Pagina 3 van 5

Geplaatst: 14-11-2018 17:21
door Knuddefrutje
Mijn mini blauwe kaasjes ruiken prima. Afgelopen zondag zijn ze geprikt. Stielum zit er denk ik ook wat wit op de korst.
Mijn butterkase heb ik niet gecoat. Die is ook blauw. Maar dat blauw ruikt gewoon naar schimmel.... ff goed poetsen van de week dus.
Typisch dat er zo'n verschil in de geur kan zitten, terwijl ze allebei blauw zijn.


Hoe is het met de andere butterkases? Daar lees ik niets over...

Geplaatst: 15-11-2018 17:53
door Reza
Op mijn Fourme d'Ambert is nog steeds niet zoveel schimmel. Ik heb hem nu wel geprikt.

Afbeelding

Geplaatst: 15-11-2018 19:55
door Vera
Knuddefrutje schreef:

Hoe is het met de andere butterkases? Daar lees ik niets over...
Nee, jammer. Misschien moet jij even het voortouw nemen en je medepanners een Pb sturen?

Worden jouw blauwtjes wel mooi blauw?
Die van Reza is minder blauw dan die van mij en die is ca 4 dagen jonger en gisteren geprikt.

Geplaatst: 16-11-2018 00:13
door Knuddefrutje
Mijn blauwtjes doen het prima. Ze hebben ook wat wit opgelopen denk ik 😊

Afbeelding

Geplaatst: 19-11-2018 08:03
door KaasJong
Mijn Jarlsberg is zaterdag op 19°C gegaan.
Was wel een beetje aangeslagen op het moment dat ik hem daar naar toe haalde (vanwege de open korst en geen coating op advies van Gerhard). Had hem eerst schoon gemaakt met een beetje pekel.
Zondagmiddag al behoorlijke boling.
De kaas gaat het geen 2 weken volhouden op deze temperatuur, dan explodeert hij.

Geplaatst: 22-11-2018 22:42
door Knuddefrutje
Zijn er nog leuke praatjes of foto's over de kazen van dit evenement?
Ik ben nieuwsgierig 😁

Geplaatst: 23-11-2018 11:36
door Agnes
Afbeelding

Afbeelding
Je vraagt maar hoor Nienke

Morgen is de kaas 3 weken en ik wilde proeven. Heb al 2 kazen gemaakt met het recept van de oude kaas en voor ik morgen weer kaas maak moest hij open.
Mijn man eet alleen maar Old Amsterdam . Het is een nog jonge kaas maar toch pittiger dan een Goudse van deze leeftijd. Goedgekeurd door ons.

Geplaatst: 23-11-2018 12:44
door Knuddefrutje
Ziet er goed uit Agnes!

Geplaatst: 23-11-2018 13:20
door Vera
Best veel gaatjes in de Goudse. Maar het gaat om de smaak natuurlijk!

Hoe gaat het met jouw blauwtjes Nienke? Eindelijk gelukt om goede blauwschimmel te maken?

Geplaatst: 23-11-2018 16:54
door Agnes
De kaas was ook niet mooi gesloten. Geperst zonder netje. Ik heb de kaas in de vorm mee naar huis genomen. Vormen moesten toch de dag later terug naar Henriette.

Geplaatst: 23-11-2018 16:54
door Knuddefrutje
Mijn blauwtjes zijn enthousiast besmet met wit. Ik heb dus blauw met een witte waas. Zie de foto's hierboven. Ze ruiken fantastisch maar denk dat opensnijden nog te vroeg is.
Ik hoop eigenlijk dat 1 van de anderen binnenkort proeft en foto's maakt.

Geplaatst: 23-11-2018 17:37
door Vera
Mijn blauwtjes hebben ook vrijwel altijd last van wit. Voor de smaak maakt het niet uit.
Hahaha, jij hoopt dat iemand zich niet kan bedwingen en tot de conclusie komt dat de kaas te jong is.

Wat ik stiekum altijd doe, gewoon een stukje van de kaas afsnijden en proeven. Groeit vanzelf weer dicht als ik er te weinig smaak aan vind zitten.

Geplaatst: 23-11-2018 17:51
door Friemeltje
Weten jullie ook hoeveel melk er gebruikt is.
Zijn er van verschillende plekken melk gehaald?

Geplaatst: 23-11-2018 17:58
door Vera
Het was op een melkveehouderij, dus melk was ter plekke aanwezig.
5 x 20 liter voor de geperste kazen en 12 liter voor de blauwe.....

Geplaatst: 23-11-2018 18:03
door Friemeltje
dan missen we nog minimaal 2200gram aan kaas....wie oh wie :P

Geplaatst: 23-11-2018 19:01
door thex
Die kat :shock:

Geplaatst: 23-11-2018 19:49
door Reza
Mijn blauwe ziet er ook heel wit uit. Hij wordt wel lekker zacht. Ik heb hem nu in de gewone koelkast gelegd. Ik denk dat ik hem over een week of 2 aansnij.

Over mijn Rastdorfer niet veel nieuws. Ik ontwikkel daar een Geo-Linenskorst op.

Afbeelding

Geplaatst: 23-11-2018 20:15
door Vera
Jij dus ook al wit blauw. Grappig.

Ja Theo die kat!!!! Heb jij je Gruyere ook gecoat Theo, of heb je de natuurkorst gekozen? Ik heb Gruyeres liggen die ik tweemaal per week was met pekel. Heel strakke kazen, met scheruren zou ik dat niet gedaan hebben.

Misschien neem ik de moeite als niemand anders het wil doen tenminste om eens na te pben of de anderen ook hun gewichtn eens door willen geven.

Mijn Rastdorfer is gecoat en ligt braaf te wachten. Tweede weekend van december hebben we een huis vol logees (kerstmarktgangers) , dan zal hij wel sneuvelen denk ik.

Geplaatst: 23-11-2018 20:19
door thex
Ik heb de natuurcoat, die nu erg natuurlijk zich gaat gedragen, en veel wrijfwerk vraagt. Ruikt alleen wat muffig.

Geplaatst: 24-11-2018 09:20
door Waling en Janet
Het lijkt wel of wij alle blauw schimmel er in hebben zitten😁. Je kunt hem al aardig indrukken aan de bovenkant. Dan is hij rijp toch....
Als we heel goed kijken lijkt er aan de zijkant beetje wit te zitten.
Ik vraag mij wel af of er witschimmel kan groeien zonder dat het is toegevoegd.
Waling

Afbeelding

Geplaatst: 25-11-2018 13:08
door Nils
Blauw en wit zijn erg verwant aan elkaar. Op je stukje goudse kaas wat je in de koelkast legt gaat ook vanzelf wit schimmel groeien. Als jij zacht is kan je hem inderdaad aansnijden. Ben benieuwd naar de binnenkant, dus graag een fototje!

Geplaatst: 25-11-2018 17:52
door Waling en Janet
Afbeelding
We konden niet langer wachten. Tada....het was spannend maar ziet er mooi uit van binnen en is behoorlijk zacht, niet zo erg dat het er uit loopt.
De smaak is goed, romig maar er kan minder pr in.
Update: na nogmaals proeven, is de conclusie dat hoeveelheid PR toch wel goed is. Maar er is wel een klein bittertje te proeven (dubbel stremsel)

Geplaatst: 25-11-2018 18:27
door Knuddefrutje
Nou dat ziet er goed uit!

Geplaatst: 25-11-2018 20:03
door Vera
Wow, die ziet er heerlijk uit!
Wat ik grappig vind is dat het blauw van die kazen uit één pan zo verschillend is. Dat zijn dus echt de omstandigheden waaronder de kaas gerijpt is.
Als ik die van Waling bekijk denk ik ook dat kan met minder PR. Maar Reza's kaas is maar een klein beetje blauw en die van Nienke ook niet overmatig.
Van de rest weten we het dus niet....

Geplaatst: 26-11-2018 09:40
door Nils
Ziet er prachtig uit, complimenten!
Wat mijn bevindingen zijn is dat je blauwe kaasjes zo snel mogelijk na het pekelen moet prikken. Omdat je geen waswater gebruikt krijg je in eerste instantie een vrij krijterig zuivel. Hoe langer je wacht hoe zachter de kaas wordt en des te sneller de prik gaatjes weer dicht gaan zitten. Daarnaast zou je kunnen overwegen om een gasvormend gist aan de melk toe te voegen. Dit zorgt er voor dat je holtes van binnen open blijven.