Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Bericht
Auteur
KaasJong
Verse kaas
Berichten: 25
Lid geworden op: 09-05-2018 16:13
Contacteer:

#76 Bericht door KaasJong » 26-11-2018 15:12

Ik vind de lauwe er prachtig uit zien. Ga binnenkort zelf proberen hem te maken en hoop dat hij er net zo uitziet als die van Waling

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#77 Bericht door Vera » 26-11-2018 20:53

Ik vind die lauwe ook erg mooi.....

Nils mijn ervaringen zijn anders, als je zo'n blauw kaas al vroeg gaat prikken dan heb je grote kans dat hij splijt en dat er grote stukken uitvallen. Ik doe dat echt pas na ca een week als hij blauw begint te worden en stevig genoeg is.
Die holtes in de kaas kun je ook wat forceren door de wrongel aardig droog uit te laten lekken. Ik hang de wrongel op in een kwarkzak en laat dan ca een uur uitlekken. Dan kruimel ik de wrongel in de vorm en druk maar heel licht aan. Dan blijft er lucht in de kaas.
Maar goed, zo hebben we allemaal onze eigen methodes.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1153
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#78 Bericht door Nils » 26-11-2018 23:25

Een week na de productie datum? Interessant. Ik ben heel erg aan het zoeken wat nu de juiste methode is. Te lang wachten neemt ook het risico met zich mee dat er organismes op de korst leven die je niet naar binnen wil drukken. Daarom ben ik steeds eerder gaan prikken. Misschien is een week na productie een hele goede timing.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#79 Bericht door Knuddefrutje » 27-11-2018 22:35

Vandaag blauwe kaas open gemaakt. Zie hier het resultaat :

Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1153
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#80 Bericht door Nils » 28-11-2018 09:04

Ziet er mooi zacht uit, en ook nog wel wat blauw maar misschien had je hem wat blauwer gewild? Wat hebben jullie gedaan om lucht in de kaas te krijgen? behalve prikken? Om hem van binnen te laten schimmelen zou je eigenlijk een wat meer open structuur nodig hebben.

henrike
Verse kaas
Berichten: 6
Lid geworden op: 20-10-2018 21:26
Contacteer:

#81 Bericht door henrike » 28-11-2018 11:25

Ook ik heb gisteren de kaas eens aangesneden. :D
Smaakt erg lekker maar mag nog iets zachter worden.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#82 Bericht door Knuddefrutje » 28-11-2018 11:49

De kaas heeft niet uitgelekt voor het de vormpjes in ging. Dat had te maken met tijd.
Volgens Gerhardt gaat de wrongel van fourme d ambert in de fabriek een rondje over de loopband tijdens het uitlekken. Dit geeft meer vochtverlies voor het de vormen in gaat en dus een mooie open structuur.
Mijn kaas heeft 1 uur lang in de auto hobbelend staan inklinken. Ik wist dus al dat er weinig lucht in zou zitten.
Volgende keer dat ik hem thuis maak wil ik de wrongel erg goed laten uitlekken.
Kijken of het dan luchtiger wordt.
Ik vind overigens dat er aan de mijne veel geur zit, veel smaak ook maar een tikkie bitter.
Kan komen door de dubbele lading stremsel.

Jouw kaasje is ook mooi Henrike!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#83 Bericht door Vera » 28-11-2018 13:25

Nienke, ik laat deze kaas altijd aardig lang uitlekken (in een kwarkzak en die hang ik op) en druk helemaal niet aan als ik de wrongel in de vorm doe. Werkt heel goed.

Haha, dat bittertje, ik was benieuwd of je dat terug ging proeven. Omdat de melk niet stremde na 1e toevoeging, we hebben een uur gewacht. Toen de keus gemaakt om een tweede keer stremsel toe te voegen. Daardoor was de tijd ook te krap geworden om nog uit te lekken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Reza
Belegen kaas
Berichten: 318
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#84 Bericht door Reza » 29-11-2018 10:09

Ik kan niet achterblijven natuurlijk. Zachte structuur, gelijkmatig naar binnen toe. Er zit inderdaad een bittere smaak aan, maar ik weet niet of dat aan het stremsel te wijten is. Het mocht wel iets zouter, maar dat ligt aan mezelf.


Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#85 Bericht door Agnes » 29-11-2018 15:31

Ziet er smakelijk uit

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#86 Bericht door Knuddefrutje » 29-11-2018 16:49

Het lijkt alsof jij er ook wat rood op hebt zitten Reza. Klopt dat?

Reza
Belegen kaas
Berichten: 318
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#87 Bericht door Reza » 29-11-2018 19:42

Ja dat klopt Nienke. Geen idee wat dat is. Kan van alles zijn.

Nu vliegt er heel wat Linens rond in mijn kaaskoeling. En hoewel de blauwe goed afgesloten in een doos zat, is hij misschien toch besmet geweest.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#88 Bericht door Vera » 29-11-2018 19:47

Ik geef je op een briefje dat dat Linens is. Ik heb ook linens kaas in de koelkast en die zit in een dichte doos, maar mijn blauwe wordt ook langzaamaan wat oranje. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1153
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#89 Bericht door Nils » 30-11-2018 07:04

Heb je de kaa nog gewassen tussendoor? Bittertje kan er ook nog wel uitgaan als je hem wat langer rijpt. Deze ziet er overigens wel mooi doorgerijpt uit.

Reza
Belegen kaas
Berichten: 318
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#90 Bericht door Reza » 30-11-2018 10:35

Toen de korst plakkerig werd, na een dag of 4 of zo, heb ik dat wel uitgesmeerd over de korst. Maar niet echt gewassen geloof ik. Ik kan me niet meer herinneren.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1153
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#91 Bericht door Nils » 30-11-2018 23:45

Lijkt op geotrichem, das helemaal niet verkeerd!

Reza
Belegen kaas
Berichten: 318
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#92 Bericht door Reza » 01-12-2018 10:27

Ja dat vliegt natuurlijk ook rond in mijn koeling. Maar ik wist niet dat die ook overdraagbaar is. En ook nog dwars door een doos heen.

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#93 Bericht door Jessy » 02-12-2018 19:59

Leuk, al die verhalen !

Hier nog meer opbrengst
Jarlsberg jessy 489 gr
Oude Goudse Marieke 390 gr
Butterkase mevr Weidevol 385 gr
Afbeelding
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2198
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#94 Bericht door Jouke » 21-01-2019 09:20

Heeft iemand al een kaasje van deze meeting aangesneden??
Afbeelding

Reza
Belegen kaas
Berichten: 318
Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
Contacteer:

#95 Bericht door Reza » 21-01-2019 11:24

Ja ik heb 2 weken geleden de Rastdorfer aangesneden. Die was helemaal prima.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2198
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#96 Bericht door Jouke » 21-01-2019 19:46

Leuk om te horen!
Verder nog iemand??
Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#97 Bericht door Knuddefrutje » 21-01-2019 20:35

Hoi hoi! Ik heb een hele tijd geleden al de butterkase aangesneden. Ik was niet echt overtuigd. Beetje zurige bedoening. Structuur was wel aardig. Maar nee... niet echt fantastisch.

KaasJong
Verse kaas
Berichten: 25
Lid geworden op: 09-05-2018 16:13
Contacteer:

#98 Bericht door KaasJong » 22-01-2019 13:38

Ik heb mijn slecht geperste Jarlsberg aangesneden.
In het begin groeide hij als kool maar ik denk dat hij lek is geraakt want later bleef het een normale kaas. Bij doorsnijden wel iets gaten maar niet overdreven groot.
Een heel klein beetje zoete smaak maar niet in de buurt van hoe het had moeten zijn

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6162
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#99 Bericht door Vera » 22-01-2019 13:48

Mijn Rastdorfer heb ik al vrij jong aangesneden en die was helemaal prima.

Nienke, jullie hadden ook wel wat gerommeld met de bereiding..... Ik heb laatst ook Butterkäse gemaakt volgens dat recept en die was gewoon perfect.

Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2198
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#100 Bericht door Jouke » 23-01-2019 09:15

Vera schreef: Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?
Nee, nog niet. Ik liep eigenlijk te twijfelen. Het is de "oude" kaas, dus ik dacht misschien heeft iemand een referentie.
Anders boor ik er een gat in en dan proef ik hem gewoon. Dat kan natuurlijk altijd.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten