Bouillonpoeder
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Bouillonpoeder
Prei, ui, wortel, selderij, knolselderij, peterselie, knoflook, pepertje heel fijn snijden. Exacte hoeveelheden weet ik niet, maar dat is ook smaak afhankelijk natuurlijk.
Dit op een bakplaat in de oven van ca 70 graden zetten voor een dag. Als het goed is zijn de groentes dan knisperdroog. Alles samen met kruiden naar smaak en vrij veel zout in de blender en tot poeder malen.
Als je een droogoven hebt dan is het in ca 5 uur klaar. Ik heb het in de AGA gemaakt en het heeft er echt zo'n 12 uur ingestaan voor het echt droog was. Heb je geen droogoven en geen AGA, dan is het duur spul......
Ik ben het gaan maken omdat normale bouillonpoeder en blokken zoveel E-nummers bevatten en zoveel kunstmatige aroma's en omdat het gewoon leuk is om zelf zulke dingen te maken natuurlijk.
Dit op een bakplaat in de oven van ca 70 graden zetten voor een dag. Als het goed is zijn de groentes dan knisperdroog. Alles samen met kruiden naar smaak en vrij veel zout in de blender en tot poeder malen.
Als je een droogoven hebt dan is het in ca 5 uur klaar. Ik heb het in de AGA gemaakt en het heeft er echt zo'n 12 uur ingestaan voor het echt droog was. Heb je geen droogoven en geen AGA, dan is het duur spul......
Ik ben het gaan maken omdat normale bouillonpoeder en blokken zoveel E-nummers bevatten en zoveel kunstmatige aroma's en omdat het gewoon leuk is om zelf zulke dingen te maken natuurlijk.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
Vera, E nummers zijn niet altijd slecht hoor :) is gewoon een aanwijzing van wat erin zit , bv.E 120 is het rood van bladluizen ( Cochenille ) of E 162 bietenrood, E 260 das gewoon azijnzuur,E 296 appelzuur, E 330 citroenzuur,
en ga zo maar door , het is niet allemaal kommer en kwel in onze wereld :D
en ga zo maar door , het is niet allemaal kommer en kwel in onze wereld :D
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
nee hoor John,
bv, 120 is het echte cochenille rood van de echte gemalen bladluis, en E124 is de chemische rode bladluis kleurstof, http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e120/
leuke site ! je kan elk nummer ingeven, en kijken wat het juist is , natuurlijk of chemisch , en waar het in zit
E 162 natuurlijk bietenrood
of karamel E 150 a, den echte karamelkleurstof en de 150 b, c en d, zijn de chemische varianten
de CaCl die we gebruiken in de kaas is E 509, dat is gewoon zo , dat heeft niets met chemicaliën te maken http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e509/
Alle gassen gebruikt in de voeding hebben trouwens ook een E nummer bv. zuurstof E 948 of stikstof E 941
ik heb me er ooit eens in verdiept in die nummers , vandaar :lol:
pas op , er zit ook een heleboel brol tussen die E nummers die je liever niet in je lijf wil hebben , echte chemische rommel, maar wij hebben een tijdje een lijst op het magneetbord in de keuken gehad met wat wat is , leuk om af en toe te kijken wat er in je eten zit.
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm
bv, 120 is het echte cochenille rood van de echte gemalen bladluis, en E124 is de chemische rode bladluis kleurstof, http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e120/
leuke site ! je kan elk nummer ingeven, en kijken wat het juist is , natuurlijk of chemisch , en waar het in zit
E 162 natuurlijk bietenrood
of karamel E 150 a, den echte karamelkleurstof en de 150 b, c en d, zijn de chemische varianten
de CaCl die we gebruiken in de kaas is E 509, dat is gewoon zo , dat heeft niets met chemicaliën te maken http://www.goedgeweten.be/ingredienten/e509/
Alle gassen gebruikt in de voeding hebben trouwens ook een E nummer bv. zuurstof E 948 of stikstof E 941
ik heb me er ooit eens in verdiept in die nummers , vandaar :lol:
pas op , er zit ook een heleboel brol tussen die E nummers die je liever niet in je lijf wil hebben , echte chemische rommel, maar wij hebben een tijdje een lijst op het magneetbord in de keuken gehad met wat wat is , leuk om af en toe te kijken wat er in je eten zit.
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-fi45.htm
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Djeezes!
Een nieuwe chemicus op het forum.
Er is natuurlijk niks mis mee dat je weet wat je eet. :wink:
Vers citroenzuur is bv supergezond.
Maar het wordt helaas vervangen door E330 = chemische brol.
En behalve smaak lijkt die er in de verste verte niet op.
Een nieuwe chemicus op het forum.
Er is natuurlijk niks mis mee dat je weet wat je eet. :wink:
Vers citroenzuur is bv supergezond.
Maar het wordt helaas vervangen door E330 = chemische brol.
En behalve smaak lijkt die er in de verste verte niet op.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Dat niet alle E nummers slecht zijn weet ik. Maar wat gaat er nu boven het weten dat alles wat je zelfgemaakt hebt en eet ok is?
Ik hoef er niet over na te denken.
Daarnaast is het leuk en lekker wat je kunt het helemaal naar eigen smaak maken...
Je hebt er trouwens echt een studie van gemaakt merk ik.
Ik hoef er niet over na te denken.
Daarnaast is het leuk en lekker wat je kunt het helemaal naar eigen smaak maken...
Je hebt er trouwens echt een studie van gemaakt merk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
- Contacteer:
Niet om Vera's recept te jatten, maar als je dat alles (of een variatie)(hoeft niet fijn te snijden) in een pan met ruim voldoende water doet en dan een paar uur (bv 2 a 3) zachtjes koken.
Als je van bv een kippen bouillon/soep houd doe je er een hele kip bij in.
Daarna het vocht afgieten in een pan en laten afkoelen.
Dan in die ijsklontjes zakjes doen en tada, bevroren bouillon, 1 a 2 klontjes is genoeg voor een pan soep of naar smaak meer toevoegen.
Uiteraard kun je daarna de kip ontleden en de stukjes vlees gebruiken voor een heerlijke kippensoep.
Als je van bv een kippen bouillon/soep houd doe je er een hele kip bij in.
Daarna het vocht afgieten in een pan en laten afkoelen.
Dan in die ijsklontjes zakjes doen en tada, bevroren bouillon, 1 a 2 klontjes is genoeg voor een pan soep of naar smaak meer toevoegen.
Uiteraard kun je daarna de kip ontleden en de stukjes vlees gebruiken voor een heerlijke kippensoep.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast