Pagina 1 van 5

Kaasdag 18 november a.s.

Geplaatst: 14-09-2017 17:40
door Vera
18 november een leuke dag voor hobby kaasmakers!

Er was in het voorjaar al sprake van een ‘kaasdag’ bij ons forumlid Henriette (van Veldhuisen) ter gelegenheid van het feit dat zij sinds kort een heuse kaasmakerij aan huis heeft. Door wat vertraging bij de bouw en inrichting van de kaasmakerij en de vakantieperiode is de ‘kaasdag’ verschoven naar het najaar. Maar nu gaat het echt gebeuren en wel op 18 november a.s.
We zijn blij dat, net als de dag op Kaaslust vorig jaar, Gerhard Hup weer bereid is gevonden om de kaasproeverij te doen en een lezing wil geven over kaasmaken. We hebben hem gevraagd om wat andere aspecten van het kaasmaken aan bod te laten komen dan vorig jaar. Exacte inhoud van de lezing van Gerhard volgt zo spoedig mogelijk.

Globale dagindeling:
Ca 10.30 inlopen - koffie - thee en iets lekkers erbij. De kaasmakerij bewonderen!!

Daarna kaasproeven 11.00 tot ca.13.00 uur
In principe 1 kaas per persoon en indien mogelijk als er tijd voor is een tweede kaas erbij.
Graag horen we van te voren wie welke kaas meebrengt en hoe oud deze kaas is op 18 november.

13.00 – 14.00 uur lunch

14.00 - 15.30 uur lezing van en vragen aan Gerhard Hup.

Daarna eventueel nog koffie - thee.

Max. aantal deelnemers ca. 20.
Kosten 5 euro per persoon.
Inmiddels is het een goede gewoonte dat we bij dergelijke bijeenkomsten allemaal iets te eten meebrengen. Dat kan iets lekkers zijn voor bij de koffie of thee. Maar ook voor de lunch kan iedereen iets meebrengen. Denk aan brood – fruit – beleg – salade. Ervaring heeft geleerd dat het allemaal altijd veel te veel is, maar de restanten nemen we gewoon weer mee.;-))
Graag wel van te voren melden wie wat meebrengt anders zitten we straks aan tafel met bergen beleg en salades en geen brood om het op te leggen.
We maken er gewoon weer een ongedwongen en gezellige dag van!
Henriette zorgt voor koffie – thee en water.
Mocht je graag willen komen, maar je woont te ver weg om op 1 dag heen en weer te rijden dan kun je PB zenden aan Henriette. Zij zal dan proberen een plaats om te overnachten te regelen.
Mogelijk ten overvloede, maar er wordt op deze dag dus geen kaas gemaakt. Als daar belangstelling voor is kunnen we bekijken of er op een later tijdstip nog eens iets plannen valt om de kaasmakerij in bedrijf te zien.
Wij hebben er zin in en hopen oude bekenden terug te zien, maar zeker ook nieuwere leden te mogen verwelkomen. Schrijf snel in want vol= vol.

Henriette en Vera

Henriette van Veldhuisen
Boerendijk 1
7691 PA Bergentheim

Geplaatst: 14-09-2017 17:49
door Corrie
Ik kom graag, heb vorig jaar veel geleerd.
Helaas heb ik geen kaas om te proeven.

Geplaatst: 14-09-2017 18:39
door Vera
Leuk dat je ook weer van de partij bent Corrie!

Deelnemers 18 november:
Corrie
Henriette
Vera

Geplaatst: 16-09-2017 21:47
door Gerda
Ik ben nog aan het kijken hoor, november heb ik wat veel op het programma maar zou wel graag komen, ik meld me op tijd.

Geplaatst: 21-09-2017 12:01
door Agnes
Ik kom ook graag. Geen kaas meer gemaakt te laatste tijd dus niets om te laten proeven.

Geplaatst: 21-09-2017 13:09
door Vera
He, Agnes, leuk dat je ook wilt komen!

Corrie
Agnes
Henriette
Vera

Geplaatst: 21-09-2017 14:42
door hansadutta
Klinkt leuk. Het is een beetje uit de richting maar ik ben wel benieuwd hoe de gemiddelde hobby kaasmaker er uit ziet. :shock:
Ben er bij.

Ik weet nog niet of ie gelukt is maar als ie klaar is heb ik een zelfgemaakte "champagne" bij me.

Geplaatst: 21-09-2017 17:30
door Vera
O fijn ook een nieuw gezicht erbij.
Je zult wel schrikken.... :shock:

Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Henriette
Vera

Geplaatst: 21-09-2017 20:12
door Waling en Janet
Hierbij willen wij ons graag opgeven.
ik moet eerlijk zeggen dat ik wel nieuwsgierig ben waar de 5 euro pp voor is :)

Janet

Geplaatst: 01-10-2017 17:57
door Vera
O sorry zeg, ik heb jullie bericht helemaal over het hoofd gezien.
Leuk dat jullie ook weer van de partij zijn!

Die 5 euro is omdat Gerhard graag iets betaald wil hebben en om zijn reiskosten te vergoeden.
We zijn aan de veilige kant gaan zitten, omdat we niet weten hoeveel deelnemers er zullen zijn. Dus mogelijk valt de bijdage wel lager uit.

Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Waling
Janet
Henriette
Vera

Geplaatst: 02-10-2017 13:05
door Jouke
Ik ben er ook graag bij!
Wat leuk.

Maar eh.... moeten we dan allemaal een masker meenemen?

Ik denk dat hansadutta anders wel teleurgesteld gaat zijn.
Volgens mij is er met geen mogelijkheid een gemiddeld gezicht van ons te maken... :roll:

Afbeelding

Geplaatst: 02-10-2017 13:26
door Vera
Leuk dat je ook de reis gaat maken Jouke!

Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Waling
Janet
Jouke
Henriette
Vera

:shock: Misschien wel een goed idee - maskers op.... En dan eigenlijk ook allemaal maar verkleed, dat zou pas een leuke bende worden.

Geplaatst: 02-10-2017 13:34
door Jouke
Vera schreef:Leuk dat je ook de reis gaat maken Jouke!
Tis maar 2 uur rijden :-)
Gezellig!!!

Geplaatst: 03-10-2017 16:39
door Knuddefrutje
Ik kom ook. Samen met Mianto :-)

Geplaatst: 03-10-2017 16:59
door Vera
Tof Nienke!


Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Waling
Janet
Jouke
Nienke
Mianto
Henriette
Vera

Geplaatst: 04-10-2017 00:00
door hansadutta
Om nog even heel flauw terug te komen op de opmerking van Jouke; Tot nu toe lijkt het erop dat de gemiddelde nederlandse kaasmaker een vrouw wonende in duitsland, of in die richting is.
Niet dat ik in hokjes denk hoor.

Geplaatst: 04-10-2017 07:01
door mariawitte
wij slaan over richard moet in dat weekend werken helaas

Geplaatst: 05-10-2017 15:11
door Gerda
hansadutta schreef:Om nog even heel flauw terug te komen op de opmerking van Jouke; Tot nu toe lijkt het erop dat de gemiddelde nederlandse kaasmaker een vrouw wonende in duitsland, of in die richting is.
Niet dat ik in hokjes denk hoor.
:lol: :lol: :lol:

Geplaatst: 10-10-2017 21:20
door Knuddefrutje
Moeten de testkazen perse hele kazen zijn, of mag dat ook een vooraf gesneden stuk zijn?

Geplaatst: 11-10-2017 08:35
door Jouke
hansadutta schreef:Om nog even heel flauw terug te komen op de opmerking van Jouke; Tot nu toe lijkt het erop dat de gemiddelde nederlandse kaasmaker een vrouw wonende in duitsland, of in die richting is.
Niet dat ik in hokjes denk hoor.
Hmmmm, dan pas ik niet in dat hokje..... :shock:
Mag ik dan nog wel komen?

Geplaatst: 11-10-2017 08:37
door Jouke
Vera schreef: Misschien wel een goed idee - maskers op.... En dan eigenlijk ook allemaal maar verkleed, dat zou pas een leuke bende worden.
Pre-haloween party 8)

Ik verkleed me wel als een gemiddelde kaasmaker

Afbeelding

Geplaatst: 23-10-2017 19:47
door Vera
Dit lijkt het clubje te zijn voor de 18e november.

Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Waling
Janet
Jouke
Nienke
Mianto
Henriette
Vera

Er is nog plenty ruimte voor nieuwe aanmeldingen hoor! Hoe meer zielen hoe meer vreugd.

Kunnen jullie aangeven wat voor kaas je meebrengt? Zullen we in verband met het feit dat er niet zoveel aanmeldingen zijn en een paar mensen al aangaven dat ze geen kaas hebben om mee te brengen, kunnen we makkelijk twee kazen per persoon meebrengen. Welke kass je meebrengt dat kan per PB aan mij - dan blijft het een verrassing voor de anderen. Graag met de datum waarop de kaas gemaakt is erbij.
Enne -mislukkingen ook meebrengen dat is alleen maar leerzaam.

Zullen we ook eens beginnen om aan te geven wie wat meebrengt voor bij de koffie - thee en voor de lunch?

Met Jouke samen heb ik het plan opgevat om voor een verrassend warm hapje te zorgen voor bij de lunch.
Ik kan daarnaast voor een kaasbrood zorgen.....

Branden jullie maar los. Brood - beleg - fruit - salades - smeerseltjes - boter - zelfgemaakte karnemelk etc. Laat je fantasie maar gaan. Kom maar op met jullie specialiteiten.

Henriette je hebt waarschijnlijk borden - bestek etc in overvloed?

Ik zal Gerhard eens vragen of hij al onderwerpen weet voor zijn kaaspraatje. Als jullie speciale wensen hebben - dingen die je graag uitgelegd wilt hebben dan is daar alle ruimte voor.

Geplaatst: 23-10-2017 20:50
door Jouke
Gezellig mensen! Ik heb er helemaal zin in!

Ik neem iets blauws mee. Een blauwe butterkase om te proeven en te keuren. Er is tijdens het maken iets niet helemaal goed gegaan. Ik ben benieuwd hoe dat zich terugvindt in de smaak en de structuur :shock:

En voor Gerhard. Ik heb wat moeite met smedigheid. Ik had de laatste keer kazen gemaakt die waren heerlijk van smaak (Proosdij) maar de structuur was bijzonder. Een beetje korrelig met snijden. Niet brokkelig als oude kaas, maar echt op de tong korrelig. Alsof het opgebouwd was uit zout of suikerkorrels maar dan met kaassmaak.
Ik zou graag een kaas maken met de structuur van jonge kaas. Daarom ben ik nu zo aan het proberen met de butterkase en de tips die ik al van Gerhard gekregen had in Veenhuizen.
(En toen ging het toch weer mis... maar ja, daar ben ik een amateur voor...)


NOG 25 NACHTJES SLAPEN!!!

Geplaatst: 25-10-2017 17:02
door Knuddefrutje
Ik vraag het nog eens omdat ik denk dat het hiervoor gemist is.
Moet de testkaas een complete kaas zijn? Of mag dat ook een stuk zijn?

Geplaatst: 25-10-2017 18:42
door Vera
Sorry Nienke, ik had het niet gezien.
Mag gerust een stuk zijn hoor.

Dit lijkt het clubje te zijn voor de 18e november. Wie brengt wat mee?
Beleg, salades, fruit, brood (jes), iets voor bij de koffie.....

Ik kom graag:
Corrie
Agnes
Hans
Waling
Janet
Jouke- warme verrassing bij de lunch - Blauwe Butterkäse datum?
Nienke
Mianto
Henriette - koffie - thee - water -
Vera - warme verrassing bij de lunch - een kaasbrood - mediterane Takelma van 13/ 9 en blauwe Proosdij van 11/10