Kaffeost
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Kaffeost
Kaffeost is eigenlijk 'koffie-kaas'.
^
Ingrediënten
2 liters rendiermelk (bij gebrek aan een rendier, koemelk is ook goed :wink:)
60 ml volle room
2 theelepels stremsel
meng de melk en de room in een pan
verwarm tot 37°C
Voeg stremsel toe en laat gedurende 40 min stremmen
Zachtjes met een schuimspaan roeren en opwarmen tot 37°C indien afgekoeld
waarbij de wrongel van de rand van de pan naar het midden wordt geduwd
wanneer de wrongel een bal vormt in het midden verwarm tot bijna het kookpunt, maar niet koken!
Giet de wrongel in een kaasdoek of kaasvorm en pers gedurende een paar uur de wrongel uit.
Verwarm de oven tot 200 °C.
breng de wrongel in een ingevette ovenschotel en pers tot een dikte van 3 cm max
Bak de kaas tot die mooi gebruind is
verpak warm in alluminiumfolie
Na het afkoelen de kaas in kubusjes van 1cm snijden
een handvol kubusjes in een kopje en verse koffie toevoegen
roeren en eten met een koffielepeltje
Smakelijk!
^
Ingrediënten
2 liters rendiermelk (bij gebrek aan een rendier, koemelk is ook goed :wink:)
60 ml volle room
2 theelepels stremsel
meng de melk en de room in een pan
verwarm tot 37°C
Voeg stremsel toe en laat gedurende 40 min stremmen
Zachtjes met een schuimspaan roeren en opwarmen tot 37°C indien afgekoeld
waarbij de wrongel van de rand van de pan naar het midden wordt geduwd
wanneer de wrongel een bal vormt in het midden verwarm tot bijna het kookpunt, maar niet koken!
Giet de wrongel in een kaasdoek of kaasvorm en pers gedurende een paar uur de wrongel uit.
Verwarm de oven tot 200 °C.
breng de wrongel in een ingevette ovenschotel en pers tot een dikte van 3 cm max
Bak de kaas tot die mooi gebruind is
verpak warm in alluminiumfolie
Na het afkoelen de kaas in kubusjes van 1cm snijden
een handvol kubusjes in een kopje en verse koffie toevoegen
roeren en eten met een koffielepeltje
Smakelijk!
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Weet je wat de manier is? We gaan het gewoon testen.....
Rendiermelk wordt hem waarschijnlijk niet.....
Tenslotte heb ik ook een kaasje hier liggen met een koffiekorst. Dus eigenlijk is de combi misschien niet eens zo gek?
Koffiekaas of kaaskoffie. :wink:
Rendiermelk wordt hem waarschijnlijk niet.....
Tenslotte heb ik ook een kaasje hier liggen met een koffiekorst. Dus eigenlijk is de combi misschien niet eens zo gek?
Koffiekaas of kaaskoffie. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Als het er eentje is met een 'Red Nose' maakt hij kans, heet hij ook nog Rudolph een nog grotere....johnshadows schreef:Een rendier aanschaffen?
Jullie hebben toch plaats?
Maar Rendieren rennen door mijn omheining vrees ik? Nee, ik hou het op de melk van de koeien van de buurman!
Kaffeost ga ik wel maken. Leuk bij de kerstbrunch die we in gedachten hebben. Uit welk Skandinavisch(?) land stamt het?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Het recept komt uit Zweden, toegezonden aan Gavin (Australië), gelezen en vertaald door John (België), gekeurd en (be)(ver)oordeeld door Vera (Duitsland), in beraad genomen door Woeco (Nederland).
Internationaal forum :lol: :lol: :lol:
Internationaal forum :lol: :lol: :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
De dochters van kennissen van ons wonen in Zweden. En die komen volgende maand op bezoek bij hun ouders. Ik ga vragen of ze wat Kaffeost mee willen brengen. Kan ik de smaak van gekocht en zelfgemaakt vergelijken. LEUK!!
Vrijdag neem ik melk mee uit de supermarkt, in het weekend maak ik Kaffeost.....
John, Jacqueline doen jullie mee? 2 liter melk en 60 ml room en niet veel werk, als het niks is hebben we geen kapitalen of veel tijd verspilt.
Vrijdag neem ik melk mee uit de supermarkt, in het weekend maak ik Kaffeost.....
John, Jacqueline doen jullie mee? 2 liter melk en 60 ml room en niet veel werk, als het niks is hebben we geen kapitalen of veel tijd verspilt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Leuk recept.
Het lijkt erg op halloumi om te maken eigenlijk :). Die kook je ook.
Maar in het recept staat verwarmen tot 37 graden, dan stremmen en dan weer verwarmen tot 37 graden. Klopt dat, dat de melk een stremtemp van 37 graden heeft en na het stremmen opnieuw naar 37 graden moet worden verwarmd?
En, moet er geen zout in de kaas? Of juist niet omdat hij in de koffie gaat? Lijkt me wel leuk kaasje om te maken binnenkort.
Het lijkt erg op halloumi om te maken eigenlijk :). Die kook je ook.
Maar in het recept staat verwarmen tot 37 graden, dan stremmen en dan weer verwarmen tot 37 graden. Klopt dat, dat de melk een stremtemp van 37 graden heeft en na het stremmen opnieuw naar 37 graden moet worden verwarmd?
En, moet er geen zout in de kaas? Of juist niet omdat hij in de koffie gaat? Lijkt me wel leuk kaasje om te maken binnenkort.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb netjes de 40 minuten afgewacht, daarna gaan roeren met de schuimspaan.
Wrongel werd al snel miniscuul klein en wilde echt geen bal worden. Dus na een half uur roeren begonnen met warmen. Wrongel kromp nog veel meer natuurlijk.....
Toen de temperatuur bereikt was uit laten lekken. En licht geperst. Ik heb hem net uit de ovenschaal gewrikt, zat behoorlijk vast. Smaak is vlak, licht zoetig?
Structuur is omeletachtig.
Straks als hij koud is snijden en dan maar gaan proeven in de koffie.
Ik ben benieuwd.
Wrongel werd al snel miniscuul klein en wilde echt geen bal worden. Dus na een half uur roeren begonnen met warmen. Wrongel kromp nog veel meer natuurlijk.....
Toen de temperatuur bereikt was uit laten lekken. En licht geperst. Ik heb hem net uit de ovenschaal gewrikt, zat behoorlijk vast. Smaak is vlak, licht zoetig?
Structuur is omeletachtig.
Straks als hij koud is snijden en dan maar gaan proeven in de koffie.
Ik ben benieuwd.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten