Pagina 7 van 9

Geplaatst: 02-10-2016 20:54
door Evert
Zaterdag middag twee kazen geproefd, een pittige kaas men piri piri?? Zou ik graag het recept van hebben, of staat dat al ergens op het Forum?

Zaterdag ook een klein stukje geproefd van een blauwe kaas (zat vacuüm verpakt) de cultuur was meen ik gemaakt van originele blauwe kaas... Wil graag weten hoe dat gemaakt was (cultuur).

Ben alleen even de namen kwijt van deze mensen.... Sorry.. Moest al zoveel onthouden. :D

Geplaatst: 02-10-2016 21:21
door Knuddefrutje
Hoi Evert,
ik heb hier thuis een T-doek van jou....

De piripiri was van Raf, de blauwe van Joop en Rixt :-)

Geplaatst: 02-10-2016 21:44
door Vera
En die blauwe was voor mij de topper van het hele weekend. Ik heb Joop gevraagd het recept te plaatsen want dit is een kaas die ook heel graag zou willen maken!
Als je hem plaatst Joop zet hem dan maar gelijk bij de blauwschimmelkazen 'Blauwe Joop- Joops blauwe klinkt wat beter? ofzo?) en maak er een stickie van. Ik had de eer het reststuk mee te krijgen - waarvoor weer mijn dank - en heb dat net op een crackertje genoten.... Nog een klein restje overgehouden.
Misschien ent ik dat door op de blauwe die ik zaterdag gemaakt heb. Gewoon de nieuwe kaas ermee insmeren. Zoiets deed Pieter-Jan ook met zijn natuurkorst Tommes toch? Die waaghals met vieze handen voor en na het wassen....
In dat geval - wordt vervolgd.

Geplaatst: 02-10-2016 22:25
door Siegfried
Iedereen voldaan, moe en veilig thuis gekomen? Dat is het belangrijkste.

Ik vond het een eer en genoegen jullie te mogen ontvangen in onze streek, bedankt allemaal voor het zeer leuke weekendje, alle babbels, culinaire genotsmomenten en die leuke streekproducten, dikke merci voor de keramische kaasvorm Raf, maar vooral voor jullie aanwezigheid, de gezelligheid en zottigheid.

En nu bedje in, vanaf morgen elke dag terugdenken tijdens het kaasdraaien aan een leuke tijd in de Schuur.

Dikke knuf van Carine en mezelf uit het Hageland,

Siegfried

Geplaatst: 02-10-2016 22:56
door Gerda
Fijn te lezen dat het een geslaagd weekeind was. Een volgende keer hoop ik er ook bij aanwezig te zijn.

Geplaatst: 03-10-2016 08:07
door Siegfried
Snel posten wanneer het volgende weekend door gaat, Gerda ! Dan kunnen we direct dat weekend al vrij houden. ;)

Geplaatst: 03-10-2016 18:31
door Vera
Siegfried vanmiddag schoot mij het kruid weer te binnen waarvan we niet op de naam konden komen - simpel Dragon... Dom, dom,dom.

Geplaatst: 03-10-2016 22:17
door Joop
Vera schreef:En die blauwe was voor mij de topper van het hele weekend. Ik heb Joop gevraagd het recept te plaatsen want dit is een kaas die ook heel graag zou willen maken!
Als je hem plaatst Joop zet hem dan maar gelijk bij de blauwschimmelkazen 'Blauwe Joop- Joops blauwe klinkt wat beter? ofzo?) en maak er een stickie van. Ik had de eer het reststuk mee te krijgen - waarvoor weer mijn dank - en heb dat net op een crackertje genoten.... Nog een klein restje overgehouden.
Misschien ent ik dat door op de blauwe die ik zaterdag gemaakt heb. Gewoon de nieuwe kaas ermee insmeren. Zoiets deed Pieter-Jan ook met zijn natuurkorst Tommes toch? Die waaghals met vieze handen voor en na het wassen....
In dat geval - wordt vervolgd.
De eerste versie van de Blauwe Joop staat erop. Moet nog wel wat aan geschaafd of zoals Siegfried waarschijnlijk zou zeggen: verzaagd worden.

Ik verkruimel meestal een beetje van de blauwe aders of holtes in een beetje melk en roer dat door de warme melk zodat het overal in de wrongel zit.
In deze zat ook een beetje van een kaas uit de super, een shropshire blue met annato en verder natuurlijk P. roqueforti en een mesofiele cultuur.

Joop

Geplaatst: 04-10-2016 12:04
door raf
hallo,

Ook ik en mijn vrouw hebben genoten van het kaasweekend.

Siegfried bedankt voor het fantastisch weekend.

De Pili pili kaas (niet piri piri ) is een recept van gouda kaas met 6 gram pili pili kruiden per kg kaas

Op naar het volgend weekend laat het zo vroeg mogelijk weten omdat mijn vrouw een op de twee weekend moet werken zo kan ze misschien een weekend wisselen.

Lekkere kazen geproefd en ik ga misschien ook schimmelkazen zelf eens maken.

Prettige dag

Groeten van Marleen en Raf :D

Geplaatst: 05-10-2016 18:50
door Vera
Bij gebrek aan foto's - zo stonden wij te goochelen met het pizzadeeg:
Afbeelding

Geplaatst: 05-10-2016 20:31
door Bert_en_Ernie
Geen deeg blijven plakken aan het plafond dan?

Geplaatst: 06-10-2016 20:28
door Knuddefrutje
Ik vond het superleuk om erbij te zijn!
Bijgaand wat sfeerplaatjes.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 06-10-2016 21:30
door Siegfried
fotootjes komen eraan

Als iemand de foto's in ware grootte wenst in CR2 / JPEG, graag een pb met mailadres, dan doen we een wetranfserreke.

Hoe zit het trouwens met de kaasjes?

Geplaatst: 07-10-2016 09:01
door Knuddefrutje
Ik wacht nog vrolijk op de kaasjes :-)
Mijn grote st Paulin voelt een beetje klef en plakkerig.Hij begint ook een beetje te schimmelen. Blauwe puntjes....
De kleintjes zijn een stuk droger. Die gaan vandaag gewassen worden met zout water en kruidenspul.
De Asiago doet het prima.
En de schimmels.. tja :?
De blauwe krijgt nu hier en daar een klein puntje schimmel in de juiste kleur.
De witte... krijgt wel wat pluis in de juiste kleur, maar ook een soort "steeltjesschimmel met zwarte bolletjes" erop.... ik denk dat dat niet goed is :shock:

Geplaatst: 07-10-2016 18:06
door Knuddefrutje
Ik kom net tot de fantastische ontdekking... dat ik er na het kaasweekend nooit meer aan gedacht heb om de brie/camembert en de blauwe een likje zout te geven.... dat verklaart mogelijk de steeltjes-schimmel....
STOM :P :oops:

Die kunnen dus de groenbak in.

Geplaatst: 07-10-2016 18:15
door Vera
Ik zou als ik jou was de verkeerde schimmel wegsnijden en de kazen alsnog zouten. Weggooien kan altijd nog. Toch?

Hier doet de witte het prachtig, mooie pluizen en de blauwe vertoonde vandaag een vleugje blauw.

Asiago ligt braaf in de grot.

Geplaatst: 07-10-2016 18:37
door Knuddefrutje
Ok, ik heb ze alsnog gezouten. De witte begint al wel wat brieig te ruiken. Vooral witte pluis op de zijkanten. De blauwe wordt echt al wel ietsje blauwig. Maar ja, hopen dat het nog zin heeft gehad om ze nu pas te zouten. Ipv de kliko staan ze weer netjes in hun bakjes in de grot. Daar waar met zoveel verse kaas en 3 st paulins de schimmel enthousiast groeit. Moet gewoon iedere dag poetsen, en mijn goudse schaapjes ruiken naar Roquefort....

Geplaatst: 07-10-2016 19:56
door Vera
Vera schreef:Ik zou als ik jou was de verkeerde schimmel wegsnijden en de kazen alsnog zouten. Weggooien kan altijd nog. Toch?
Pieter-Jan geef ik hiermee een volkomen fout advies?

Geplaatst: 07-10-2016 20:20
door Evert
Bij mij zie je bij de blauwe, als je heel goed kijkt een enkel blauw stipje. De witte schimmel laat nog niets zien.

De St. Paulin zie je droger worden aan de buitenzijde. Welke kleur gaat die korst krijgen uiteindelijk? Geen coating gebruikt gehouden aan het recept van het weekend.

Morgen gaat het gebeuren.... Goudse, Fenegriek en Pili Pili.... Spannend.

Geplaatst: 07-10-2016 20:26
door Vera
Reuze spannend Evert. Hou ons op de hoogte!

Geplaatst: 08-10-2016 22:50
door Knuddefrutje
Gisteren dus alsnog de blauwe en de witte van wat zout voorzien. Ondertussen zien ze er zo uit :

Afbeelding

Afbeelding

Wanneer zou ik de blauwe moeten gaan piercen?
En wanneer moeten deze pracht exemplaren de gewone koelkast in?

Geplaatst: 09-10-2016 12:12
door Vera
Met prikken wacht ik tot er echt aardig blauw aan de buitenkant zit. Dat was vanmorgen het geval, dus....

Afbeelding

De blauwe kun je na 4 a 5 weken eten - ik laat ze gewoon in de grot tot die tijd.

De witte gaan naar de gewone koelkast als ze zacht worden in het midden. Maar ook dat is afhankelijk van smaak. Ik hou van pittig en daarom laat ik ze eigenlijk in de grot tot ze echt helemaal doorgerijpt zijn. Dan 'lopen' ze als je ze opensnijdt....

Geplaatst: 10-10-2016 17:53
door Evert
Vraagje op de St. Pauline verschijnen hier daar kleine zwarte spikkeltjes, is dat schimmel?

Hij blijft verder wit van kleur, is dat ook de kleur van de natuur korst?

Geplaatst: 10-10-2016 18:43
door Vera
Lijkt me schimmel die zwarte spikkeltjes. Lekker wegpoetsen met pekel.
Je korst zal langzaam naar geel - bruin verkleuren denk ik, als ik aan de kazen van Hans terugdenk. Klopt toch Siegfried?

Geplaatst: 10-10-2016 20:04
door Knuddefrutje
De mijne heeft ook zwarte spikkels. Wegpoetsen gaat niet echt. Ze zitten meer in de korst. Daarnaast komt er ook witte pluis op. Die is wel wegpoetsbaar maar komt ook steeds terug.