Gaat geen doorgang vinden - we krijgen logees... Ook leuk.Vera schreef:Wat een weelde Nelly, waar ken ik het van....
Ok, aangestoken door Gerda's enthousiasme.... Mijn voorraad moet nodig aangevuld worden. En het jeukt...
Ik heb eens op de weerkalender gekeken. In mijn planning staat nu - vrijdag 23 september kaasmaken. Wie mee wil komen kijken - en roeren - is van harte welkom. Welke kaas er gemaakt gaat worden laat ik nog open. Ik heb zaterdag Cantal geproefd op een markt, die was super lekker en ik heb een recept dus....
Meekijken met een dagje kaas maken.....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Misschien kunnen we samen rijden Rosalie? Ik kom uit Doetinchem, en wil ook graag een keer meekijken.Rosalie schreef:Da's aardig. Tx voor het aanbod! Ga zeker proberen daar gebruik van te maken.Gerda schreef: Je mag me ook even per mail aanschrijven om een keer een datum te plannen, ben druk maar wel redelijk flexibel en heb mijn rooster ruim van te voren.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Vandaag kon ik samen met drie anderen meekijken bij Gerda, en wat was dat zinvol! Zeer aan te bevelen voor wie net is begonnen met kaasmaken. Gerda loopt over van de kennis en de ervaring die ze graag met ons deelt. Met bladzijden vol aantekeningen weer naar huis. Super. Gerda dankjewel nogmaals. Heel veel aan gehad.
Wil ik me helemaal bij aansluiten, en als kers op de taart kregen we ook nog een heel smakelijke lunch voorgeschoteld èn mochten we een pesto-kaasje proeven van 8 augustus. Zalig!Rosalie schreef:Vandaag kon ik samen met drie anderen meekijken bij Gerda, en wat was dat zinvol! Zeer aan te bevelen voor wie net is begonnen met kaasmaken. Gerda loopt over van de kennis en de ervaring die ze graag met ons deelt. Met bladzijden vol aantekeningen weer naar huis. Super. Gerda dankjewel nogmaals. Heel veel aan gehad.
Gerda, heel hartelijk bedankt voor je gastvrijheid! En ik wil nu ook 1 van de deurtjes van mijn keuken bewerken met schoolbordverf. Alleen ega vind dat geen goed plan haha
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Hahaha Marion geweldig. Zeg maar tegen je man dat het heel handig is!
Jullie allemaal bedankt voor de complimenten, ik vond het leuk dat jullie zijn wezen kijken, en voor mij was het tevens heel gezellig.
Ik leer ook weer van jullie en krijg ook een goed beeld waar behoefte aan is bij de beginnende kaasmakers.
Hierbij nog wat foto's van het eindresultaat in totaal 6,825 kilo kaas uit 60 liter;
Pesto, Zaziki en maar eens een grote goudse.
Jullie allemaal bedankt voor de complimenten, ik vond het leuk dat jullie zijn wezen kijken, en voor mij was het tevens heel gezellig.
Ik leer ook weer van jullie en krijg ook een goed beeld waar behoefte aan is bij de beginnende kaasmakers.
Hierbij nog wat foto's van het eindresultaat in totaal 6,825 kilo kaas uit 60 liter;
Pesto, Zaziki en maar eens een grote goudse.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik had ze toch maar even gewogen, normaal doe ik dat na het pekelen.Marion. schreef:Prachtig Gerda! Die Tomme-vorm vind ik toch wel erg mooi. Hoe zwaar is die kaas nu geworden?
2957gram!!! Nog zwaarder dan ik dacht.
De kleintjes beiden 620 en de kilovormen 1339 en 1288
De tip voor het rechten van de kaas even een stukje huishoudfolie over je vormen tegen het uitdrogen en dan de handdoek erom.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik zou jullie nog even het drogen in de grot laten zien.
Nadat ik de kaas uit de pekel haal spoel ik hem af onder de kraan en dep hem droog met keukenrol.
Dan gaat de kaas gelijk in de grot. Dit was gisterenmiddag om half 3
Vanmorgen om half 10 zag de kaas er zo uit;
Je kunt aan de donkere vlekken zien dat de kaas mooi indroogt. Nu draai ik ze om ook daar zie ik al wat droge plekken maar ik wacht dan tot vanavond en coat de kaas.
Zelfs de kilo heeft al de droge vlekken. Die ging om half 8 uit de pekel.
Drogen gaat dus prima in de grot.
Nadat ik de kaas uit de pekel haal spoel ik hem af onder de kraan en dep hem droog met keukenrol.
Dan gaat de kaas gelijk in de grot. Dit was gisterenmiddag om half 3
Vanmorgen om half 10 zag de kaas er zo uit;
Je kunt aan de donkere vlekken zien dat de kaas mooi indroogt. Nu draai ik ze om ook daar zie ik al wat droge plekken maar ik wacht dan tot vanavond en coat de kaas.
Zelfs de kilo heeft al de droge vlekken. Die ging om half 8 uit de pekel.
Drogen gaat dus prima in de grot.
-
- Verse kaas
- Berichten: 23
- Lid geworden op: 24-12-2015 19:44
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 23
- Lid geworden op: 24-12-2015 19:44
- Contacteer:
Hoi Gerda,
hierbij het resultaat van deze kaasmaakochtend met al jouw tips in gedachten. Het verschil met de vorige keren we hebben nu CaCl gebruikt en inderdaad na 35 minuten al een vrij mooie stremming. Toch nog 5 minuten gewacht voor de perfecte stremming wink
De wrongel heeeeeel voorzichtig gesneden en hij voelde anders aan heel erg zacht, veel zachter dan vorige keren. En we hebben de vormen veel beter gevuld. Ze zijn onder de pers geweest en zien er prachtig gesloten uit. De opbrengst is ook nog veel groter 602 gram met tzatzikikruiden en 550 gram met pestokruiden (beiden in de pondsvormen) en een naturelkaas van 1414 gram in de kilovorm, van 20 liter melk. Ik weet het, je vertelde ons pas te wegen na het pekelen, maar we konden niet wachten.
nu staan ze in folie bij kamertemperatuur te rechten en morgenvroeg gaan ze in de pekel.
hierbij het resultaat van deze kaasmaakochtend met al jouw tips in gedachten. Het verschil met de vorige keren we hebben nu CaCl gebruikt en inderdaad na 35 minuten al een vrij mooie stremming. Toch nog 5 minuten gewacht voor de perfecte stremming wink
De wrongel heeeeeel voorzichtig gesneden en hij voelde anders aan heel erg zacht, veel zachter dan vorige keren. En we hebben de vormen veel beter gevuld. Ze zijn onder de pers geweest en zien er prachtig gesloten uit. De opbrengst is ook nog veel groter 602 gram met tzatzikikruiden en 550 gram met pestokruiden (beiden in de pondsvormen) en een naturelkaas van 1414 gram in de kilovorm, van 20 liter melk. Ik weet het, je vertelde ons pas te wegen na het pekelen, maar we konden niet wachten.
nu staan ze in folie bij kamertemperatuur te rechten en morgenvroeg gaan ze in de pekel.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Helaas doet de link het niet met de foto.
Je kan ook een foto toevoegen met de koppeling onder het schrijfveld.
Geweldig dat het zo goed is gegaan met stremming en zeker de opbrengst. Ik hoop dat jullie een heerlijke kaas krijgen zo!
Wegen mag ook rustig voor de tijd hoor, zeker als je op veilig wilt met de pekeltijd. En natuurlijk om je nieuwsgierigheid te bevredigen hihi.
probeer je nog de foto te plaatsen? Ben wel nieuwsgierig.
Je kan ook een foto toevoegen met de koppeling onder het schrijfveld.
Geweldig dat het zo goed is gegaan met stremming en zeker de opbrengst. Ik hoop dat jullie een heerlijke kaas krijgen zo!
Wegen mag ook rustig voor de tijd hoor, zeker als je op veilig wilt met de pekeltijd. En natuurlijk om je nieuwsgierigheid te bevredigen hihi.
probeer je nog de foto te plaatsen? Ben wel nieuwsgierig.
Prachtig Naat, ik ga van het weekend met de tips van Gerda aan de slag. Kan niet wachten. Jouw link doet het als link wel trouwens, maar niet als img (ik denk vanwege de grootte :D )
https://myalbum.com/album/Zuz229Zu6JLA
https://myalbum.com/album/Zuz229Zu6JLA
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 23
- Lid geworden op: 24-12-2015 19:44
- Contacteer:
Heb jij even snel de pesto en tzaziki kruiden bij Brouwland besteld? De pesto vond ik enorm smakelijk en de tzaziki rook heerlijk. Maar ik vind het een beetje lullig om voor die 2 zakjes een bestelling bij Brouwland te doen. De pesto kan ik best zelf. Met mijn droogoventje.Naat schreef:Dank je wel Marion, dat zal vast het probleem zijn. Ik ga morgen nog eens proberen de foto te plaatsen. Succes met jouw kaasmaakdag morgen!
Ik laat jullie weten hoe ze smaken.
Ik wacht nog even op de verzending van Vera.
-
- Verse kaas
- Berichten: 23
- Lid geworden op: 24-12-2015 19:44
- Contacteer:
Marion, ik moest toch nog CaCl bestellen omdat we dat nog nooit gebruikt hadden, en de fenegriek was ook bijna op, dus....
Ik heb trouwens nooit gemerkt dat ze moeilijk doen over een kleine bestelling.
Ben benieuwd hoe het met jouw kaasmakerij gaat!
vriendelijke groet,
Renate
een 2e poging met een kleinere foto is niet gelukt, moet toch nog eens uitzoeken wat ik verkeerd doe
Ik heb trouwens nooit gemerkt dat ze moeilijk doen over een kleine bestelling.
Ben benieuwd hoe het met jouw kaasmakerij gaat!
vriendelijke groet,
Renate
een 2e poging met een kleinere foto is niet gelukt, moet toch nog eens uitzoeken wat ik verkeerd doe
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten