Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik vind die lauwe ook erg mooi.....
Nils mijn ervaringen zijn anders, als je zo'n blauw kaas al vroeg gaat prikken dan heb je grote kans dat hij splijt en dat er grote stukken uitvallen. Ik doe dat echt pas na ca een week als hij blauw begint te worden en stevig genoeg is.
Die holtes in de kaas kun je ook wat forceren door de wrongel aardig droog uit te laten lekken. Ik hang de wrongel op in een kwarkzak en laat dan ca een uur uitlekken. Dan kruimel ik de wrongel in de vorm en druk maar heel licht aan. Dan blijft er lucht in de kaas.
Maar goed, zo hebben we allemaal onze eigen methodes.
Nils mijn ervaringen zijn anders, als je zo'n blauw kaas al vroeg gaat prikken dan heb je grote kans dat hij splijt en dat er grote stukken uitvallen. Ik doe dat echt pas na ca een week als hij blauw begint te worden en stevig genoeg is.
Die holtes in de kaas kun je ook wat forceren door de wrongel aardig droog uit te laten lekken. Ik hang de wrongel op in een kwarkzak en laat dan ca een uur uitlekken. Dan kruimel ik de wrongel in de vorm en druk maar heel licht aan. Dan blijft er lucht in de kaas.
Maar goed, zo hebben we allemaal onze eigen methodes.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Een week na de productie datum? Interessant. Ik ben heel erg aan het zoeken wat nu de juiste methode is. Te lang wachten neemt ook het risico met zich mee dat er organismes op de korst leven die je niet naar binnen wil drukken. Daarom ben ik steeds eerder gaan prikken. Misschien is een week na productie een hele goede timing.
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 6
- Lid geworden op: 20-10-2018 21:26
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
De kaas heeft niet uitgelekt voor het de vormpjes in ging. Dat had te maken met tijd.
Volgens Gerhardt gaat de wrongel van fourme d ambert in de fabriek een rondje over de loopband tijdens het uitlekken. Dit geeft meer vochtverlies voor het de vormen in gaat en dus een mooie open structuur.
Mijn kaas heeft 1 uur lang in de auto hobbelend staan inklinken. Ik wist dus al dat er weinig lucht in zou zitten.
Volgende keer dat ik hem thuis maak wil ik de wrongel erg goed laten uitlekken.
Kijken of het dan luchtiger wordt.
Ik vind overigens dat er aan de mijne veel geur zit, veel smaak ook maar een tikkie bitter.
Kan komen door de dubbele lading stremsel.
Jouw kaasje is ook mooi Henrike!
Volgens Gerhardt gaat de wrongel van fourme d ambert in de fabriek een rondje over de loopband tijdens het uitlekken. Dit geeft meer vochtverlies voor het de vormen in gaat en dus een mooie open structuur.
Mijn kaas heeft 1 uur lang in de auto hobbelend staan inklinken. Ik wist dus al dat er weinig lucht in zou zitten.
Volgende keer dat ik hem thuis maak wil ik de wrongel erg goed laten uitlekken.
Kijken of het dan luchtiger wordt.
Ik vind overigens dat er aan de mijne veel geur zit, veel smaak ook maar een tikkie bitter.
Kan komen door de dubbele lading stremsel.
Jouw kaasje is ook mooi Henrike!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Nienke, ik laat deze kaas altijd aardig lang uitlekken (in een kwarkzak en die hang ik op) en druk helemaal niet aan als ik de wrongel in de vorm doe. Werkt heel goed.
Haha, dat bittertje, ik was benieuwd of je dat terug ging proeven. Omdat de melk niet stremde na 1e toevoeging, we hebben een uur gewacht. Toen de keus gemaakt om een tweede keer stremsel toe te voegen. Daardoor was de tijd ook te krap geworden om nog uit te lekken.
Haha, dat bittertje, ik was benieuwd of je dat terug ging proeven. Omdat de melk niet stremde na 1e toevoeging, we hebben een uur gewacht. Toen de keus gemaakt om een tweede keer stremsel toe te voegen. Daardoor was de tijd ook te krap geworden om nog uit te lekken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Ik heb mijn slecht geperste Jarlsberg aangesneden.
In het begin groeide hij als kool maar ik denk dat hij lek is geraakt want later bleef het een normale kaas. Bij doorsnijden wel iets gaten maar niet overdreven groot.
Een heel klein beetje zoete smaak maar niet in de buurt van hoe het had moeten zijn
In het begin groeide hij als kool maar ik denk dat hij lek is geraakt want later bleef het een normale kaas. Bij doorsnijden wel iets gaten maar niet overdreven groot.
Een heel klein beetje zoete smaak maar niet in de buurt van hoe het had moeten zijn
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Mijn Rastdorfer heb ik al vrij jong aangesneden en die was helemaal prima.
Nienke, jullie hadden ook wel wat gerommeld met de bereiding..... Ik heb laatst ook Butterkäse gemaakt volgens dat recept en die was gewoon perfect.
Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?
Nienke, jullie hadden ook wel wat gerommeld met de bereiding..... Ik heb laatst ook Butterkäse gemaakt volgens dat recept en die was gewoon perfect.
Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten