Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
-
Joop
#76
Bericht
door Joop » 21-07-2015 22:51
erico321 schreef:hoi LisanneM1,
Een goede thermostaat/regelaar is te koop bij Aliexpress. voor 14,06 euro zonder verzendkosten. Misschien is dat wel wat voor je. Het schema hoe je hem aan moet sluiten kan ik je in Pb versturen.
Groet,
Eric
Heb je een artikelcode? en ik ben ook geinteresseerd in je schema :-)
Joop
-
erico321
#77
Bericht
door erico321 » 22-07-2015 08:12
Hoi Joop,
Het type is STC 1000, merk GLB. Het ID nummer is 32244445502
Op dit moment kost hij 13,89 euro.
Te bestellen bij Aliexpress.
-
Lisanne
#78
Bericht
door Lisanne » 23-07-2015 15:55
Bedankt voor de tips! Ik ga even kijken op de website's. :)
-
kaaskop2016
#79
Bericht
door kaaskop2016 » 03-05-2016 20:35
Hoi,
Omdat ik pas net begonnen ben met kaasmaken, liggen ze te rijpen in de trapkast. Hier is het dus geen 10-12 graden, maar zo'n 15...
Ik wilde eerst eigenlijk even afwachten of het kaasmaken een blijvertje is (ga ik overigens wel van uit) voor ik een koelkast aanschaf.
Of is dit een rare redenatie, en kan ik er van uitgaan dat kaas dat bij 15 graden rijpt, uiteindelijk niet te eten is en dus verspilde moeite?
-
Vera
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
-
Contacteer:
#80
Bericht
door Vera » 03-05-2016 21:34
Lees dit even:
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/rijpen ... t1346.html
Kan dus best, is niet ideaal, maar je rijping verloopt gewoon wat sneller. Daarnaast zal je luchtvochtigheid wat laag zijn, maar ook dat is niet gelijk zo rigoreus als verspilde moeite.
En je bent zeker niet de eerste die zo begonnen is.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
kaaskop2016
#81
Bericht
door kaaskop2016 » 03-05-2016 21:46
Die had ik nog niet gelezen :)
Dus als ik het goed begrijp is de kaas dus een stukje sneller rijp.. Scheelt weer wachten dus :lol:
-
webmaster
#82
Bericht
door webmaster » 04-05-2016 08:22
Vera schreef:Daarnaast zal je luchtvochtigheid wat laag zijn, maar ook dat is niet gelijk zo rigoreus als verspilde moeite.
En je bent zeker niet de eerste die zo begonnen is.
Voor de luchtvochtigheid zou je de kaas in een afgesloten plastic box kunnen laten rijpen op die temperatuur. Wel 1x per dag even laten luchten en wanneer nodig even de binnenkant van de box droogmaken.
-
Gerda
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
-
Contacteer:
#83
Bericht
door Gerda » 04-05-2016 22:57
Een lage luchtvochtigheid laat je kaas sneller uitdrogen, optimaal is 85%.
Ik zou het voor de zekerheid eens opmeten, en als de temperaturen gaan stijgen zal je kast ook warmer worden.
Het kan allemaal wel maar is niet optimaal....het zal de kwaliteit vanje kaas wel beïnvloeden.
CHEESE.............WHAT ELSE
-
johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
-
Contacteer:
#84
Bericht
door johnshadows » 05-05-2016 20:24
Mijn eerste kazen liet ik rijpen in de traphal.
En de luchtvochtigheid en de temperatuur waren wat ze waren.
Variabel dus.
Dat leverde een drogere en hardere kaas op.
Maar ik wist wat ik wilde weten; ik ga blijven kaasmaken. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
kaaskop2016
#85
Bericht
door kaaskop2016 » 06-05-2016 12:25
Bedankt voor jullie reacties :)
Ik heb nu een beker water neergezet, wie weet helpt dat nog iets met de lv.
En dat wordt snel een koelkast aanschaffen hihi
-
Ingeborg
#86
Bericht
door Ingeborg » 28-08-2016 19:37
En Kaaskop: zo ben ik dus ook gestart, precies zo! De kaasjes waren wel een beetje hard en droog, en hadden de smaak van overjarige oude brokkelkaas, niet verkeerd maar niet wat ik wilde. Ik zou zeggen: ga er voor!
-
Gerda
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
-
Contacteer:
#87
Bericht
door Gerda » 29-08-2016 16:13
Ingeborg zou jij de link willen delen in een nieuw topic van de regelaar
Zo goedkoop kan ik hem niet leveren en voor andere furumers is dit natuurlijk een stuk voordeliger en makkelijker wanneer ze hem zelf kunnen bestellen.
Groetjes Gerda
CHEESE.............WHAT ELSE
-
Ingeborg
#88
Bericht
door Ingeborg » 29-08-2016 19:14
Zoals ik ergens anders al antwoordde Gerda: het was een mazzeltje. Het was een particuliere verkoper op Ebay
-
Nelly
#89
Bericht
door Nelly » 11-09-2016 11:54
ik begrijp niet helemaal hoe dat dan aangesloten wordt, je legt de thermostaat in de koelkast en doet het snoer van de koelkast erin, waar haal je dan je stroom vandaan? Kan het geen kwaad dat je snoer dan het rubber van de deurafsluiting in elkaar drukt?
Heb al ontdekt dat mijn prachtige ''broodkeuken'' te warm is voor de kaas, dus moet wat gaan doen. Is ook wel logisch natuurlijk, brood moet niet te koud rijzen, dan duurt het eindeloos.
-
Evert
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
-
Contacteer:
#90
Bericht
door Evert » 11-09-2016 12:40
-
Nelly
#91
Bericht
door Nelly » 11-09-2016 12:40
mooi, heb het gevonden via het filmpje op you tube, heel duidelijk
-
Ingeborg
#92
Bericht
door Ingeborg » 16-02-2017 12:06
Hoe het zit met je doorzichtige coating weet ik niet, die heb ik (nog) niet. Wat ik wel heb gemerkt is dat alles minder snel droogt in de kaasgrot. Soms blijft mijn gele coating plakkerig. De luchtvochtigheid is dan vaak 90+ % Dan zet ik de deur even op een kiertje of leg de bewuste kaasjes er even uit tot ze weer droog zijn. Ik denk dat het een kwestie blijft van spelen met de weers-en omgevingsfactoren. Goed blijven kijken wat er gebeurt en daar je aktie op aanpassen. Heb je een hydrometertje? Ik heb ook een pc-ventilatortje in de koelkast gemonteerd (ahum, láten monteren...) dan krijg je ook nog ietwat van een luchtstroompje in de kast wat het drogen ten goede komt. Succes!
-
Bert_en_Ernie
#93
Bericht
door Bert_en_Ernie » 16-02-2017 13:17
Het gaat om kaas die er al 2 weken inligt en de coating blijft inderdaad plakkerig. Ik heb geen hygrometer (misschien er binnenkort toch eens 1 aanschaffen) maar er staat wel altijd een bakje met water in de 'grot'. Misschien dit bakje inderdaad eens wegnemen en zien wat er dan gebeurt.
-
Bert_en_Ernie
#95
Bericht
door Bert_en_Ernie » 16-02-2017 14:27
Bedankt voor de tip!
-
Jessy
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
-
Contacteer:
#96
Bericht
door Jessy » 17-02-2017 19:33
Even een vraagje over je coating, laat je ze wel eerst goed drogen voor je ze in de grot terug zet of zet je ze nat - gecoat weer terug?
Denk nml dat dat zeker een verschil maakt!
Succes met je avontuur van kaasmaken :lol:
Say cheese
-
Bert_en_Ernie
#97
Bericht
door Bert_en_Ernie » 18-02-2017 08:10
Ik laat ze meestal nog 24 uur drogen voor ik ze in de 'grot' plaats.
-
Ingeborg
#98
Bericht
door Ingeborg » 18-02-2017 19:24
Ik denk dat Jessy bedoelt of je ze na het coaten meteen weer in de grot legt, of dat je de coating eerst even erbuiten laat aandrogen. Goede tip Jesse, ik denk dat ik dat ook maar eens ga doen.
-
Bert_en_Ernie
#99
Bericht
door Bert_en_Ernie » 19-02-2017 08:12
Ik laat ze idd 24 drogen na het coaten voor ze in de grot gaan :) .
Hierdoor blinkt de coating heel mooi als de kaas in de grot gaat. Maar in de grot verdwijnt dit dus direct.
Enige dat ik mij kan bedenken is dat ik mss te vroeg begin met coaten (al zit er steeds 48 uur tussen het einde van het pekelen en het beginnen met coaten).
-
Dree
#100
Bericht
door Dree » 19-02-2017 08:24
De ene keer drogen ze sneller dan de andere keer.
Ik leg ze op een stuk keukenrol en draai ze 2x per dag, pas als ik bij het
draaien zie dat het papier droog gebleven is ga ik coaten.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten