Pagina 5 van 5

Geplaatst: 23-01-2019 20:02
door Vera
Ik ben benieuwd Jouke, hij staat hier ook nog op de lijst. Maar van kaasmaken komt steeds niks.

Theo jij had je Gruyere toch ook ongecoat gelaten? Maak er eens een fotootje van. Ik had twee weken na de meeting de Gruyere gemaakt en vandaag open gesneden. Man wat een lekkere kaas is dat! Heel zacht gebleven omdat ik ze in een afgesloten doos bewaard heb. Regelmatig met lichte pekel gewassen, met name de eerste weken. Ze hebben akelig geschimmeld die weken, maar nu zijn ze rustig en hebben een prachtige rustieke korst en vol met kleine gaatjes van de propionic. Een aanrader!

Afbeelding

Afbeelding

Geplaatst: 24-01-2019 10:19
door Jouke
Dat ziet er mooi uit, Vera! Mooie dunne korst.

Ik heb nog bijna een halve gruyere van oorspronkelijk 3 kg liggen. Die is een beetje droog aan het worden nu, want hij ligt al een beste tijd aangesneden in de koelkast. Hij gaat niet zo heel hard op, af en toe een stukje...
Hij was toen ik hem opensneed ook heel mooi zacht en heerlijk op smaak. Nu is hij dus iets droger, volgende keer ga ik hem maar vacumeren, denk ik.

Het lukt mij ook nog niet om kaas te maken. Ik kan nog geen autorijden na mijn operatie, dus ik ben nog ietwat onthand...

Geplaatst: 24-01-2019 10:28
door Jouke
Nou, ik heb hem geboord en geproefd. Er zit veel smaak aan. Hij is wel wat droog geworden, en er zit ook een aardige dikke korst omheen, dus dat zal wel door het rijpen komen. Het is ook maar een heel klein kaasje.

Hij heeft het zoutige van een oude kaas en ook een beetje Old Amsterdam-achtige smaak. Dus wat mij betreft is het experiment geslaagd. Volgende keer wel in een grotere vorm maken :lol:

Ik heb het stopje nog even teruggedaan. Dit weekend gaat ie wel op, denk ik.
Afbeelding

Afbeelding

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 03-06-2020 16:50
door Gerda75
wat is een pinch?

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 03-06-2020 19:32
door Vera
1/16e theelepel - 0.31 NL ienieminibeetje dus

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 07:00
door Gerda75
wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 08:30
door Friemeltje
Gerda75 schreef:
04-06-2020 07:00
wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...
Klopt dat heb je goed, dat is dus niet zo. :D
Normaal gezien heb je 4 druppels per liter melk nodig.
Dus voor 3 liter melk = 12 druppels
Voor 23 liter melk = 92 druppels

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 09:44
door Vera
Gerda75 schreef:
04-06-2020 07:00
wat ik nog niet begrijp , je bent dus net zoveel stremsel nodig voor 3 liter als voor 23 liter, sorry ben enorm blond maar dat gaat er bij mij niet in...
Die hoeveelheid stremsel die bij de workshop toegevoegd werd bij 3 liter was gewoon echt onnodig veel te veel. 8-)

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 13:19
door Gerda75
hoe creeren jullie een druppel?

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 14:33
door Vera
Met een druppelflesje, maar dat heb je dan denk ik niet.
Een theelepel is 5 milliliter - heb je 23 liter melk? Dan dus die pinch erbij. Heb je misschien een injectiespuit liggen? Dan daar die 5 milliliter mee afmeten en 0,31 milliliter voor de pinch.
Succes en vertel over je bevindingen.

Re: Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Geplaatst: 04-06-2020 20:15
door Friemeltje
Je kunt ook zoiets kopen.

#Aliexpress € 0,36 16%OFF | 1 Pcs 5 Ml Clear Silicone Baby Geneeskunde Feeder Druppelaar Pipet Vloeibaar Voedsel Dropper School Lab Levert Willekeurige Kleur
https://a.aliexpress.com/_dXxVRXy