Derde kaasmaakdag in Rastdorf alweer...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Meer kaas maken Jessy! Dan heb je voorraad en laat je vanzelf langer liggen. :wink:
Ah hier had ik dus die Proosdijplannen van Jouke gelezen...
Hier is het gisteren niet gelukt de kaasjes te roken. Had een recept uit Artisan Cheesemaking - rijst, bruine suiker en thee, maar dat wilde niet gaan gloeien dus ook niet roken. Morgen in de herkansing, dan gewoon zaagsel en de cardamonthee erbij.
De Fontina is gecoat, mooi groen is niet lelijk... Staat wel grappig groene kaas.
Ah hier had ik dus die Proosdijplannen van Jouke gelezen...
Hier is het gisteren niet gelukt de kaasjes te roken. Had een recept uit Artisan Cheesemaking - rijst, bruine suiker en thee, maar dat wilde niet gaan gloeien dus ook niet roken. Morgen in de herkansing, dan gewoon zaagsel en de cardamonthee erbij.
De Fontina is gecoat, mooi groen is niet lelijk... Staat wel grappig groene kaas.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Ik moet in mijn eentje al die kazen op eten dus ik heb nog even geen nieuwe gemaakt :-)
De Gruyere, Fontina en Goudse krijgen morgen hun laatste laagje coating. Op de Tommes zit al een schattig donslaagje en de Rastdammer heb ik vandaag uit de grot gehaald en mag 3 weken gezellig bij me in de huiskamer liggen.
De Gruyere, Fontina en Goudse krijgen morgen hun laatste laagje coating. Op de Tommes zit al een schattig donslaagje en de Rastdammer heb ik vandaag uit de grot gehaald en mag 3 weken gezellig bij me in de huiskamer liggen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Dat wordt een kleurige boel bij jou Vera!
Leuk!
Ik heb alleen nog doorzichtige coating op het moment. En dan maak ik het fleurig door mijn etiketten :-)
Dit is wat we samen gemaakt hebben. Best fleurig toch?!
Alleen dat linker kaasje met die bijzondere korst is niet "van ons". Die had ik al eerder gemaakt, maar mocht nog even een rondje mee coaten.
De enige die nog mist op de foto is de Rastdammer. Die lag nog braaf in de grot. Die mag vanmiddag wat warmer komen liggen.
Voor hoe lang moet dat eigenlijk? Een week of 3 ofzo?
Leuk!
Ik heb alleen nog doorzichtige coating op het moment. En dan maak ik het fleurig door mijn etiketten :-)
Dit is wat we samen gemaakt hebben. Best fleurig toch?!
Alleen dat linker kaasje met die bijzondere korst is niet "van ons". Die had ik al eerder gemaakt, maar mocht nog even een rondje mee coaten.
De enige die nog mist op de foto is de Rastdammer. Die lag nog braaf in de grot. Die mag vanmiddag wat warmer komen liggen.
Voor hoe lang moet dat eigenlijk? Een week of 3 ofzo?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik had je vraag niet gezien Ingeborg.
De kleintjes eten wij meestal met een week of 3. Als ze zacht beginnen aan te voelen.
Bolling kan heel verschillend zijn, meestal na een week of twee? Als ze het doen tenminste.... Hier ook nog gewoon platte kaas.
De kleintjes eten wij meestal met een week of 3. Als ze zacht beginnen aan te voelen.
Bolling kan heel verschillend zijn, meestal na een week of twee? Als ze het doen tenminste.... Hier ook nog gewoon platte kaas.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
De Rastdammer wordt wel heel mooi geel inmiddels:
Bij jullie ook?
Ik vind dat toch zo leuk om die natuurlorsten te volgen. Hij is nu nog schoon, volgende week zal hij hard gaan schimmelen denk ik? Dat hoort erbij, elke dag even poetsen ook weer overwonnen.
Tegen de tijd dat ze de grot in gaan zijn ze uitgeschimmeld en kun je ze eigenlijk gewoon ongecoat laten.
Ben wel nieuwsgierig naar jullie kaasjes...
Bij jullie ook?
Ik vind dat toch zo leuk om die natuurlorsten te volgen. Hij is nu nog schoon, volgende week zal hij hard gaan schimmelen denk ik? Dat hoort erbij, elke dag even poetsen ook weer overwonnen.
Tegen de tijd dat ze de grot in gaan zijn ze uitgeschimmeld en kun je ze eigenlijk gewoon ongecoat laten.
Ben wel nieuwsgierig naar jullie kaasjes...
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Je Tommes zien er heel mooi uit Jeannette! Lekker gaan bakken die mini's.
Berichtje van Ingeborg:
'ok, kan weer eens niet gewoon antwoorden..
Mijn Rastdammertje ziet er ook zo uit mar ook geen bolling. Ze gaan dus op een gegeven moment schimmelen: afdoen met azijnwater?
En je hebt het over "als ze weer de grot ingaan" is dat dus na die drie weken op kamertemperatuur liggen? Dat wist ik niet maar ik zal het doen. Als er nog steeds geen bolling is na drie weken heeft het dan nog zien om ze bv wat langer op kamertemperatuur te laten liggen of moeten ze dan toch de grot in?
(je mag mijn reactie op het forum plaatsen hoor. Misschien ook interessante vragen voor de anderen?)
Ja, met azijn of pekel of gewoon als je bijtijds bent met een droge keukenrol. Elke kaas met een natuurkorst gaat gewoon aan de schimmel na verloop van tijd. Ik heb die van mij vandaag ook moeten poetsen.
Rastdammer is na die drie weken kamertemperatuur al eetbaar. Maar hij kan ook nog een poosje terug in de grot - net wat je wilt, of wat je uitkomt.
Je kunt hem ook nog langer op kamertemperatuur laten liggen, dan zou ik om uitdroging te voorkomen hem strak in huishoudfolie wikkelen.
Die van mij zit in een afgesloten container, dan heb je geen last van uitdrogen in ieder geval.
Jouke?? Ziek, 'stem kwijt' of te druk?
Berichtje van Ingeborg:
'ok, kan weer eens niet gewoon antwoorden..
Mijn Rastdammertje ziet er ook zo uit mar ook geen bolling. Ze gaan dus op een gegeven moment schimmelen: afdoen met azijnwater?
En je hebt het over "als ze weer de grot ingaan" is dat dus na die drie weken op kamertemperatuur liggen? Dat wist ik niet maar ik zal het doen. Als er nog steeds geen bolling is na drie weken heeft het dan nog zien om ze bv wat langer op kamertemperatuur te laten liggen of moeten ze dan toch de grot in?
(je mag mijn reactie op het forum plaatsen hoor. Misschien ook interessante vragen voor de anderen?)
Ja, met azijn of pekel of gewoon als je bijtijds bent met een droge keukenrol. Elke kaas met een natuurkorst gaat gewoon aan de schimmel na verloop van tijd. Ik heb die van mij vandaag ook moeten poetsen.
Rastdammer is na die drie weken kamertemperatuur al eetbaar. Maar hij kan ook nog een poosje terug in de grot - net wat je wilt, of wat je uitkomt.
Je kunt hem ook nog langer op kamertemperatuur laten liggen, dan zou ik om uitdroging te voorkomen hem strak in huishoudfolie wikkelen.
Die van mij zit in een afgesloten container, dan heb je geen last van uitdrogen in ieder geval.
Jouke?? Ziek, 'stem kwijt' of te druk?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
microsoft works in mysterious ways; vandaag lukt het ineens wel weer.
Ik heb de Rastdammer al bijna drie weken in de huisamer liggen maar hij blijft zo plat als een dubbeltje. Hoe gaat het bij jullie?
De kleine Tommes heb ik opgesmikkeld, één deel ligt in de vriezer voor Kerstmis en de andere ben ik nu op brood aan het eten, hij is héérlijk!
Ik heb de Rastdammer al bijna drie weken in de huisamer liggen maar hij blijft zo plat als een dubbeltje. Hoe gaat het bij jullie?
De kleine Tommes heb ik opgesmikkeld, één deel ligt in de vriezer voor Kerstmis en de andere ben ik nu op brood aan het eten, hij is héérlijk!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Beetje druk... sorry!!
Op mijn werk heel hectisch en dan thuis geen zin meer in de pc.
Mijn rastdammer is ook nog niet aan het bollen, maar mijn huiskamer is alleen 20 graden als we thuis zijn en niet slapen. Dus dat gaat gewoon niet zo geweldig. Ik zet hem een weekne terug in de grot en dan mag hij in de kerstvakantie weer buiten spelen. Dan zal hij hopelijk wel gaan bollen.
De goudse heb ik gister op de kerstborrel aangesneden op mij werk.
Ik vond hem wat droog en niet smedig. De smaak was ok, dat kwam ook door de kruidenkorst. Dat was leuk gelukt.
Op mijn werk heel hectisch en dan thuis geen zin meer in de pc.
Mijn rastdammer is ook nog niet aan het bollen, maar mijn huiskamer is alleen 20 graden als we thuis zijn en niet slapen. Dus dat gaat gewoon niet zo geweldig. Ik zet hem een weekne terug in de grot en dan mag hij in de kerstvakantie weer buiten spelen. Dan zal hij hopelijk wel gaan bollen.
De goudse heb ik gister op de kerstborrel aangesneden op mij werk.
Ik vond hem wat droog en niet smedig. De smaak was ok, dat kwam ook door de kruidenkorst. Dat was leuk gelukt.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Je hoeft geen sorry te zeggen Jouke, maar ik miste je hier en daar...Jouke schreef:Beetje druk... sorry!!
Op mijn werk heel hectisch en dan thuis geen zin meer in de pc.
.
Hier toevallig ook gisteravond bij de 'borrel' de mini Goudse aangesneden. Die viel me ook niet mee. Inderdaad drogig voor zo'n jong kaasje.
Rastdammer bolt hier ook niet helaas. Ik ga hem in folie pakken zodat hij niet teveel uitdroogt en laat hem dan los in de keukenkast liggen.
Je Tommetje ziet er lekker uit Jeannette!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 233
- Lid geworden op: 17-11-2015 17:58
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Mijn Rastdammer heeft nog steeds geen neiging tot bollen. Waar zou dat toch door komen?
Hij staat in een box op het aanrecht. Hij heft nog geen droge buitenkant, ook niet vochtig hoor, maar doordat ie afgesloten staat, droogt ie ook niet uit. Dat is echt wel fijn.
De platte Goudse die ik had en verdeeld had in 2 helften is opgegeten op mijn werk. Ik vond hem zelf wat te droog. Maar ik had er kruidenkorsten op gemaakt, dus de smaak werd door iedereen wel gewaardeerd.
De andere 2 kazen die we gemaakt hebben, liggen nog braaf. Gryuere van een kleine pond en een ruime kilo Fontina. Netjes gecoat, geen schimmeltjes, gewoon keurig brave kaasjes.
De Gruyere gaat deze vakantie open. Ik denk met de kerst bij mijn schoonouders.
(dan gaat ook de grote 'blauwe' griezel open...)
Hij staat in een box op het aanrecht. Hij heft nog geen droge buitenkant, ook niet vochtig hoor, maar doordat ie afgesloten staat, droogt ie ook niet uit. Dat is echt wel fijn.
De platte Goudse die ik had en verdeeld had in 2 helften is opgegeten op mijn werk. Ik vond hem zelf wat te droog. Maar ik had er kruidenkorsten op gemaakt, dus de smaak werd door iedereen wel gewaardeerd.
De andere 2 kazen die we gemaakt hebben, liggen nog braaf. Gryuere van een kleine pond en een ruime kilo Fontina. Netjes gecoat, geen schimmeltjes, gewoon keurig brave kaasjes.
De Gruyere gaat deze vakantie open. Ik denk met de kerst bij mijn schoonouders.
(dan gaat ook de grote 'blauwe' griezel open...)
-
- Jonge kaas
- Berichten: 117
- Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb ze wel kogelrond gehad in het verleden, de laatste tijd lukt dat op een of andere manier niet meer?
Geen idee waar dat door komt. Nu dus ook niet met de methode Hup, korter pekelen heeft dus geen invloed gehad.
Hier gaan de Fontina en Gruyere - allebei kleine pondjes met oudejaar open.
En ik heb ook nog de stinkie Stilton en de ingevroren Bl kaas.
Geen idee waar dat door komt. Nu dus ook niet met de methode Hup, korter pekelen heeft dus geen invloed gehad.
Hier gaan de Fontina en Gruyere - allebei kleine pondjes met oudejaar open.
En ik heb ook nog de stinkie Stilton en de ingevroren Bl kaas.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
Hoi, hoi, hier Jessy weer :lol:
Tijd om alles weer even bij te lezen, Mijn Rastdammer is ook niet gaan bollen, maar ik weet het aan veel te lang in de pekel drijven,...volgens mij is hij dus bij niemand bol geworden zo te lezen??
Dan moeten we die iig nog eens over doen :wink:
Verder heb ik thuis gelijk de week er na nog meer een serie Gruyere gemaakt, vond m heerlijk!
En de Tommes die smeer ik in met honing ipv eigeel, en dan panneermeel, ik vindt dit erg lekker en kunnen jullie ook gerust proberen..
Zo even n berichtje vanuit hier, we gaan verder met de oliebollen en appelflappen, allemaal goed oud en nieuw gewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar, dat we maar heeeel veel en gezellig mogen kaas maken!
Tijd om alles weer even bij te lezen, Mijn Rastdammer is ook niet gaan bollen, maar ik weet het aan veel te lang in de pekel drijven,...volgens mij is hij dus bij niemand bol geworden zo te lezen??
Dan moeten we die iig nog eens over doen :wink:
Verder heb ik thuis gelijk de week er na nog meer een serie Gruyere gemaakt, vond m heerlijk!
En de Tommes die smeer ik in met honing ipv eigeel, en dan panneermeel, ik vindt dit erg lekker en kunnen jullie ook gerust proberen..
Zo even n berichtje vanuit hier, we gaan verder met de oliebollen en appelflappen, allemaal goed oud en nieuw gewenst en alle goeds voor het nieuwe jaar, dat we maar heeeel veel en gezellig mogen kaas maken!
Say cheese
-
- Jonge kaas
- Berichten: 117
- Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
- Contacteer:
Ik heb mijn platte Rastdammertje aangesneden hoor, ik ga niet meer zitten wachten op die bolling. Eerlijk gezegd vond ik er niet veel aan qua smaak, maar dat ligt er misschien aan dat ik normaal gesproken alleen extra belegen kaas eet en deze was pakweg 4 weken oud. Iemand anders hem al geproefd?
De Tommes viel goed in de smaak met Kerstmis, alleen vonden we hem allemaal (iets te) sterk van smaak. Als ik hem zelf nog eens maak zal het als kaasburger blijven
De Tommes viel goed in de smaak met Kerstmis, alleen vonden we hem allemaal (iets te) sterk van smaak. Als ik hem zelf nog eens maak zal het als kaasburger blijven
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Hey Jessy!! Ook voor jou (en de anderen) de beste wensen!! De Gruyere is dus ok. Dat is fijn om te lezen.
Wij vonden de platte Rastdammer heerlijk. Maar dat is een kwestie van smaak. De pondjes Fontina kunnen ook prima open, smaakte ons ook goed. Gruyere nog niet aan toegekomen. Komt volgende week wel aan de beurt.
Dat die Rastdammer niet dik geworden is, is dus een raadsel. Ik heb nu in de keukekast Rasttaler - gebaseerd op het recept van Emmentaler - liggen eentje wordt er dik (aan 1 kant) , de grote blijft zo plat als hij was.
Best lastig dus. Ik ga maar eens een nieuw pakje propionic openmaken, kijken wat dat brengt. We blijven proberen. Jarlsberg moet dat worden, die is volgens mij altijd nog dik geworden.
Hier is het bezoek vanmiddag weer huiswaarts gegaan, de oliebollen zijn op en morgen begint het gewone leven weer. Gaat te snel die feestdagen.
Wij vonden de platte Rastdammer heerlijk. Maar dat is een kwestie van smaak. De pondjes Fontina kunnen ook prima open, smaakte ons ook goed. Gruyere nog niet aan toegekomen. Komt volgende week wel aan de beurt.
Dat die Rastdammer niet dik geworden is, is dus een raadsel. Ik heb nu in de keukekast Rasttaler - gebaseerd op het recept van Emmentaler - liggen eentje wordt er dik (aan 1 kant) , de grote blijft zo plat als hij was.
Best lastig dus. Ik ga maar eens een nieuw pakje propionic openmaken, kijken wat dat brengt. We blijven proberen. Jarlsberg moet dat worden, die is volgens mij altijd nog dik geworden.
Hier is het bezoek vanmiddag weer huiswaarts gegaan, de oliebollen zijn op en morgen begint het gewone leven weer. Gaat te snel die feestdagen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten