Kaasmaakweekend België 2016

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#176 Bericht door Vera » 10-10-2016 20:48

Ach beetje witschimmel geeft een extra smaakbeleving....
Poetsen jullie maar lekker weg wat weg wil gaan. En troost St Paulin is een snel klaar kaas.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#177 Bericht door Knuddefrutje » 10-10-2016 22:07

Ik ben eigenlijk ook wel nieuwsgierig hoe de kaasjes van de andere deelnemers er ondertussen uit zien :)
Niemand daar iets over te melden?

Afbeelding

Siegfried

#178 Bericht door Siegfried » 10-10-2016 22:43

St Paulin krijgt een geel-licht oranje korstje. zo'n typisch abdijkorstje. De mijne riekt al een beetje naar champignon.

Ik moet toegeven, het blijft toch wel leuk zo'n natuurkorstje. Je weet nooit waar je uit komt, he. :)
Ik borstel ze elke dag lichtjes met zo'n hard borsteltje van varkenshaar. En elke twee dagen met pekel afwrijven gedurende twee weken.

De kruiden en noten heb ik wel gecoat, die komen anders niet zo goed vrees ik.

Ik ga morgen wat fotootjes nemen, en die plaatsen, samen met de andere foto's van het weekend. Laps, morgen niet want ik vertrek morgenvroeg en kom pas morgennacht terug naar huis. Het zal woensdag worden dus.

Schoonverdiep
Verse kaas
Berichten: 62
Lid geworden op: 13-11-2015 01:13
Contacteer:

#179 Bericht door Schoonverdiep » 11-10-2016 11:20

Hoi,

Wat de ST Paulins betreft. Je mag altijd een paar druppels azijn bij je pekel doen (degene die je gebruikt om je korst te wassen). Als ie nogal snel schimmelt, dan staat-ie misschien wat te vochtig (géén gesloten doosje voor de ST Paulin, bij mij liggen deze los in de grot.). Dan kan je desnoods elke dag een pekelwasje doen (zuivere pekel in een bakje, en wat overblijft weggieten, elke keer opnieuw wat zuivere pekel gebruiken). Desnoods zet je de kaas(jes) na het pekelen even onder een vetilator om snle te drogen.
Korst wordt oranjegeel. Soms met een rossige schijn als er zich wat linens op vestigd, wat frequent gebeurt. (eigenlijk is St Paulin een Port Salut zonder linens-enting)

Succes, in bijlage ene foto van enkele mooie st Paulins (en een camembert)
Afbeelding
I love food. En mijn BMI is niet te hoog. Ik moet gewoon nog wat groeien.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#180 Bericht door Knuddefrutje » 11-10-2016 12:52

Hoe lang duurt dat voordat de korst mooi oranje/geel gaat zijn normaal Hans?
De mijne is dus nog wit-achtig met hier en daar zwarte vlekjes. Was m braaf om de dag en hij staat los in de kaaskast.
Hij wil ook graag een mooi wit donsje maken :P

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#181 Bericht door Evert » 11-10-2016 16:24

Afbeelding

Zo zien die van mij er nu uit.

Siegfried

#182 Bericht door Siegfried » 13-10-2016 20:30

Voila, de Saint-Paulinkes. Ze zijn aan het puberen, de voorste heeft al een paar rode mechen laten trekken. ;)

En daar onder de kruiden en noten. Die zijn wel gecoat want dat kwam niet goed anders.

Nog efkes en we kunnen weer eten. :)


Afbeelding

Afbeelding

Siegfried

#183 Bericht door Siegfried » 13-10-2016 21:50

en een paar van de beloofde foto's.

Als er iemand de foto's in ware grootte wenst, bptje sturen met mailadres en we doen een wetransferreke.

Hier komt een deel:

Joop oehoe zorgt voor de nootjes
Afbeelding

Kruiden zijn er ook geplukt:

Afbeelding

Meten is weten, als hij aanstaat tenminste. :lol:

Afbeelding

PJ zag dat het goed was ... :)

Afbeelding

Vera daar en tegen, ... :)
Afbeelding

Ok, ok, het is toch in orde.

Afbeelding

Stremsel toevoegen. Tellen, tellen, tellen, ...

Afbeelding

Evert; eerste keer, maar zeker niet de laatste.
Afbeelding

Zo'n lach maakt gewoon je dag ! :D

Afbeelding

Pauze !!!!

Afbeelding

... met bubbels, appelcider van Hans; zálig lekker goedje.

Afbeelding

héhé, lekker veel denkt Jeanette, ...

Afbeelding

En hier is dan eindelijk Hans, met gebak van Nienke, Was dat hier geen kaasweekend??? :lol:

Afbeelding

Raf aan de snij,

Afbeelding

En Marleen aan de kijk naar haar ventje, of houdt ze hem in het oog? :)
Afbeelding

Temperatuur meten bij het toevoegen van warm water voor de spoelwas. Wasverzachter niet vergeten?

Afbeelding

Joop is geconcentreerd. . . . . . Joop is altijd geconcentreerd.

Afbeelding

Nienke ook, denk ik, ... hoop ik, ... dacht ik, .....

Afbeelding

Siegfried

#184 Bericht door Siegfried » 13-10-2016 21:58

En we gaan nog effe verder. :D

PJ test de wrongel
Afbeelding

Afbeelding

Die pikkedingen mogen er ook in; Wie durft??

Afbeelding

En vullen maar: iedereen met de handen in de wrongel en vormpjes aanduwen, met of zonder kruiden of noten.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Ajajajaj, bijna de noten vergeten. Zou zonde zijn van Joops werk.

Afbeelding

En terug vullen, ... :)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Siegfried

#185 Bericht door Siegfried » 13-10-2016 22:23

tja, ik moet het in stukskes kappen want hij houdt het altijd tegen, de sloeber !

Hier zijn we vrijdagavond begonnen, met een zalig biertje van Raf ! Knap Raf !
Afbeelding


Herfst in aantocht, het bottelen is voorbij.
Afbeelding

Tja, deze twee wil ik jullie toch niet onthouden.

Afbeelding

Afbeelding

En dan het bezoek aan de brouwerij - distelarij in Wilderen:

Een kolom(meke)

Afbeelding

Een gratis vat vanavond?

Afbeelding

De eerste kolom; oude boel van de 19de eeuw. De oudste nog in Europa.

Afbeelding

Trapke naar boven

Afbeelding

Industriële archeologie ten top. Hier krijg ik echt wel natte dromen van.

Afbeelding


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Stoomtijdperk

Afbeelding

En weer aan den drank. :D

Afbeelding

En de prijsbeesten:
Uitgesproken eerste plaats: Joops blauwe, zie de nieuwe topic. Zalige kaasje.

Afbeelding

Nr 2: mijn keldermonstertje. Door mijn operatie een wees geworden die compleet verwaarloosd is geweest, maar ook daar kan iets moois uitkomen. Droog, zilt en vol aroma.

Afbeelding


Voila, geniet ervan.
Allemaal genomen met een Canon 60D met vaste 50mm lens. Heel speciaal lensje, geen zoom, gewoon scherpstellen en schieten. De foto's in de brouwerij waren met de Lumia 950. trekt best mooi.

Als de deelnemers de volledige reeks wensen, pbtje met je mailadres en ik stuur ze per Wetransfer door.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2198
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#186 Bericht door Jouke » 14-10-2016 08:20

Geweldig leuk om mee te kunnen kijken!!!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#187 Bericht door Vera » 14-10-2016 21:40

Geweldige impressie Siegfried.
Wat een leuk sfeertje was het.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#188 Bericht door Evert » 14-10-2016 22:17

En nog wat sfeer impressies.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#189 Bericht door Evert » 18-10-2016 19:43

Praktische vraag: de zijkanten van de blauwe schimmel kaas en de Camembert die we op het weekend hebben gemaakt, zijn sinds een paar dagen erg nat en voelt zacht aan. Wat gaat er niet goed?

Ik laat ze elke dag een kwartier luchten in de keuken. Maak de bakjes en deksel droog.

Graag advies.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#190 Bericht door Knuddefrutje » 18-10-2016 22:04

Hey Evert,
Dat de schimmelkaasjes zacht worden aan de zijkanten betekend dat de schimmels goed bezig zijn.
Mijn witte is wel mooi droog qua pluis. Mijn blauwtje geeft ook natte vingers bij het omdraaien.
Ik denk dat het zo hoort....
Iemand met verstand van zaken die opheldering kan geven?

Hoe gaat het met je Paulines?
Mijn Paulin met paprika begint niet echt aangenaam te ruiken.... ik denk dat dat niet helemaal goed gaat. De naturel gaat denk ik wel redelijk :-)

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#191 Bericht door Evert » 18-10-2016 22:10

Mijn St. Paulin heb ik in de kaasgrot wat lager gelegd. Nu wordt hij wat droger.
Heeft op de korst wat last van schimmels, wat ik elke dag probeer te verwijderen.
De zijkant wordt harder en krijgt meer de gele kaaskorst kleur.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#192 Bericht door Knuddefrutje » 18-10-2016 22:32

Mijn st Paulin hebben ook last van schimmel. Vooral die met paprika. Ik denk ook vanwege de geur dat ik bij een proefsessie dan ook maar om de korst heen eet...
De naturel wordt ook bij mij harder/droger aan de zijkant en wordt heel langzaam wat geler maar ook aan de zijkant juist witter.
Ik zal van de week nog eens fotootjes maken van alle kindjes in de klas. Zo kunnen we wat vergelijken :-)

Betekend lager in jouw kaas grot dat ze nu koeler liggen Evert?

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#193 Bericht door Evert » 19-10-2016 08:28

Boven in mijn koelkast zit een soort roostertje, het lijkt als of daar lucht door heen komt geblazen. Heb hem nu één verdieping ( glasplaat )lager gelegd.
Natuurkundig zou het lager kouder moeten zijn....zal weinig verschil zijn,... denk ik..

Evert
Jonge kaas
Berichten: 96
Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
Contacteer:

#194 Bericht door Evert » 19-10-2016 10:13

Vannacht, de bakjes iets open gezet, Vanmorgen waren de zijkanten niet meer zo glibberig nat. Deksels weer helemaal dicht gedaan.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#195 Bericht door Vera » 19-10-2016 21:11

Mijn blauwe is wel droog, maar de zijkanten moeten voorzichtig behandeld worden. Pak je hem te hard vast dan glibbert de korst. Ik laat ze dagelijks lekker drogen ca een half uur. Maak de deksels droog en laat de doos zelf gewoon aan de lucht drogen.

Even over dat zacht worden van witschimmel. Niet de buitenkant moet zacht zijn. Ze rijpen van binnen naar buiten als het goed is. Als de buitenkant van witschimmel te zacht is rijpt hij te snel en krijg je Slipping Skin. Dus dan laat de korst los. Als de buitenkant echt zacht is dan zou ik ze naar de gewone koelkast verhuizen. Rijping gaat dan langzamer.
Hier zijn de kleine witjes nog prima stevig, maar wel heel wit.
Ik denk dat ze volgende week in de pan gaan. Paneren als een Schnitzel en zachtjes bakken. Dan smelt de binnenkant en lopen ze leeg als je ze aansnijdt. Ik maak een foto.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#196 Bericht door Knuddefrutje » 20-10-2016 07:29

Oké. Zojuist een heel verhaal getypt. En met dan aan de fantastische samenwerking tussen mijn telefoon en het forum is het nu weg. Jammer :'(

Nieuwe poging:

Dank voor je uitleg Vera!
Ik vraag me echter ernstig af of kaas van binnen naar buiten rijpt.
Van PJ begrepen dat schimmel enzymen maakt en dat die enzymen je kaas een beetje voorverteren waardoor die lekker zacht en romig wordt. Ipv hard en zurig.
De schimmel groeit aan de buitenkant omdat die zuurstof nodig heeft. Aan de buitenkant worden dus ook de enzymen gevormd en die gaan langzaam steeds verder de kaas in. Ik denk dus van buiten naar binnen en dus ook rijping die kant op.
Als je brie in de winkel koopt zie je ook vaak dat die niet goed rijp is. Juist aan de binnenkant zit dan nog een zurige harde kern.

Mijn kaasmonstertjes zien er ondertussen zo uit:


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Siegfried

#197 Bericht door Siegfried » 20-10-2016 09:52

klopt, witschimmel van buiten naar binnen en blauwschimmel van binnen naar buiten.

En die te hoge temperatuur zorgt er inderdaad voor dat de buitenkant al gaat lopen alvorens de binnenkant rijp is. Zoals Vera zegt, als hij zacht wordt, de koeling in en traag laten verder rijpen. Ik knal die witte jongens de koeling in zodra ze haar hebben. En daar kunnen ze dan heel langzaam rijpen.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#198 Bericht door Knuddefrutje » 20-10-2016 18:25

Ik kon het niet laten.... Heb de paprikaPaulin net open gemaakt en geproefd.
Lekker, beetje muffe sokkenlucht, maar toch wel jummie :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#199 Bericht door Vera » 20-10-2016 18:44

Jullie hebben gelijk - foutje van Vera!

Ik zit net nog even naar je foto's te kijken Nienke. Is je blauwe besmet met wit?
Al mijn blauwe kazen hebben daar altijd last van - ik dacht dat dat kwam omdat ze op een houten frame liggen.
Heb je hem al geprikt?

Fijn dat hij wel goed smaakt je paprika.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#200 Bericht door Knuddefrutje » 20-10-2016 19:00

Hoi Vera,
Gelukkig maken we allemaal wel eens een foutje :-) geeft niks.
Ik vermoed inderdaad dat ik mijn blauwe hier en daar bepoteld heb met witte vingertjes :-p ze liggen bij mij keurig apart in bakjes, dus ik denk dat ik zelf de besmettingsbron ben.

Ik heb er en een ruime week terug gaatjes in geprikt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast