Het aanmaken van zuursel 1
Het aanmaken van zuursel 1
Het aanmaken van zuursel (moedercultuur) vanaf de zakjes van Lactoferm.
Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg).
1/4 tl zuursel in poedervorm overeen met ongeveer 60 ml moedercultuur.
De moedercultuur kan ook gebruikt worden om verder te kweken met 1 liter melk, maar dat zou ik niet vaker dan 1x doen om daarna weer nieuw zuursel te kopen.
Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg).
1/4 tl zuursel in poedervorm overeen met ongeveer 60 ml moedercultuur.
De moedercultuur kan ook gebruikt worden om verder te kweken met 1 liter melk, maar dat zou ik niet vaker dan 1x doen om daarna weer nieuw zuursel te kopen.
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
Ik gebruik de kleinste maat ziplok zakje die ik kan vinden en doe daar afgemeten hoeveelheden zuursel in, die doe ik allemaal in een grote zak en pak er dan uit wat ik nodig hebt, errug accurate methode :)
Ik gebruik een diepvriezer die nu op 24˚ staat en zelfs na 2 jaar is het zuursel nog goed in orde.
MVG
Danuta
Ik gebruik een diepvriezer die nu op 24˚ staat en zelfs na 2 jaar is het zuursel nog goed in orde.
MVG
Danuta
MLG
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Ik heb een hele tijd geleden een liter van die cultuur gemaakt, en ingevroren in ijsblokjeszakken. Daar pak ik dan steeds een paar klontjes van, om kaas te maken.
Nu heb ik nog 3 klontjes liggen, daarna is het op. Kan ik met die 3 (dus al best oude, ingevroren) klontjes weer een nieuwe liter maken? Of koop ik beter weer een zakje poeder?
Nu heb ik nog 3 klontjes liggen, daarna is het op. Kan ik met die 3 (dus al best oude, ingevroren) klontjes weer een nieuwe liter maken? Of koop ik beter weer een zakje poeder?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik gebruik het eerste zuursel van een zakje ferment altijd om weer om een nieuw zuursel te maken. Nu maak ik ook ineens van 60 liter melk kaas en zou dan telkens de zakjes ferment moeten kopen. Dus maak ik 2 dagen voor het kaasmaken van 2 ijsklontjes een nieuwe liter zuursel, ik vind een tweede enting ook wat krachtiger van smaak ( mijn mening) . De rest vries ik in en hoef dan één keer geen vers te maken omdat ik deze dan gebruik.
Van de overige blokjes kun je dus nog weer nieuw zuursel maken, alleen van de blokjes die je daarna krijgt zou ik nog hooguit een keer nieuw zuursel maken om door enten te voorkomen.
Je kunt dus beter van je eerste zuursel telkens een blokje nemen om een nieuw zuursel te maken om mee te werken. Zo heb je geen mogelijkheid op slecht zuursel door te veel door enten.
Van de overige blokjes kun je dus nog weer nieuw zuursel maken, alleen van de blokjes die je daarna krijgt zou ik nog hooguit een keer nieuw zuursel maken om door enten te voorkomen.
Je kunt dus beter van je eerste zuursel telkens een blokje nemen om een nieuw zuursel te maken om mee te werken. Zo heb je geen mogelijkheid op slecht zuursel door te veel door enten.
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Dank je, Nils.
Maar ik gebruik 15 liter melk per keer.
Tot nu toe doe ik daar 150 ml bevroren zuursel bij.
Ik wil het graag goed doen. Is het nu zo dat ik eigenlijk 300 ml zuursel moet toevoegen?
Wat zou overigens het kaas-resultaat zijn als je te weinig zuursel gebruikt?
Zijn er nog meer meningen?
Of staat er nog ergens iets hierover in het forum wat ik gemist heb?
Groet.
Maar ik gebruik 15 liter melk per keer.
Tot nu toe doe ik daar 150 ml bevroren zuursel bij.
Ik wil het graag goed doen. Is het nu zo dat ik eigenlijk 300 ml zuursel moet toevoegen?
Wat zou overigens het kaas-resultaat zijn als je te weinig zuursel gebruikt?
Zijn er nog meer meningen?
Of staat er nog ergens iets hierover in het forum wat ik gemist heb?
Groet.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
150 ml gebruiken op 15 liter melk. 10 ml meer maakt niet veel uit.
bij moederzuursel 10ml per liter melk gebruiken
bij karnemelk 20 ml per liter melk gebruiken
bij poederzuursel omschrijving recept. Alleen ben ik van mening dat de recepten te veel aangeven. Als je bekijkt dat je met zon zakje 500 of 1000 liter melk kunt verzuren gebruiken wij te veel. Maar dit is weer een persoonlijke mening.
Ik heb wel eens te veel zuursel gebruikt en kreeg bittere kaas.
bij moederzuursel 10ml per liter melk gebruiken
bij karnemelk 20 ml per liter melk gebruiken
bij poederzuursel omschrijving recept. Alleen ben ik van mening dat de recepten te veel aangeven. Als je bekijkt dat je met zon zakje 500 of 1000 liter melk kunt verzuren gebruiken wij te veel. Maar dit is weer een persoonlijke mening.
Ik heb wel eens te veel zuursel gebruikt en kreeg bittere kaas.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 27
- Lid geworden op: 16-12-2015 14:21
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Ja, de UHT hoeft in dit geval niet te gaan stremmen, is alleen een eerste voedingsbasis voor de vermenigvuldiging van de bacterieen en daarna wordt het proces stilgezet door alles te bevriezen.
Op het moment dat je het gaat gebruiken worden de bacterieen toegevoegd aan de melk die weer volop voeding heeft.
Op het moment dat je het gaat gebruiken worden de bacterieen toegevoegd aan de melk die weer volop voeding heeft.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 27
- Lid geworden op: 16-12-2015 14:21
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten