Meeting voorjaar op de Veluwe??

Hier is de plek om berichten te plaatsen over evenementen of links naar interessante sites.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Petra

#151 Bericht door Petra » 21-05-2014 22:11

Te laat geen geduld gehad open gesneden ws een beetje zuur dus maar terug gelegd tjong tjong gewoon geen geduld

Willem Franck
Verse kaas
Berichten: 36
Lid geworden op: 26-12-2013 15:03
Contacteer:

Meeting voorjaar op de Veluwe??

#152 Bericht door Willem Franck » 21-05-2014 22:50

Dank voor deze terugkoppeling. Mijn handen jeuken af en toe ook. Nu weet ik zeker dat ik er van afblijf totdat de 6 weken voorbij zijn.
Onderzoek naar de geschiedenis en oude informatie en materialen van de Subenhara kaas, die van 1963 tot 1992 in Zuivelfabriek De Liemers in Zevenaar werd geproduceerd. Doelen: boek publiceren, expositie organiseren, kaas herintroduceren.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#153 Bericht door Nils » 21-05-2014 23:39

Dan kan ik je nu vast vertellen dat je kelderkast een prima opslag plek is. Als je er geen last van schimmels hebt en het is er lekker koel! Daar dromen we allemaal van. Voordeel van zo'n kelderkast is dat je er altijd meer luchtcirculatie hebt als in een oude koelkast. Wees daar maar blij mee. Let bij het opensnijden op de rand. Als die donkerder gekleurd is zou je nog iets aan de luchtvochtigheid kunnen doen

Willem Franck
Verse kaas
Berichten: 36
Lid geworden op: 26-12-2013 15:03
Contacteer:

Meeting voorjaar op de Veluwe??

#154 Bericht door Willem Franck » 22-05-2014 01:33

O.K., Nils. Ik krijg ook het gevoel dat ik blij moet zijn met deze voorziening. Kelderkast ligt op oostzijde. Bij het stuk waar je naar binnen stapt zitten 3 kleine raampjes. Eén ervan staat altijd open. Dus altijd lucht erin en eruit. Nog nooit schimmel in wat dan ook gehad daar. Gewoon nog 3,5 week wachten en dan gaan we het resultaat zien.
Onderzoek naar de geschiedenis en oude informatie en materialen van de Subenhara kaas, die van 1963 tot 1992 in Zuivelfabriek De Liemers in Zevenaar werd geproduceerd. Doelen: boek publiceren, expositie organiseren, kaas herintroduceren.

Petra

#155 Bericht door Petra » 22-05-2014 07:39

Dat klopt herman de randjes zijn inderdaad wat donker kan er een beker water bij zetten dat zou dan voldoende moeten zijn maar dat de kaas iets of wat zuur is komt dat omdat ik niet heb kunnen wachten dan?

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#156 Bericht door Nils » 22-05-2014 09:17

Als de kaas wat zuur is komt dat meestal door dat de wrongel niet droog genoeg is afgewerkt (langer roeren, voldoende laten rijpen)
Mocht je een serie kaas gemaakt hebben die wat zuur en brokkelig is, dan kan laat je die gewoon lekker liggen. Tijd is dan het enige wat het nog enigszins kan herstellen.

Petra

#157 Bericht door Petra » 22-05-2014 13:12

sorry nils ik dacht dat jij herman was gister echt een kaashoofd haha
kaasje van de meeting was een beetje zuur ja maar het ging ook allemaal zo snel daar dat kan het ook zijn.
maar ik had ook gewoon geen geduld

mijn komijnen kaasje die ik zelf heb gemaakt smaakte echt lekker en inderdaad was de korst dik dus vanmorgen glaasje water in de meterkast gezet.
:}

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#158 Bericht door Gerda » 22-05-2014 15:04

Petra schreef:nee vera niet meer gecoat en ook niet meer onder de pers gezet.

had ik misschien wel moeten doen, maar hij ligt bij mij ook op een constante temperatuur van 20 graden.

zitten ook geen vlekjes of schimmel op
Droogheid ligt waarschijnlijk aan de temperatuur. het beste is tussen 12 en 15 graden. En het is echt aan te raden je luchtvochtigheid te meten, en dan een bakje of emmer water er bij te zetten als deze te laag is.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Petra

#159 Bericht door Petra » 22-05-2014 15:43

ik heb er nu een bakje water bij gezet
temperatuur zal ik eens goed meten in de meterkast.
mocht het inderdaad te hoog zijn ga ik een goedkoop koelkastje aanschaffen

Petra

#160 Bericht door Petra » 08-07-2014 20:21

ik heb op deze meeting een kaasje gekeurd die je kon krullen, wat was de naam van deze kaas, zou ik ook graag willen maken :}

Willem Franck
Verse kaas
Berichten: 36
Lid geworden op: 26-12-2013 15:03
Contacteer:

Meeting voorjaar op de Veluwe

#161 Bericht door Willem Franck » 09-07-2014 11:37

Als je dit bedoelt, Petra, dan kan volgens mij (wordt ook een dagje ouder en slechter in namen) Veronica het antwoord geven.
Veronica, mag de naam van het apparaatje er ook bij?
Afbeelding
Onderzoek naar de geschiedenis en oude informatie en materialen van de Subenhara kaas, die van 1963 tot 1992 in Zuivelfabriek De Liemers in Zevenaar werd geproduceerd. Doelen: boek publiceren, expositie organiseren, kaas herintroduceren.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#162 Bericht door Gerda » 09-07-2014 19:24

Volgens mijn geheugen was het een oude goudse die Veronica erop had.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#163 Bericht door Vera » 09-07-2014 19:52

Ik ben nog iets ouder, maar Veronica heet Monica....
namen gaat nog wel. Geen idee welke kaas ze op haar rozettendraaier had..
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Petra

#164 Bericht door Petra » 09-07-2014 20:04

Ik heb vanmiddag aan het googelen geweest ik kom dan ui op een tet de moine maar goed ik vond de kaas wel lekker . Heb vanmiddag een edammer gemaakt ook erg leuk om te doen

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#165 Bericht door Gerda » 09-07-2014 20:07

Het was geen tete de moine, maar inderdaad maakt men die normaal op een Girolle.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

phoebe

#166 Bericht door phoebe » 22-07-2014 12:19

Even bijgelezen. Hele leuke dag zo.
Hebben jullie de kaasjes al geproefd en hoe was hij??

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#167 Bericht door Vera » 23-07-2014 18:53

Wat zal ik ervan zeggen? Hij was een stuk droger dan mijn eigen kaasjes, maar best te eten. Beetje zoals mijn eerste eigen kaas was.

De dag was echt heel leuk en gezellig. Hou de boel in de gaten want er gaat een nieuwe meeting aankomen in het najaar.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten