en dus veel vaste stof. Vorig jaar heeft Agnes naar de kaasmaakdag voor de eerste keer buffelmelk mee gebracht. De enorme massa kaas was ok - bodylotion hafden de dames op hun armen niet meer nodig. Grijns
Maar het resultaat was niet wat we ervan verwacht hadden. Wat droog een wat korrelige kaas. Nog wat pogingen, maar het viel niet mee.
We hebben wat tips van Kaaslust gekregen voor de verwerking van buffel. En daar hoort een cultuur bij. Nu is dat vrij onbetaalbaar en alleen in groot verpakking verkrijgbaar. - en via Rademakers hebben we een alternatief aangeboden gekregen. En dat alternatief zit in het bewuste gele zakje....

Voor je aan buffel gaat beginnen, ga dan even speuren op het forum, want zomaar buffelkaas dat wordt hem niet - dt is zonde van je dure melk. Zo wijs zijn we wel geworden. En als je zoekhulp nodig hebt - Agnes is de expert.

Geplaatst: 20-06-2016 22:17
door Knuddefrutje
Dank je Vera!
Ik begin niet zomaar aan buffel inderdaad. Ook de buffelboer zegt dat het vrijwel onmogelijk is om er iets lekkers qua kaas van te maken. Hij zei dat het niet alleen aan het vet ligt ( schaap heeft ongeveer hetzelfde percentage ) maar ook aan de hoeveelheid eiwit.
Ik weet uit ervaring hoe vet het is. Als je een bakje buffelyoghurt op eet heb je de rest van de dag geen lipbalsem meer nodig. Grijns
Maar ooit staat ie op mijn lijstje.
Ik zag dat het zakje van juergens vandaan kwam en welke het was. Ik was daarom erg nieuwsgierig wat het voor bijzonders was. Bij de omschrijving ervan staat niets over buffel kaas.
Vandaar mijn vraag :)

Geplaatst: 20-06-2016 22:40
door Agnes
De buffelkaas is inmiddels best goed, na tips van Niels en de buffelboer. Nog niet perfect en daar streven we naar. Na 3 juli heb ik tijd en ga ik buffelkaas maken met de nieuwe cultuur.
Voor morgen staat er 20 liter koemelk klaar :D

En ja een dagje ouder dan vergeet je wel eens wat, dit excuus gaat niet op voor Jouke en Jessy.

Geplaatst: 21-06-2016 12:54
door Knuddefrutje
Nou Agnes, dan weet ik bij wie ik moet zijn als ik het gevecht met de buffelmelk aan ga :-)

Geplaatst: 21-06-2016 19:01
door Jessy
En mijn foto's, :wink:

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 21-06-2016 19:03
door Jessy
K had net een potje feta kaasjes leeg, dus heb ze daar maar ingedaan en bijgevuld met olijfolie, beetje lui zeg maar,..

Maar k ben heel benieuwd naar de smaak, hoelang moesten ze ook alweer staan Jeanette?

Geplaatst: 21-06-2016 19:04
door Jouke
Ik heb gisteren een paar bolletjes op een pizza gelegd voordat ie in de oven ging. Heerlijk!

Geplaatst: 21-06-2016 19:49
door Vera
Ok, eindstanden:
20 liter melk Tilsit: 1970 gram
20 liter melk Havarti: 2020 gram
ca 45 liter melk Gruyere: 4620 gram

Geplaatst: 21-06-2016 20:06
door Vera
En Agnes, hoe was je kaasmaakdag vandaag?

Ik mag vrijdag alweer er komt een nieuw forumlid de kunst afkijken. Geen hektiek gewoon met twee en 20 liter. Raad eens: Goudse van Nils.... Mooie beginnerskaas. Jullie kunnen alles maken inmiddels, dat bleek maar weer zaterdag - hop recept, hop maken die kaas. Geweldig!

Geplaatst: 21-06-2016 21:28
door Agnes
Haha Vera aan de goudse kaas :D

Ik heb Tilsit gemaakt, twee kazen 1366 gram en 716. De laatste heeft 70 gram walnoten. Van ongeveer 20 liter melk heb ik niet heel veel kaas. Dacht dat het aan mijn melk lag maar de vette melk die Jessy zaterdag bij zich had heeft ongeveer de zelfde opbrengst.

Misschien maak ik donderdag nog een parmezaan, de vorige was lekker van smaak.

Vrijdag komen de kinderen en
kleinkinderen, die blijven tot zondag. Zondag komen vrienden 10 dagen. Het weekeinde is hier schutterij feest en zondag middag begint een week icoon schilderen. Leuke dingen maar druk.

Geplaatst: 22-06-2016 10:56
door johnshadows
Afbeelding