worsten
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
worsten
Hey allemaal
ik heb ondertussen gemerkt dat er hier een heel aantal mensen zijn die zelf ook vlees verwerken , hebben jullie soms recepten voor worst ? droge wost , verse worst, salami, bloedworst ... alle soorten :lol:
en waar kopen jullie de kruiden en hulp stoffen , en vooral , wat is lekker ?
ik heb ondertussen gemerkt dat er hier een heel aantal mensen zijn die zelf ook vlees verwerken , hebben jullie soms recepten voor worst ? droge wost , verse worst, salami, bloedworst ... alle soorten :lol:
en waar kopen jullie de kruiden en hulp stoffen , en vooral , wat is lekker ?
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
Dit vinden we erg lekkere worsten:
(even voor een kilo gehakt).
wat roomboter om in te bakken
1 kilo gehakt (evt zelf gedraaid)
2 uien
200 gram spek (reepjes ontbijtspek)
100 gram gepelde kastagnes
een handje gedroogde abrikozen
wat walnoten beetje fijn maken
Verse Thijm, salie en rozemarijn
Zet een braadpan en doe er roomboter in en fruit de uitjes met de bacon. Zet het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen. De uitjes gaan hierdoor karameliseren. Na 15 minuten de kastagnes (klein gemaakt, ze moeten door de worstvulmond kunnen) en die een paar minuten mee laten pruttelen. Laten afkoelen.
Snijd de abrikozen fijn. Doe het gehakt, het ui-mengsel, de abrikozen en de kruiden in een grote schaal en meng. Door het mengen knijp je ook de ontbijspek klein. Peper en zout naar smaak toevoegen. Als het mengsel te droog is voeg dan geen ei toe maar liever water. (ei zet uit als het wordt verhit en dan breekt de worst).
De worsten hiermee vullen, bakken en eten :). Het zijn erg lekkere, smaakvolle worsten. Maar smaken heel anders dan de worsten die je in de winkel kunt kopen :)
(even voor een kilo gehakt).
wat roomboter om in te bakken
1 kilo gehakt (evt zelf gedraaid)
2 uien
200 gram spek (reepjes ontbijtspek)
100 gram gepelde kastagnes
een handje gedroogde abrikozen
wat walnoten beetje fijn maken
Verse Thijm, salie en rozemarijn
Zet een braadpan en doe er roomboter in en fruit de uitjes met de bacon. Zet het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen. De uitjes gaan hierdoor karameliseren. Na 15 minuten de kastagnes (klein gemaakt, ze moeten door de worstvulmond kunnen) en die een paar minuten mee laten pruttelen. Laten afkoelen.
Snijd de abrikozen fijn. Doe het gehakt, het ui-mengsel, de abrikozen en de kruiden in een grote schaal en meng. Door het mengen knijp je ook de ontbijspek klein. Peper en zout naar smaak toevoegen. Als het mengsel te droog is voeg dan geen ei toe maar liever water. (ei zet uit als het wordt verhit en dan breekt de worst).
De worsten hiermee vullen, bakken en eten :). Het zijn erg lekkere, smaakvolle worsten. Maar smaken heel anders dan de worsten die je in de winkel kunt kopen :)
http://www.naturalspices.eu/varkensdarm ... outen.html
hier zijn alle kruiden, en chemikalien. kunst,en natuurdarm te verkrijgen.
ik haal hier altijd mijn natuurdarm,goedkoop en mooi schoon, gezouten ,en in plastic pot.
1 hank = +- 90 meter dus daar kun je even mee verder :)
hier zijn alle kruiden, en chemikalien. kunst,en natuurdarm te verkrijgen.
ik haal hier altijd mijn natuurdarm,goedkoop en mooi schoon, gezouten ,en in plastic pot.
1 hank = +- 90 meter dus daar kun je even mee verder :)
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Elke is hier op bezoek geweest, en we hebben wat verschillende worsten gemaakt. En ze heeft ook nog eens 2 van onze biggen meegenomen, om later zelf worst van te maken :D
Die van mij hangen nu allemaal netjes op een rijtje :)
We hebben er ook meteen wat geproefd die ik al een maand of 2 eerder had gemaakt:
Die van mij hangen nu allemaal netjes op een rijtje :)
We hebben er ook meteen wat geproefd die ik al een maand of 2 eerder had gemaakt:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Wat gaaf en wat ziet dat er lekker uit!!!!
Heb de biggen op foto gezien, too cute to be eaten! :cry: :wink:
Jorieke zou jij een recept willen plaatsen?
Lijkt me erg leuk en ze zijn hier gek op gedroogde worst met name die met kruidnagel.
Ik zou dat graag eens maken.
Waar hang je de worsten te drogen?
Wat heb je nodig enz enz
Heb de biggen op foto gezien, too cute to be eaten! :cry: :wink:
Jorieke zou jij een recept willen plaatsen?
Lijkt me erg leuk en ze zijn hier gek op gedroogde worst met name die met kruidnagel.
Ik zou dat graag eens maken.
Waar hang je de worsten te drogen?
Wat heb je nodig enz enz
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Haha je vraagt om wel heel veel info, en ik heb zeker niet de kennis en ervaring om dat hier neer te zetten. Het is net als met kaas, er zijn vele manieren.
Er zijn boeken vol over te vinden, en gewichten en tijden en temperaturen zijn in elk boek weer anders.
De manier waarop ik het doe, werkt tot nu toe goed, dus ik heb nu een paar keer mensen over de vloer gehad waar ik dan samen worsten mee maak.
Ik heb namelijk leuk wat varkens rondlopen, en dus af en toe een berg mooi vlees om te verwerken. En ik heb een worstpers, een gehaktmolen(tje), en een grote keuken.
Mocht je dus een keer langs willen komen om wat verschillende worsten te maken, dan ben je welkom.
Het is dan vooral een DOE-dag.
De meeste recepten maak ik voor de 1e keer, dus dan moet ik nog maanden wachten tot blijkt of het lekker is ja of nee. Want net iets teveel van het 1 of het ander, smaakt na maanden rijping toch best intens.
Ik heb wel 1 recept die ik al voor de 3e keer heb gemaakt, en altijd goed uitpakt.
Dat is een oregano-salami. Ik kan even een foto maken van het recept, dat scheelt weer typen ;)
Verder hangen er nu een Chorizo, een Hongaarse boerenworst, een Maoïstische arbeidersworst, een venkelsalami, en ehm... nog 1 :D Alle recepten die ik nu heb gebruikt, komen uit het boekje 'Over Worst' van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder.
De meeste worsten hang je eerst even op 20 graden, of 30 graden (ligt aan of je een snelle of een langzame fermentatie-worst maakt) en daarna op zo'n 12 graden. De vochtigheid van de lucht is ook wel belangrijk, maar ik heb ze gewoon in een koele kamer hangen en check de vochtigheid eigenlijk niet. (net als bij mijn kazen)
Er zijn boeken vol over te vinden, en gewichten en tijden en temperaturen zijn in elk boek weer anders.
De manier waarop ik het doe, werkt tot nu toe goed, dus ik heb nu een paar keer mensen over de vloer gehad waar ik dan samen worsten mee maak.
Ik heb namelijk leuk wat varkens rondlopen, en dus af en toe een berg mooi vlees om te verwerken. En ik heb een worstpers, een gehaktmolen(tje), en een grote keuken.
Mocht je dus een keer langs willen komen om wat verschillende worsten te maken, dan ben je welkom.
Het is dan vooral een DOE-dag.
De meeste recepten maak ik voor de 1e keer, dus dan moet ik nog maanden wachten tot blijkt of het lekker is ja of nee. Want net iets teveel van het 1 of het ander, smaakt na maanden rijping toch best intens.
Ik heb wel 1 recept die ik al voor de 3e keer heb gemaakt, en altijd goed uitpakt.
Dat is een oregano-salami. Ik kan even een foto maken van het recept, dat scheelt weer typen ;)
Verder hangen er nu een Chorizo, een Hongaarse boerenworst, een Maoïstische arbeidersworst, een venkelsalami, en ehm... nog 1 :D Alle recepten die ik nu heb gebruikt, komen uit het boekje 'Over Worst' van Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder.
De meeste worsten hang je eerst even op 20 graden, of 30 graden (ligt aan of je een snelle of een langzame fermentatie-worst maakt) en daarna op zo'n 12 graden. De vochtigheid van de lucht is ook wel belangrijk, maar ik heb ze gewoon in een koele kamer hangen en check de vochtigheid eigenlijk niet. (net als bij mijn kazen)
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Hier het recept. Let niet teveel op mijn gekrabbel, dat doe ik als ik iets heb aangepast en het niet wil vergeten. Maar het is niet persé een verbetering, dat blijkt pas weken/maanden later.
Dit komt uit het boekje 'Handboek voor de Vinexjager'. Ik woon dan wel niet in een Vinexwijk, maar toch is het een erg leuk boekje. Er staan ook recepten voor kaas, wijn, bier, etc. etc. in.
Dit komt uit het boekje 'Handboek voor de Vinexjager'. Ik woon dan wel niet in een Vinexwijk, maar toch is het een erg leuk boekje. Er staan ook recepten voor kaas, wijn, bier, etc. etc. in.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Jorieke breng me niet op een idee, het lijkt me zo schattig, en eigenlijk stonden biggen voor we hier kwamen wonen op de verlanglijst.
Hoe groot worden de biggen trouwens als ze volwassen zijn?
Vera zullen we samen een datum plannen en naar Jorieke afreizen een keer om worst te maken?
Lijkt me echt heel leuk en lekker!!!
Jorieke zou je dat leuk vinden? ( goed vinden)
Hoe groot worden de biggen trouwens als ze volwassen zijn?
Vera zullen we samen een datum plannen en naar Jorieke afreizen een keer om worst te maken?
Lijkt me echt heel leuk en lekker!!!
Jorieke zou je dat leuk vinden? ( goed vinden)
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Zo groot als een volwassen varken?Gerda schreef: Hoe groot worden de biggen trouwens als ze volwassen zijn?
)
Mij krijg je echt niet om Jorieke, ik vind ze schattig, net als kinderen, dus alleen bij een ander!
Ja Gerda, als Jorieke het ook leuk, goed en gezellig vindt, ga ik graag mee een keer worst maken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
We hebben verschillende rassen lopen, de biggen die Elke kocht worden een kilo of 120 tot 150 in een jaar tijd.
Maar we hebben ook kleinere rassen, die hooguit 100 kilo worden, en daar dik 1,5 jaar over doen. En door hun kortere pootjes lijkt dat al een stuk handzamer :D
www.veldvarkens.nl
Ik moet even kijken wanneer we weer een varken naar de slager brengen. En in die week kunnen we dan leuk wat meters worst maken. Als jullie een bepaald weekend (vakantie?) op het oog hebben?
We vragen dan 10 euro per kilo vlees, en de darmen krijg je er bij ;) Meestal maken we 3 of 4 recepten, 2 of 3 soorten die moeten drogen en een verse variant. Die kan je lekker meteen die week opeten.
De knakworsten van de afgelopen keer vond ik niet zo heel erg geslaagd, dus het zal een ander recept worden...
En aan het einde van de dag ga je dan naar huis met meerdere meters worst :D Daar kan je weken tegenaan gaan kijken, en elke dag even voelen of ze al hard worden.
Elke, heb je dat 'hammetje' nog gemaakt? Het hammetje dat wij dat weekend in het zout hebben begraven, moet er van de week uit.
Maar we hebben ook kleinere rassen, die hooguit 100 kilo worden, en daar dik 1,5 jaar over doen. En door hun kortere pootjes lijkt dat al een stuk handzamer :D
www.veldvarkens.nl
Ik moet even kijken wanneer we weer een varken naar de slager brengen. En in die week kunnen we dan leuk wat meters worst maken. Als jullie een bepaald weekend (vakantie?) op het oog hebben?
We vragen dan 10 euro per kilo vlees, en de darmen krijg je er bij ;) Meestal maken we 3 of 4 recepten, 2 of 3 soorten die moeten drogen en een verse variant. Die kan je lekker meteen die week opeten.
De knakworsten van de afgelopen keer vond ik niet zo heel erg geslaagd, dus het zal een ander recept worden...
En aan het einde van de dag ga je dan naar huis met meerdere meters worst :D Daar kan je weken tegenaan gaan kijken, en elke dag even voelen of ze al hard worden.
Elke, heb je dat 'hammetje' nog gemaakt? Het hammetje dat wij dat weekend in het zout hebben begraven, moet er van de week uit.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Als er geen banaan in de bananenschil zit, zullen de biggen er niets mee doen. Ze ploegen het wel onder, dat wel.
Volwassen varkens eten de banaan meestal met schil en al op. Maar de schil, zonder banaan, is ook bij hen niet echt favoriet ;)
Ruik maar even aan je ham. Altijd goed, om te weten hoe iets ruikt :D
Volwassen varkens eten de banaan meestal met schil en al op. Maar de schil, zonder banaan, is ook bij hen niet echt favoriet ;)
Ruik maar even aan je ham. Altijd goed, om te weten hoe iets ruikt :D
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten