Pagina 4 van 5

Geplaatst: 26-11-2018 15:12
door KaasJong
Ik vind de lauwe er prachtig uit zien. Ga binnenkort zelf proberen hem te maken en hoop dat hij er net zo uitziet als die van Waling

Geplaatst: 26-11-2018 20:53
door Vera
Ik vind die lauwe ook erg mooi.....

Nils mijn ervaringen zijn anders, als je zo'n blauw kaas al vroeg gaat prikken dan heb je grote kans dat hij splijt en dat er grote stukken uitvallen. Ik doe dat echt pas na ca een week als hij blauw begint te worden en stevig genoeg is.
Die holtes in de kaas kun je ook wat forceren door de wrongel aardig droog uit te laten lekken. Ik hang de wrongel op in een kwarkzak en laat dan ca een uur uitlekken. Dan kruimel ik de wrongel in de vorm en druk maar heel licht aan. Dan blijft er lucht in de kaas.
Maar goed, zo hebben we allemaal onze eigen methodes.

Geplaatst: 26-11-2018 23:25
door Nils
Een week na de productie datum? Interessant. Ik ben heel erg aan het zoeken wat nu de juiste methode is. Te lang wachten neemt ook het risico met zich mee dat er organismes op de korst leven die je niet naar binnen wil drukken. Daarom ben ik steeds eerder gaan prikken. Misschien is een week na productie een hele goede timing.

Geplaatst: 27-11-2018 22:35
door Knuddefrutje
Vandaag blauwe kaas open gemaakt. Zie hier het resultaat :

Afbeelding

Geplaatst: 28-11-2018 09:04
door Nils
Ziet er mooi zacht uit, en ook nog wel wat blauw maar misschien had je hem wat blauwer gewild? Wat hebben jullie gedaan om lucht in de kaas te krijgen? behalve prikken? Om hem van binnen te laten schimmelen zou je eigenlijk een wat meer open structuur nodig hebben.

Geplaatst: 28-11-2018 11:25
door henrike
Ook ik heb gisteren de kaas eens aangesneden. :D
Smaakt erg lekker maar mag nog iets zachter worden.

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Geplaatst: 28-11-2018 11:49
door Knuddefrutje
De kaas heeft niet uitgelekt voor het de vormpjes in ging. Dat had te maken met tijd.
Volgens Gerhardt gaat de wrongel van fourme d ambert in de fabriek een rondje over de loopband tijdens het uitlekken. Dit geeft meer vochtverlies voor het de vormen in gaat en dus een mooie open structuur.
Mijn kaas heeft 1 uur lang in de auto hobbelend staan inklinken. Ik wist dus al dat er weinig lucht in zou zitten.
Volgende keer dat ik hem thuis maak wil ik de wrongel erg goed laten uitlekken.
Kijken of het dan luchtiger wordt.
Ik vind overigens dat er aan de mijne veel geur zit, veel smaak ook maar een tikkie bitter.
Kan komen door de dubbele lading stremsel.

Jouw kaasje is ook mooi Henrike!

Geplaatst: 28-11-2018 13:25
door Vera
Nienke, ik laat deze kaas altijd aardig lang uitlekken (in een kwarkzak en die hang ik op) en druk helemaal niet aan als ik de wrongel in de vorm doe. Werkt heel goed.

Haha, dat bittertje, ik was benieuwd of je dat terug ging proeven. Omdat de melk niet stremde na 1e toevoeging, we hebben een uur gewacht. Toen de keus gemaakt om een tweede keer stremsel toe te voegen. Daardoor was de tijd ook te krap geworden om nog uit te lekken.

Geplaatst: 29-11-2018 10:09
door Reza
Ik kan niet achterblijven natuurlijk. Zachte structuur, gelijkmatig naar binnen toe. Er zit inderdaad een bittere smaak aan, maar ik weet niet of dat aan het stremsel te wijten is. Het mocht wel iets zouter, maar dat ligt aan mezelf.


Afbeelding

Geplaatst: 29-11-2018 15:31
door Agnes
Ziet er smakelijk uit

Geplaatst: 29-11-2018 16:49
door Knuddefrutje
Het lijkt alsof jij er ook wat rood op hebt zitten Reza. Klopt dat?

Geplaatst: 29-11-2018 19:42
door Reza
Ja dat klopt Nienke. Geen idee wat dat is. Kan van alles zijn.

Nu vliegt er heel wat Linens rond in mijn kaaskoeling. En hoewel de blauwe goed afgesloten in een doos zat, is hij misschien toch besmet geweest.

Geplaatst: 29-11-2018 19:47
door Vera
Ik geef je op een briefje dat dat Linens is. Ik heb ook linens kaas in de koelkast en die zit in een dichte doos, maar mijn blauwe wordt ook langzaamaan wat oranje. :wink:

Geplaatst: 30-11-2018 07:04
door Nils
Heb je de kaa nog gewassen tussendoor? Bittertje kan er ook nog wel uitgaan als je hem wat langer rijpt. Deze ziet er overigens wel mooi doorgerijpt uit.

Geplaatst: 30-11-2018 10:35
door Reza
Toen de korst plakkerig werd, na een dag of 4 of zo, heb ik dat wel uitgesmeerd over de korst. Maar niet echt gewassen geloof ik. Ik kan me niet meer herinneren.

Geplaatst: 30-11-2018 23:45
door Nils
Lijkt op geotrichem, das helemaal niet verkeerd!

Geplaatst: 01-12-2018 10:27
door Reza
Ja dat vliegt natuurlijk ook rond in mijn koeling. Maar ik wist niet dat die ook overdraagbaar is. En ook nog dwars door een doos heen.

Geplaatst: 02-12-2018 19:59
door Jessy
Leuk, al die verhalen !

Hier nog meer opbrengst
Jarlsberg jessy 489 gr
Oude Goudse Marieke 390 gr
Butterkase mevr Weidevol 385 gr
Afbeelding

Geplaatst: 21-01-2019 09:20
door Jouke
Heeft iemand al een kaasje van deze meeting aangesneden??

Geplaatst: 21-01-2019 11:24
door Reza
Ja ik heb 2 weken geleden de Rastdorfer aangesneden. Die was helemaal prima.

Geplaatst: 21-01-2019 19:46
door Jouke
Leuk om te horen!
Verder nog iemand??

Geplaatst: 21-01-2019 20:35
door Knuddefrutje
Hoi hoi! Ik heb een hele tijd geleden al de butterkase aangesneden. Ik was niet echt overtuigd. Beetje zurige bedoening. Structuur was wel aardig. Maar nee... niet echt fantastisch.

Geplaatst: 22-01-2019 13:38
door KaasJong
Ik heb mijn slecht geperste Jarlsberg aangesneden.
In het begin groeide hij als kool maar ik denk dat hij lek is geraakt want later bleef het een normale kaas. Bij doorsnijden wel iets gaten maar niet overdreven groot.
Een heel klein beetje zoete smaak maar niet in de buurt van hoe het had moeten zijn

Geplaatst: 22-01-2019 13:48
door Vera
Mijn Rastdorfer heb ik al vrij jong aangesneden en die was helemaal prima.

Nienke, jullie hadden ook wel wat gerommeld met de bereiding..... Ik heb laatst ook Butterkäse gemaakt volgens dat recept en die was gewoon perfect.

Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?

Geplaatst: 23-01-2019 09:15
door Jouke
Vera schreef: Heb je zelf je kaasje al opengesneden Jouke?
Nee, nog niet. Ik liep eigenlijk te twijfelen. Het is de "oude" kaas, dus ik dacht misschien heeft iemand een referentie.
Anders boor ik er een gat in en dan proef ik hem gewoon. Dat kan natuurlijk altijd.