Roomijs
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Roomijs
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
John, bedankt voor de link!
Vera, maak jij yoghurtijs met een ijs met een ijsmachine? Ik heb dat een paar keer geprobeerd. Als ik het direct gebruik, dan gaat het nog wel maar als het even in de vriezer is geweest, dan is het een blok beton. Als jij daar betere ervaringen mee hebt ben ik benieuwd naar je recept....
Vera, maak jij yoghurtijs met een ijs met een ijsmachine? Ik heb dat een paar keer geprobeerd. Als ik het direct gebruik, dan gaat het nog wel maar als het even in de vriezer is geweest, dan is het een blok beton. Als jij daar betere ervaringen mee hebt ben ik benieuwd naar je recept....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Klopt Herman, het wordt erg hard. Wij halen de bak een uurtje voor gebruik uit de vriezer dan kun je wel goed scheppen.
Naarmate het ijs meer suiker bevat wordt het wel wat zachter.
Basis recept yoghurtijs.
Alle ingredienten goed koelen van te voren.
2 dl slagroom met 100 gram basterdsuiker kloppen tot vladikte. Wij vinden het met deze hoeveelheid suiker te zoet, maar dat is een kwestie van smaak.
Room toevoegen aan 3 dl yoghurt, goed roeren en dan in de ijsmachine.
Naar smaak kun je essence toevoegen.
Als je vruchtenijs wilt maken - 300 gram vruchten in de blender fijnmaken en aan de yoghurt toevoegen.
Erg lekker is ook ca 100 gram bastognekoeken fijnmalen en dan rumessence er door.
Naarmate het ijs meer suiker bevat wordt het wel wat zachter.
Basis recept yoghurtijs.
Alle ingredienten goed koelen van te voren.
2 dl slagroom met 100 gram basterdsuiker kloppen tot vladikte. Wij vinden het met deze hoeveelheid suiker te zoet, maar dat is een kwestie van smaak.
Room toevoegen aan 3 dl yoghurt, goed roeren en dan in de ijsmachine.
Naar smaak kun je essence toevoegen.
Als je vruchtenijs wilt maken - 300 gram vruchten in de blender fijnmaken en aan de yoghurt toevoegen.
Erg lekker is ook ca 100 gram bastognekoeken fijnmalen en dan rumessence er door.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Honing kan, diksap ook, de kaas wordt dan wel harder. maar dat is makkelijk op te lossen door het ijs gewoon wat langer uit de vriezer te zetten voor je het gaat eten.
Inmiddels is mijn recept voor yoghurtijs aardig ge-evolueerd.
2 dl slagroom kloppen met een zakje vanillesuiker en dan het suikergewicht - met gewone suiker - brengen naar in totaal 50 gram.
Toevoegen aan 3.5 dl yoghurt.
Het ook een leuk recept inmiddels voor cirtoenijs!
En.... bananenijs met chocolade - dat is zo makkelijk, eigenlijk geen recept te noemen.
:oops:
Inmiddels is mijn recept voor yoghurtijs aardig ge-evolueerd.
2 dl slagroom kloppen met een zakje vanillesuiker en dan het suikergewicht - met gewone suiker - brengen naar in totaal 50 gram.
Toevoegen aan 3.5 dl yoghurt.
Het ook een leuk recept inmiddels voor cirtoenijs!
En.... bananenijs met chocolade - dat is zo makkelijk, eigenlijk geen recept te noemen.
:oops:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
tegen het hard zijn van je ijs moet je glucosestroop of fructose gebruiken, dan blijft je ijs schepbaar
om lekker te zijn moet je je ijsmengsel ook koken en dan laten rijpen (24 h )voor je er ijs van maakt
RAF !!! heb jij die papieren nog van de cursus die we op de praktijkdag ijsbereiding hebben gekregen ? daar staat volgens mij de verhoudingen van de verschillende suikers op
om lekker te zijn moet je je ijsmengsel ook koken en dan laten rijpen (24 h )voor je er ijs van maakt
RAF !!! heb jij die papieren nog van de cursus die we op de praktijkdag ijsbereiding hebben gekregen ? daar staat volgens mij de verhoudingen van de verschillende suikers op
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
ha hier :
melk ( volle melk ) + room
toevoegingen zoals suiker , eieren,..
mixen ( belangrijk om te homogeniseren ) doel vetbolletjes te verkleinen, geeft een fijne gladde textuur,
pasteuriseren ( 25 sec op 80°c )
koelen tot 4 °c
rijpen 4 tot 24 u
vriezen - 5 °c of in ijsmachine laten draaien
verpakken
harden ( gewone diepvriezer )
zoetstoffen, hoe lager het vriespunt, hoe schepbaarder het ijs
vb . glucose heeft een zoetkracht van 74 % tgv sacharose ( 100 % ) maar
geeft een vriespuntdaling tgv sacharose van 190 %, dus zijn vriespunt is
bijna 2 maal zo laag, besluit glucose heeft minder zoetkracht maar maakt
het ijs schepbaarder
fructose : 150 % tgv sacharose ( dus veel zoeter ) en 190% vriespunt
lactose : 20 % zoetkracht en 100 % vriespunt
invertsuiker 95 % zoetkracht en 112 % vriespunt
nadeel is dat niet elke suiker even lekker is ( met sacharose bedoelen we de gewone keukensuiker ) dus het is een evenwicht zoeken tussen vb. meer glucose toe te voegen , hoewel je ijs dan minder zoet zal zijn, het is dus net als met kaasmaken zoeken tot wanneer je voor jezelf het lekkerste schepbaarste ijs hebt gemaakt
mijn echte recepten , met de verhoudingen enzo heb ik eens uitgeleend en niet teruggekregen, maar misschien heeft Raf ze nog wel
verder zijn er nog een aantal toevoegingen die je kan doen zoals weipoeder, of johannesbroodboompitmeel die je ijs een aangenamer mondgevoel geven , maar daar zou ik me eens terug in moeten verdiepen
beetje lectuur :
http://www.ilvo.vlaanderen.be/zuivel/Zu ... fault.aspx
melk ( volle melk ) + room
toevoegingen zoals suiker , eieren,..
mixen ( belangrijk om te homogeniseren ) doel vetbolletjes te verkleinen, geeft een fijne gladde textuur,
pasteuriseren ( 25 sec op 80°c )
koelen tot 4 °c
rijpen 4 tot 24 u
vriezen - 5 °c of in ijsmachine laten draaien
verpakken
harden ( gewone diepvriezer )
zoetstoffen, hoe lager het vriespunt, hoe schepbaarder het ijs
vb . glucose heeft een zoetkracht van 74 % tgv sacharose ( 100 % ) maar
geeft een vriespuntdaling tgv sacharose van 190 %, dus zijn vriespunt is
bijna 2 maal zo laag, besluit glucose heeft minder zoetkracht maar maakt
het ijs schepbaarder
fructose : 150 % tgv sacharose ( dus veel zoeter ) en 190% vriespunt
lactose : 20 % zoetkracht en 100 % vriespunt
invertsuiker 95 % zoetkracht en 112 % vriespunt
nadeel is dat niet elke suiker even lekker is ( met sacharose bedoelen we de gewone keukensuiker ) dus het is een evenwicht zoeken tussen vb. meer glucose toe te voegen , hoewel je ijs dan minder zoet zal zijn, het is dus net als met kaasmaken zoeken tot wanneer je voor jezelf het lekkerste schepbaarste ijs hebt gemaakt
mijn echte recepten , met de verhoudingen enzo heb ik eens uitgeleend en niet teruggekregen, maar misschien heeft Raf ze nog wel
verder zijn er nog een aantal toevoegingen die je kan doen zoals weipoeder, of johannesbroodboompitmeel die je ijs een aangenamer mondgevoel geven , maar daar zou ik me eens terug in moeten verdiepen
beetje lectuur :
http://www.ilvo.vlaanderen.be/zuivel/Zu ... fault.aspx
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
Gerda,
dit is het recept van het ijs dat jullie geproefd hebben
400 ml volle melk
200 ml room
1 vanillestokje
165 g suiker ( vb. 80 gr glucosestroop en 85 g gewone suiker )
klein snuifje zout
3 eidooiers
breng de melk met de room, de vanille en 115 gr suiker en het zout tot aan het kookpunt
klop de eidooiers luchtig met 50 gr suiker
giet een beetje van het warme mengsel bij de dooiers, roeren en terug bij de rest van de melk
zet op een zacht vuur ( 85 °c ) en klop tot een homogeen mengsel met een mooie binding
mix de mix met de mixer :wink: ( 5 min )
zet 24 h in de koelkast om te rijpen
draai de volgende dag het ijs af en zet in de diepvriezer
dit is het recept van het ijs dat jullie geproefd hebben
400 ml volle melk
200 ml room
1 vanillestokje
165 g suiker ( vb. 80 gr glucosestroop en 85 g gewone suiker )
klein snuifje zout
3 eidooiers
breng de melk met de room, de vanille en 115 gr suiker en het zout tot aan het kookpunt
klop de eidooiers luchtig met 50 gr suiker
giet een beetje van het warme mengsel bij de dooiers, roeren en terug bij de rest van de melk
zet op een zacht vuur ( 85 °c ) en klop tot een homogeen mengsel met een mooie binding
mix de mix met de mixer :wink: ( 5 min )
zet 24 h in de koelkast om te rijpen
draai de volgende dag het ijs af en zet in de diepvriezer
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
bij ons te koop in Aveve,
http://thuisbakken.avevewinkels.be/zoek ... cosestroop
maar ik denk niet dat ze die hebben in duitsland,
in een winkel voor bakkerij produkten ?
als je er niet aan geraakt stuur ik het mee naar je op in je kerstpakket :lol:
http://thuisbakken.avevewinkels.be/zoek ... cosestroop
maar ik denk niet dat ze die hebben in duitsland,
in een winkel voor bakkerij produkten ?
als je er niet aan geraakt stuur ik het mee naar je op in je kerstpakket :lol:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
ja,
andere smaken :allemaal volgens eigen smaak natuurlijk
chocolade : cacaopoeder
mokka : 1/2 cacaopoeder en 1/2 oploskoffie (eerst even oplossen in een klein beetje vocht )
karamel : suiker naar keuze met room/water of boter laten karameliseren
stracciatella : gesmolten chocolade zeer zachtjes toevoegen terwijl het ijs aan het afdraaien is
wat ik ook wel doe is gewoon aardbeien/frambozen mixen en erbij doen, maar dan moet je weer een beetje zoeken hoe het zit met je schepbaarheid
een handige truc is het ijs direct in kleine wegwerpbare ijsroompotjes ( AVA of een horecazaak ) doen , is heel goedkoop, en als je ijs te hard is, ontdooid het veel sneller , bij een grote pot heb je al snel dat de randjes gesmolten zijn , en de binnenkant nog steenhard
andere smaken :allemaal volgens eigen smaak natuurlijk
chocolade : cacaopoeder
mokka : 1/2 cacaopoeder en 1/2 oploskoffie (eerst even oplossen in een klein beetje vocht )
karamel : suiker naar keuze met room/water of boter laten karameliseren
stracciatella : gesmolten chocolade zeer zachtjes toevoegen terwijl het ijs aan het afdraaien is
wat ik ook wel doe is gewoon aardbeien/frambozen mixen en erbij doen, maar dan moet je weer een beetje zoeken hoe het zit met je schepbaarheid
een handige truc is het ijs direct in kleine wegwerpbare ijsroompotjes ( AVA of een horecazaak ) doen , is heel goedkoop, en als je ijs te hard is, ontdooid het veel sneller , bij een grote pot heb je al snel dat de randjes gesmolten zijn , en de binnenkant nog steenhard
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Lang leve bakland Duitsland, druivensuiker voor 99 eurocent per 500 gram.
Gelijk dan weer vragen, die glucosesiroop hoe dik kook jij dat in? Ik goot het in een stenen schaaltje en het werd meteen heel hard. Terug bij het hete mengsel ging dat wel weer goed maar toch.
En klop jij dan het warme mengsel 5 minuten? Of laat je het eerst afkoelen?
Staat nu een flinke bak in de koelkast en dan morgenavond maar eens maken. Heb eerst maar eens gewoon vanille-ijs gemaakt, al is de kleur door onze kippeneitjes alsof ik advocaatijs heb gemaakt.
Gelijk dan weer vragen, die glucosesiroop hoe dik kook jij dat in? Ik goot het in een stenen schaaltje en het werd meteen heel hard. Terug bij het hete mengsel ging dat wel weer goed maar toch.
En klop jij dan het warme mengsel 5 minuten? Of laat je het eerst afkoelen?
Staat nu een flinke bak in de koelkast en dan morgenavond maar eens maken. Heb eerst maar eens gewoon vanille-ijs gemaakt, al is de kleur door onze kippeneitjes alsof ik advocaatijs heb gemaakt.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
hey Gerda,
mijn glucosestroop is kant en klaar, dus is ook helemaal niet hard als hij gewoon op kamertemperatuur is, ik weet dus niet of het zo een goed idee is om glucose te gebruiken die hard is :? heb je hem zelf gemaakt ?
waarom gebruik je druivensuiker ? qua schepbaarheid ga je niet veel verschil hebben , zijn vriespunt zit op 112¨% als gewone suiker 100 % is
dus een klein beetje zachter , maar niet veel
gewoon mixen als hij klaar is om af te koelen , maar mixen hé, met de messen , niet kloppen met de kloppers, bedoeling is niet om er lucht in te krijgen , dat doet u ijsmachine, maar om alles in zo klein mogelijke stukjes te snijden , dat je een optimaal mooi glad mengsel krijgt
heb je al van je mix geproefd ? smaakt het zoete zoals je graag wil ? dan moet je er voor gaan , ben wel benieuwd 8)
mijn glucosestroop is kant en klaar, dus is ook helemaal niet hard als hij gewoon op kamertemperatuur is, ik weet dus niet of het zo een goed idee is om glucose te gebruiken die hard is :? heb je hem zelf gemaakt ?
waarom gebruik je druivensuiker ? qua schepbaarheid ga je niet veel verschil hebben , zijn vriespunt zit op 112¨% als gewone suiker 100 % is
dus een klein beetje zachter , maar niet veel
gewoon mixen als hij klaar is om af te koelen , maar mixen hé, met de messen , niet kloppen met de kloppers, bedoeling is niet om er lucht in te krijgen , dat doet u ijsmachine, maar om alles in zo klein mogelijke stukjes te snijden , dat je een optimaal mooi glad mengsel krijgt
heb je al van je mix geproefd ? smaakt het zoete zoals je graag wil ? dan moet je er voor gaan , ben wel benieuwd 8)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
http://www.eis-machen.de/
Ik heb mijn ijs gedraaid vanavond. Volume was een beetje te veel dus niet helemaal stevig kunnen draaien maar er staan 3 bekertjes in de vriezer dus eens kijken hoe dat gaat met invriezen. Heerlijk vanilleijs alleen iets te zoet. Van ons mag het wat minder zoet. Maar nu zijn wij natuurlijk minder suiker gewend door het Duitse gebak. hihi
Ik heb mijn ijs gedraaid vanavond. Volume was een beetje te veel dus niet helemaal stevig kunnen draaien maar er staan 3 bekertjes in de vriezer dus eens kijken hoe dat gaat met invriezen. Heerlijk vanilleijs alleen iets te zoet. Van ons mag het wat minder zoet. Maar nu zijn wij natuurlijk minder suiker gewend door het Duitse gebak. hihi
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast