Kaasmaakweekend België 2016
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
Zaterdag middag twee kazen geproefd, een pittige kaas men piri piri?? Zou ik graag het recept van hebben, of staat dat al ergens op het Forum?
Zaterdag ook een klein stukje geproefd van een blauwe kaas (zat vacuüm verpakt) de cultuur was meen ik gemaakt van originele blauwe kaas... Wil graag weten hoe dat gemaakt was (cultuur).
Ben alleen even de namen kwijt van deze mensen.... Sorry.. Moest al zoveel onthouden. :D
Zaterdag ook een klein stukje geproefd van een blauwe kaas (zat vacuüm verpakt) de cultuur was meen ik gemaakt van originele blauwe kaas... Wil graag weten hoe dat gemaakt was (cultuur).
Ben alleen even de namen kwijt van deze mensen.... Sorry.. Moest al zoveel onthouden. :D
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
En die blauwe was voor mij de topper van het hele weekend. Ik heb Joop gevraagd het recept te plaatsen want dit is een kaas die ook heel graag zou willen maken!
Als je hem plaatst Joop zet hem dan maar gelijk bij de blauwschimmelkazen 'Blauwe Joop- Joops blauwe klinkt wat beter? ofzo?) en maak er een stickie van. Ik had de eer het reststuk mee te krijgen - waarvoor weer mijn dank - en heb dat net op een crackertje genoten.... Nog een klein restje overgehouden.
Misschien ent ik dat door op de blauwe die ik zaterdag gemaakt heb. Gewoon de nieuwe kaas ermee insmeren. Zoiets deed Pieter-Jan ook met zijn natuurkorst Tommes toch? Die waaghals met vieze handen voor en na het wassen....
In dat geval - wordt vervolgd.
Als je hem plaatst Joop zet hem dan maar gelijk bij de blauwschimmelkazen 'Blauwe Joop- Joops blauwe klinkt wat beter? ofzo?) en maak er een stickie van. Ik had de eer het reststuk mee te krijgen - waarvoor weer mijn dank - en heb dat net op een crackertje genoten.... Nog een klein restje overgehouden.
Misschien ent ik dat door op de blauwe die ik zaterdag gemaakt heb. Gewoon de nieuwe kaas ermee insmeren. Zoiets deed Pieter-Jan ook met zijn natuurkorst Tommes toch? Die waaghals met vieze handen voor en na het wassen....
In dat geval - wordt vervolgd.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Iedereen voldaan, moe en veilig thuis gekomen? Dat is het belangrijkste.
Ik vond het een eer en genoegen jullie te mogen ontvangen in onze streek, bedankt allemaal voor het zeer leuke weekendje, alle babbels, culinaire genotsmomenten en die leuke streekproducten, dikke merci voor de keramische kaasvorm Raf, maar vooral voor jullie aanwezigheid, de gezelligheid en zottigheid.
En nu bedje in, vanaf morgen elke dag terugdenken tijdens het kaasdraaien aan een leuke tijd in de Schuur.
Dikke knuf van Carine en mezelf uit het Hageland,
Siegfried
Ik vond het een eer en genoegen jullie te mogen ontvangen in onze streek, bedankt allemaal voor het zeer leuke weekendje, alle babbels, culinaire genotsmomenten en die leuke streekproducten, dikke merci voor de keramische kaasvorm Raf, maar vooral voor jullie aanwezigheid, de gezelligheid en zottigheid.
En nu bedje in, vanaf morgen elke dag terugdenken tijdens het kaasdraaien aan een leuke tijd in de Schuur.
Dikke knuf van Carine en mezelf uit het Hageland,
Siegfried
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
De eerste versie van de Blauwe Joop staat erop. Moet nog wel wat aan geschaafd of zoals Siegfried waarschijnlijk zou zeggen: verzaagd worden.Vera schreef:En die blauwe was voor mij de topper van het hele weekend. Ik heb Joop gevraagd het recept te plaatsen want dit is een kaas die ook heel graag zou willen maken!
Als je hem plaatst Joop zet hem dan maar gelijk bij de blauwschimmelkazen 'Blauwe Joop- Joops blauwe klinkt wat beter? ofzo?) en maak er een stickie van. Ik had de eer het reststuk mee te krijgen - waarvoor weer mijn dank - en heb dat net op een crackertje genoten.... Nog een klein restje overgehouden.
Misschien ent ik dat door op de blauwe die ik zaterdag gemaakt heb. Gewoon de nieuwe kaas ermee insmeren. Zoiets deed Pieter-Jan ook met zijn natuurkorst Tommes toch? Die waaghals met vieze handen voor en na het wassen....
In dat geval - wordt vervolgd.
Ik verkruimel meestal een beetje van de blauwe aders of holtes in een beetje melk en roer dat door de warme melk zodat het overal in de wrongel zit.
In deze zat ook een beetje van een kaas uit de super, een shropshire blue met annato en verder natuurlijk P. roqueforti en een mesofiele cultuur.
Joop
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
hallo,
Ook ik en mijn vrouw hebben genoten van het kaasweekend.
Siegfried bedankt voor het fantastisch weekend.
De Pili pili kaas (niet piri piri ) is een recept van gouda kaas met 6 gram pili pili kruiden per kg kaas
Op naar het volgend weekend laat het zo vroeg mogelijk weten omdat mijn vrouw een op de twee weekend moet werken zo kan ze misschien een weekend wisselen.
Lekkere kazen geproefd en ik ga misschien ook schimmelkazen zelf eens maken.
Prettige dag
Groeten van Marleen en Raf :D
Ook ik en mijn vrouw hebben genoten van het kaasweekend.
Siegfried bedankt voor het fantastisch weekend.
De Pili pili kaas (niet piri piri ) is een recept van gouda kaas met 6 gram pili pili kruiden per kg kaas
Op naar het volgend weekend laat het zo vroeg mogelijk weten omdat mijn vrouw een op de twee weekend moet werken zo kan ze misschien een weekend wisselen.
Lekkere kazen geproefd en ik ga misschien ook schimmelkazen zelf eens maken.
Prettige dag
Groeten van Marleen en Raf :D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Ik wacht nog vrolijk op de kaasjes :-)
Mijn grote st Paulin voelt een beetje klef en plakkerig.Hij begint ook een beetje te schimmelen. Blauwe puntjes....
De kleintjes zijn een stuk droger. Die gaan vandaag gewassen worden met zout water en kruidenspul.
De Asiago doet het prima.
En de schimmels.. tja :?
De blauwe krijgt nu hier en daar een klein puntje schimmel in de juiste kleur.
De witte... krijgt wel wat pluis in de juiste kleur, maar ook een soort "steeltjesschimmel met zwarte bolletjes" erop.... ik denk dat dat niet goed is :shock:
Mijn grote st Paulin voelt een beetje klef en plakkerig.Hij begint ook een beetje te schimmelen. Blauwe puntjes....
De kleintjes zijn een stuk droger. Die gaan vandaag gewassen worden met zout water en kruidenspul.
De Asiago doet het prima.
En de schimmels.. tja :?
De blauwe krijgt nu hier en daar een klein puntje schimmel in de juiste kleur.
De witte... krijgt wel wat pluis in de juiste kleur, maar ook een soort "steeltjesschimmel met zwarte bolletjes" erop.... ik denk dat dat niet goed is :shock:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Ok, ik heb ze alsnog gezouten. De witte begint al wel wat brieig te ruiken. Vooral witte pluis op de zijkanten. De blauwe wordt echt al wel ietsje blauwig. Maar ja, hopen dat het nog zin heeft gehad om ze nu pas te zouten. Ipv de kliko staan ze weer netjes in hun bakjes in de grot. Daar waar met zoveel verse kaas en 3 st paulins de schimmel enthousiast groeit. Moet gewoon iedere dag poetsen, en mijn goudse schaapjes ruiken naar Roquefort....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
Bij mij zie je bij de blauwe, als je heel goed kijkt een enkel blauw stipje. De witte schimmel laat nog niets zien.
De St. Paulin zie je droger worden aan de buitenzijde. Welke kleur gaat die korst krijgen uiteindelijk? Geen coating gebruikt gehouden aan het recept van het weekend.
Morgen gaat het gebeuren.... Goudse, Fenegriek en Pili Pili.... Spannend.
De St. Paulin zie je droger worden aan de buitenzijde. Welke kleur gaat die korst krijgen uiteindelijk? Geen coating gebruikt gehouden aan het recept van het weekend.
Morgen gaat het gebeuren.... Goudse, Fenegriek en Pili Pili.... Spannend.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Met prikken wacht ik tot er echt aardig blauw aan de buitenkant zit. Dat was vanmorgen het geval, dus....
De blauwe kun je na 4 a 5 weken eten - ik laat ze gewoon in de grot tot die tijd.
De witte gaan naar de gewone koelkast als ze zacht worden in het midden. Maar ook dat is afhankelijk van smaak. Ik hou van pittig en daarom laat ik ze eigenlijk in de grot tot ze echt helemaal doorgerijpt zijn. Dan 'lopen' ze als je ze opensnijdt....
De blauwe kun je na 4 a 5 weken eten - ik laat ze gewoon in de grot tot die tijd.
De witte gaan naar de gewone koelkast als ze zacht worden in het midden. Maar ook dat is afhankelijk van smaak. Ik hou van pittig en daarom laat ik ze eigenlijk in de grot tot ze echt helemaal doorgerijpt zijn. Dan 'lopen' ze als je ze opensnijdt....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten