Het aanmaken van zuursel 1

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
piggy

#26 Bericht door piggy » 27-01-2016 00:12

Ik los een zakje lactoferm (5g) op in 1 liter gepasteuriseerde melk. Na 24 uur op kamertemperatuur verdeel ik het over 8 kleine diepvriesdoosjes. Dan gaan ze de vriezer in. Voor het verkazen wordt 15 liter rauwe melk gebruikt met 1 portie zuursel.

Ruud

#27 Bericht door Ruud » 23-03-2016 09:15

Ik mis in het start-artikel het moment waar het zuursel aan de melk toegevoegd word. Voor een beginnende kazer kan dit tot onduidelijkheden leiden,,, :wink:

Dree

#28 Bericht door Dree » 23-03-2016 09:31

Hoi,

Volgens mij gaat het er dan zo uit zien:

Blijkbaar wordt er zuursel verkocht zonder gebruiksaanwijzing erbij, vandaar dat ik hier nog even de standaardprocedure daarvoor neerschrijf:
- Maak een weckfles van een liter schoon met kokend water.
- Vul deze met een liter gepasteuriseerde melk, dit mag voor deze toepassing UHT of houdbare melk zijn.
- Meng het zuursel goed door de melk.
- Laat deze 24 uur op kamertemperatuur op een trillingsvrije plek staan (niet in direct zonlicht).
- Na 24 uur de weckfles in de koelkast zetten en daar nog 12 uur laten staan.
- De melk moet nu een yoghurt-achtige dikte hebben.
- Ijsblokjes-zakjes (of gesteriliseerde vormen voor ijsblokjes) vullen met het zuursel en deze in de vriezer plaatsen (niet het vriesvak van de koelkast, die is niet koud genoeg). [/quote]

Doeg Dree

webmaster

#29 Bericht door webmaster » 23-03-2016 12:54

Jullie hebben helemaal gelijk :oops:

Dree

#30 Bericht door Dree » 23-03-2016 14:18

Volgens mij heb ik bij de eerste keer dat ik het deed foto's genomen en een
soort reportage gemaakt maar ik kan het niet terugvinden :(

Dree

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#31 Bericht door Knuddefrutje » 07-04-2016 21:22

Hoi!
Omdat ik binnenkort binnen nu en anderhalve week, mijn eerste doe-het-zelf-poging kaasmaken wil gaan doen, misschien een voor de hand liggende vraag:

Ik heb zo'n zakje zuursel vanuit het startpakket.
Dit gooi ik volgens uitleg in 1 liter melk, laat dat dus 24 + 12 uur staan.

Daarna is het bruikbaar om of direct in de melk te gooien die in de kaas moet. en dan heb ik 100ml per 10 liter melk nodig.

De andere 900 ml zou ik verdeeld en wel in de vriezer kunnen doen, om nog 9 x een kaas van een kilo te kunnen maken?

Is deze zeer versimpelde voorstelling correct?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#32 Bericht door Vera » 07-04-2016 22:12

Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#33 Bericht door webmaster » 08-04-2016 07:36

Je ziet het, Vera is onze zoekmachine :lol: :}

Bert_en_Ernie

#34 Bericht door Bert_en_Ernie » 21-09-2016 08:00

Ik heb nog enkele beginnersvragen over zuursel nu ik er mee bezig ben:

- ik heb zuursel gemaakt met halfvolle melk. Is dit ok? Heb er niet echt bij stil gestaan en gewoon de melk die in de kast stond gebruikt.
- Om zuursel te enten las ik dat je 2 blokjes uit de diepvries in 1 liter melk doet. Hoeveel ml is dit aangezien niet alle blokjes even groot zijn?
- Als je ingevroren zuursel bij de melk doet laten jullie dit dan eerst ontdooien of gooi ik het bevroren zuursel zo in de opgewarmde melk?
-Wat is de meest praktische manier om het zuursel in de diepvrieszakjes te krijgen zonder al te veel verlies van gemorst zuursel?

Alvast bedankt voor het antwoord.

Gideon

#35 Bericht door Gideon » 21-09-2016 08:22

Ik heb het nog nooit zuursel in de vriezer gedaan, maar misschien een ijsklontjesbakje? Dan heb je direct even grote porties.

Bert_en_Ernie

#36 Bericht door Bert_en_Ernie » 21-09-2016 08:37

Ik bedoelde eigenlijk dat de vormen voor ijsblokjes niet altijd dezelfde maat hebben. Vandaar vroeg ik mij af hoeveel ik moest gebruiken aangezien ik vrees dat mijn vormpjes nogal aan de kleine kant zijn :wink: .

Dree

#37 Bericht door Dree » 21-09-2016 09:56

Hoi,

Over het gebruik van halfvolle melk zullen anderen wel antwooden, geen
ervaring mee.

Ik doe het zuursel bevroren in de melk 'terwijl' die opwarmt naar 30 graden
(voor Gouda)

Ik gebruik deze Hema ijklont zakjes dan zijn de blokjes redelijk gelijk en twee
daarvan om nieuw zuursel te maken met 1 liter houdbare volle melk werkt
perfect.

Afbeelding

Doeg Dree

Bert_en_Ernie

#38 Bericht door Bert_en_Ernie » 21-09-2016 10:03

Bedankt voor de info!

Mijn zakjes zien er ongeveer even groot uit :wink: !

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#39 Bericht door Vera » 21-09-2016 10:07

Ik heb zelf niet veel ervaring met moedercultuur, maar probeer je te antwoorden.

Halfvolle melk lijkt me geen probleem.

De keren dat ik het gemaakt heb heb ik een klein trechtertje gebruikt om de zakjes te vullen, dan is het morsen minimaal.

Om door te enten: 1% zuursel (10 cc) op een liter melk völgens het mooie stroomschema van Jouke in dit topic:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/moeder ... t1361.html


Zoals Dree al schrijft kan het bevroren in de melk, maar vooraf ontdooien is ook prima.

Succes!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Bert_en_Ernie

#40 Bericht door Bert_en_Ernie » 21-09-2016 11:11

Bedankt Vera en Dree.

Zuursel ligt nu in de diepvries zonder al te veel morsen. Het rook volop naar yoghurt.

Marion.

#41 Bericht door Marion. » 21-09-2016 18:15

Wil ik eigenlijk ook nog even op inhaken, als dat mag. Ik heb net de "tweede" kweek gemaakt van een zakje ferment van de Brouwmarkt.
Eerste kweek, 3 ijsblokjes-zakken vol en een beetje(denk 75 ml ofzo, niet gemeten). Van dat beetje heb ik de tweede kweek gemaakt en ik heb nu weer 3 zakken à 24 klontjes, plus nog een beetje die ik niet invries en morgen ga gebruiken.

Ik krijg dus zo'n 75 klontjes uit 1 liter. Betekent dat dat wanneer ik 20 liter ga verkazen, ik 15 klontjes moet gebruiken (1%)?

Dree

#42 Bericht door Dree » 21-09-2016 18:35

Ja dat kan goed kloppen, ik heb 14 klontjes in mijn recept staan voor 20L
Gouda. Mijn klontjes zijn waarschijnlijk iets groter, ik haal er precies 3 zakken
uit.

Ik heb geloof ik ooit gemeten hoeveel water er in mijn zakken ging en aan de
hand daarvan de 1% uitgerekend.

Dree

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#43 Bericht door Gerda » 21-09-2016 18:48

Ik heb ze altijd gewogen.
dus 200 ml zuursel.(aan klontjes)
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#44 Bericht door Vera » 21-09-2016 18:51

Ja klopt helemaal. 1 Liter 1000 ml. 75 klontjes van 13.33 ml *15 - 199,99999999 ml
Is 1% van 20 liter.
Met dank aan de zakjapanner.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Marion.

#45 Bericht door Marion. » 21-09-2016 21:30

Vera schreef:Ja klopt helemaal. 1 Liter 1000 ml. 75 klontjes van 13.33 ml *15 - 199,99999999 ml
Is 1% van 20 liter.
Met dank aan de zakjapanner.
Ik deed het makkelijker. Ik kreeg 75 klontjes van 1 liter, dus 7.5 klontje op 10 liter is 1%. Laten we dan maar voor het gemak 20 liter verkazen, dan kan ik 15 hele klontjes pakken haha (overigens vind ik die zakjes wel een geklieder :? )

Maar die 2 klontjes om die "tweede kweek" te maken klopt wel, of is dat te weinig?

Oeps, edit. Klein foutje. Als wiskundige heb ik dit even aangepast.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#46 Bericht door Gerda » 22-09-2016 06:31

Nee das meer dan genoeg hoor, normaal doe je 1 eetlepel eerste kweek zuursel op 1 liter melk.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#47 Bericht door lily » 02-01-2018 12:40

kan het eigenlijk ook met de eigen koe melk dat zuur maken
Ja nu ga ik echt LOS

Dree

#48 Bericht door Dree » 02-01-2018 13:03

Dat lijkt me wel, wij doen het van UHT en dat is gesteriliseerd, even koken dus.

MartijnKaas

#49 Bericht door MartijnKaas » 09-01-2018 12:21

Die Weckfles, moet die afgesloten staan of niet? Oftewel, moet er zuurstof bij kunnen?

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#50 Bericht door Knuddefrutje » 09-01-2018 12:43

Dicht. De bedoeling is dat er geen andere bacterien in je moederzuursel kunnen komen. Met de deksel open kan er van alles naar binnen fietsen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten