Kaasmaakweekend België 2016
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
St Paulin krijgt een geel-licht oranje korstje. zo'n typisch abdijkorstje. De mijne riekt al een beetje naar champignon.
Ik moet toegeven, het blijft toch wel leuk zo'n natuurkorstje. Je weet nooit waar je uit komt, he. :)
Ik borstel ze elke dag lichtjes met zo'n hard borsteltje van varkenshaar. En elke twee dagen met pekel afwrijven gedurende twee weken.
De kruiden en noten heb ik wel gecoat, die komen anders niet zo goed vrees ik.
Ik ga morgen wat fotootjes nemen, en die plaatsen, samen met de andere foto's van het weekend. Laps, morgen niet want ik vertrek morgenvroeg en kom pas morgennacht terug naar huis. Het zal woensdag worden dus.
Ik moet toegeven, het blijft toch wel leuk zo'n natuurkorstje. Je weet nooit waar je uit komt, he. :)
Ik borstel ze elke dag lichtjes met zo'n hard borsteltje van varkenshaar. En elke twee dagen met pekel afwrijven gedurende twee weken.
De kruiden en noten heb ik wel gecoat, die komen anders niet zo goed vrees ik.
Ik ga morgen wat fotootjes nemen, en die plaatsen, samen met de andere foto's van het weekend. Laps, morgen niet want ik vertrek morgenvroeg en kom pas morgennacht terug naar huis. Het zal woensdag worden dus.
Hoi,
Wat de ST Paulins betreft. Je mag altijd een paar druppels azijn bij je pekel doen (degene die je gebruikt om je korst te wassen). Als ie nogal snel schimmelt, dan staat-ie misschien wat te vochtig (géén gesloten doosje voor de ST Paulin, bij mij liggen deze los in de grot.). Dan kan je desnoods elke dag een pekelwasje doen (zuivere pekel in een bakje, en wat overblijft weggieten, elke keer opnieuw wat zuivere pekel gebruiken). Desnoods zet je de kaas(jes) na het pekelen even onder een vetilator om snle te drogen.
Korst wordt oranjegeel. Soms met een rossige schijn als er zich wat linens op vestigd, wat frequent gebeurt. (eigenlijk is St Paulin een Port Salut zonder linens-enting)
Succes, in bijlage ene foto van enkele mooie st Paulins (en een camembert)
Wat de ST Paulins betreft. Je mag altijd een paar druppels azijn bij je pekel doen (degene die je gebruikt om je korst te wassen). Als ie nogal snel schimmelt, dan staat-ie misschien wat te vochtig (géén gesloten doosje voor de ST Paulin, bij mij liggen deze los in de grot.). Dan kan je desnoods elke dag een pekelwasje doen (zuivere pekel in een bakje, en wat overblijft weggieten, elke keer opnieuw wat zuivere pekel gebruiken). Desnoods zet je de kaas(jes) na het pekelen even onder een vetilator om snle te drogen.
Korst wordt oranjegeel. Soms met een rossige schijn als er zich wat linens op vestigd, wat frequent gebeurt. (eigenlijk is St Paulin een Port Salut zonder linens-enting)
Succes, in bijlage ene foto van enkele mooie st Paulins (en een camembert)
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
en een paar van de beloofde foto's.
Als er iemand de foto's in ware grootte wenst, bptje sturen met mailadres en we doen een wetransferreke.
Hier komt een deel:
Joop oehoe zorgt voor de nootjes
Kruiden zijn er ook geplukt:
Meten is weten, als hij aanstaat tenminste. :lol:
PJ zag dat het goed was ... :)
Vera daar en tegen, ... :)
Ok, ok, het is toch in orde.
Stremsel toevoegen. Tellen, tellen, tellen, ...
Evert; eerste keer, maar zeker niet de laatste.
Zo'n lach maakt gewoon je dag ! :D
Pauze !!!!
... met bubbels, appelcider van Hans; zálig lekker goedje.
héhé, lekker veel denkt Jeanette, ...
En hier is dan eindelijk Hans, met gebak van Nienke, Was dat hier geen kaasweekend??? :lol:
Raf aan de snij,
En Marleen aan de kijk naar haar ventje, of houdt ze hem in het oog? :)
Temperatuur meten bij het toevoegen van warm water voor de spoelwas. Wasverzachter niet vergeten?
Joop is geconcentreerd. . . . . . Joop is altijd geconcentreerd.
Nienke ook, denk ik, ... hoop ik, ... dacht ik, .....
Als er iemand de foto's in ware grootte wenst, bptje sturen met mailadres en we doen een wetransferreke.
Hier komt een deel:
Joop oehoe zorgt voor de nootjes
Kruiden zijn er ook geplukt:
Meten is weten, als hij aanstaat tenminste. :lol:
PJ zag dat het goed was ... :)
Vera daar en tegen, ... :)
Ok, ok, het is toch in orde.
Stremsel toevoegen. Tellen, tellen, tellen, ...
Evert; eerste keer, maar zeker niet de laatste.
Zo'n lach maakt gewoon je dag ! :D
Pauze !!!!
... met bubbels, appelcider van Hans; zálig lekker goedje.
héhé, lekker veel denkt Jeanette, ...
En hier is dan eindelijk Hans, met gebak van Nienke, Was dat hier geen kaasweekend??? :lol:
Raf aan de snij,
En Marleen aan de kijk naar haar ventje, of houdt ze hem in het oog? :)
Temperatuur meten bij het toevoegen van warm water voor de spoelwas. Wasverzachter niet vergeten?
Joop is geconcentreerd. . . . . . Joop is altijd geconcentreerd.
Nienke ook, denk ik, ... hoop ik, ... dacht ik, .....
tja, ik moet het in stukskes kappen want hij houdt het altijd tegen, de sloeber !
Hier zijn we vrijdagavond begonnen, met een zalig biertje van Raf ! Knap Raf !
Herfst in aantocht, het bottelen is voorbij.
Tja, deze twee wil ik jullie toch niet onthouden.
En dan het bezoek aan de brouwerij - distelarij in Wilderen:
Een kolom(meke)
Een gratis vat vanavond?
De eerste kolom; oude boel van de 19de eeuw. De oudste nog in Europa.
Trapke naar boven
Industriële archeologie ten top. Hier krijg ik echt wel natte dromen van.
Stoomtijdperk
En weer aan den drank. :D
En de prijsbeesten:
Uitgesproken eerste plaats: Joops blauwe, zie de nieuwe topic. Zalige kaasje.
Nr 2: mijn keldermonstertje. Door mijn operatie een wees geworden die compleet verwaarloosd is geweest, maar ook daar kan iets moois uitkomen. Droog, zilt en vol aroma.
Voila, geniet ervan.
Allemaal genomen met een Canon 60D met vaste 50mm lens. Heel speciaal lensje, geen zoom, gewoon scherpstellen en schieten. De foto's in de brouwerij waren met de Lumia 950. trekt best mooi.
Als de deelnemers de volledige reeks wensen, pbtje met je mailadres en ik stuur ze per Wetransfer door.
Hier zijn we vrijdagavond begonnen, met een zalig biertje van Raf ! Knap Raf !
Herfst in aantocht, het bottelen is voorbij.
Tja, deze twee wil ik jullie toch niet onthouden.
En dan het bezoek aan de brouwerij - distelarij in Wilderen:
Een kolom(meke)
Een gratis vat vanavond?
De eerste kolom; oude boel van de 19de eeuw. De oudste nog in Europa.
Trapke naar boven
Industriële archeologie ten top. Hier krijg ik echt wel natte dromen van.
Stoomtijdperk
En weer aan den drank. :D
En de prijsbeesten:
Uitgesproken eerste plaats: Joops blauwe, zie de nieuwe topic. Zalige kaasje.
Nr 2: mijn keldermonstertje. Door mijn operatie een wees geworden die compleet verwaarloosd is geweest, maar ook daar kan iets moois uitkomen. Droog, zilt en vol aroma.
Voila, geniet ervan.
Allemaal genomen met een Canon 60D met vaste 50mm lens. Heel speciaal lensje, geen zoom, gewoon scherpstellen en schieten. De foto's in de brouwerij waren met de Lumia 950. trekt best mooi.
Als de deelnemers de volledige reeks wensen, pbtje met je mailadres en ik stuur ze per Wetransfer door.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Hey Evert,
Dat de schimmelkaasjes zacht worden aan de zijkanten betekend dat de schimmels goed bezig zijn.
Mijn witte is wel mooi droog qua pluis. Mijn blauwtje geeft ook natte vingers bij het omdraaien.
Ik denk dat het zo hoort....
Iemand met verstand van zaken die opheldering kan geven?
Hoe gaat het met je Paulines?
Mijn Paulin met paprika begint niet echt aangenaam te ruiken.... ik denk dat dat niet helemaal goed gaat. De naturel gaat denk ik wel redelijk :-)
Dat de schimmelkaasjes zacht worden aan de zijkanten betekend dat de schimmels goed bezig zijn.
Mijn witte is wel mooi droog qua pluis. Mijn blauwtje geeft ook natte vingers bij het omdraaien.
Ik denk dat het zo hoort....
Iemand met verstand van zaken die opheldering kan geven?
Hoe gaat het met je Paulines?
Mijn Paulin met paprika begint niet echt aangenaam te ruiken.... ik denk dat dat niet helemaal goed gaat. De naturel gaat denk ik wel redelijk :-)
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Mijn st Paulin hebben ook last van schimmel. Vooral die met paprika. Ik denk ook vanwege de geur dat ik bij een proefsessie dan ook maar om de korst heen eet...
De naturel wordt ook bij mij harder/droger aan de zijkant en wordt heel langzaam wat geler maar ook aan de zijkant juist witter.
Ik zal van de week nog eens fotootjes maken van alle kindjes in de klas. Zo kunnen we wat vergelijken :-)
Betekend lager in jouw kaas grot dat ze nu koeler liggen Evert?
De naturel wordt ook bij mij harder/droger aan de zijkant en wordt heel langzaam wat geler maar ook aan de zijkant juist witter.
Ik zal van de week nog eens fotootjes maken van alle kindjes in de klas. Zo kunnen we wat vergelijken :-)
Betekend lager in jouw kaas grot dat ze nu koeler liggen Evert?
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Mijn blauwe is wel droog, maar de zijkanten moeten voorzichtig behandeld worden. Pak je hem te hard vast dan glibbert de korst. Ik laat ze dagelijks lekker drogen ca een half uur. Maak de deksels droog en laat de doos zelf gewoon aan de lucht drogen.
Even over dat zacht worden van witschimmel. Niet de buitenkant moet zacht zijn. Ze rijpen van binnen naar buiten als het goed is. Als de buitenkant van witschimmel te zacht is rijpt hij te snel en krijg je Slipping Skin. Dus dan laat de korst los. Als de buitenkant echt zacht is dan zou ik ze naar de gewone koelkast verhuizen. Rijping gaat dan langzamer.
Hier zijn de kleine witjes nog prima stevig, maar wel heel wit.
Ik denk dat ze volgende week in de pan gaan. Paneren als een Schnitzel en zachtjes bakken. Dan smelt de binnenkant en lopen ze leeg als je ze aansnijdt. Ik maak een foto.
Even over dat zacht worden van witschimmel. Niet de buitenkant moet zacht zijn. Ze rijpen van binnen naar buiten als het goed is. Als de buitenkant van witschimmel te zacht is rijpt hij te snel en krijg je Slipping Skin. Dus dan laat de korst los. Als de buitenkant echt zacht is dan zou ik ze naar de gewone koelkast verhuizen. Rijping gaat dan langzamer.
Hier zijn de kleine witjes nog prima stevig, maar wel heel wit.
Ik denk dat ze volgende week in de pan gaan. Paneren als een Schnitzel en zachtjes bakken. Dan smelt de binnenkant en lopen ze leeg als je ze aansnijdt. Ik maak een foto.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Oké. Zojuist een heel verhaal getypt. En met dan aan de fantastische samenwerking tussen mijn telefoon en het forum is het nu weg. Jammer :'(
Nieuwe poging:
Dank voor je uitleg Vera!
Ik vraag me echter ernstig af of kaas van binnen naar buiten rijpt.
Van PJ begrepen dat schimmel enzymen maakt en dat die enzymen je kaas een beetje voorverteren waardoor die lekker zacht en romig wordt. Ipv hard en zurig.
De schimmel groeit aan de buitenkant omdat die zuurstof nodig heeft. Aan de buitenkant worden dus ook de enzymen gevormd en die gaan langzaam steeds verder de kaas in. Ik denk dus van buiten naar binnen en dus ook rijping die kant op.
Als je brie in de winkel koopt zie je ook vaak dat die niet goed rijp is. Juist aan de binnenkant zit dan nog een zurige harde kern.
Mijn kaasmonstertjes zien er ondertussen zo uit:
Nieuwe poging:
Dank voor je uitleg Vera!
Ik vraag me echter ernstig af of kaas van binnen naar buiten rijpt.
Van PJ begrepen dat schimmel enzymen maakt en dat die enzymen je kaas een beetje voorverteren waardoor die lekker zacht en romig wordt. Ipv hard en zurig.
De schimmel groeit aan de buitenkant omdat die zuurstof nodig heeft. Aan de buitenkant worden dus ook de enzymen gevormd en die gaan langzaam steeds verder de kaas in. Ik denk dus van buiten naar binnen en dus ook rijping die kant op.
Als je brie in de winkel koopt zie je ook vaak dat die niet goed rijp is. Juist aan de binnenkant zit dan nog een zurige harde kern.
Mijn kaasmonstertjes zien er ondertussen zo uit:
klopt, witschimmel van buiten naar binnen en blauwschimmel van binnen naar buiten.
En die te hoge temperatuur zorgt er inderdaad voor dat de buitenkant al gaat lopen alvorens de binnenkant rijp is. Zoals Vera zegt, als hij zacht wordt, de koeling in en traag laten verder rijpen. Ik knal die witte jongens de koeling in zodra ze haar hebben. En daar kunnen ze dan heel langzaam rijpen.
En die te hoge temperatuur zorgt er inderdaad voor dat de buitenkant al gaat lopen alvorens de binnenkant rijp is. Zoals Vera zegt, als hij zacht wordt, de koeling in en traag laten verder rijpen. Ik knal die witte jongens de koeling in zodra ze haar hebben. En daar kunnen ze dan heel langzaam rijpen.
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Jullie hebben gelijk - foutje van Vera!
Ik zit net nog even naar je foto's te kijken Nienke. Is je blauwe besmet met wit?
Al mijn blauwe kazen hebben daar altijd last van - ik dacht dat dat kwam omdat ze op een houten frame liggen.
Heb je hem al geprikt?
Fijn dat hij wel goed smaakt je paprika.
Ik zit net nog even naar je foto's te kijken Nienke. Is je blauwe besmet met wit?
Al mijn blauwe kazen hebben daar altijd last van - ik dacht dat dat kwam omdat ze op een houten frame liggen.
Heb je hem al geprikt?
Fijn dat hij wel goed smaakt je paprika.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Hoi Vera,
Gelukkig maken we allemaal wel eens een foutje :-) geeft niks.
Ik vermoed inderdaad dat ik mijn blauwe hier en daar bepoteld heb met witte vingertjes :-p ze liggen bij mij keurig apart in bakjes, dus ik denk dat ik zelf de besmettingsbron ben.
Ik heb er en een ruime week terug gaatjes in geprikt.
Gelukkig maken we allemaal wel eens een foutje :-) geeft niks.
Ik vermoed inderdaad dat ik mijn blauwe hier en daar bepoteld heb met witte vingertjes :-p ze liggen bij mij keurig apart in bakjes, dus ik denk dat ik zelf de besmettingsbron ben.
Ik heb er en een ruime week terug gaatjes in geprikt.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten