Napraten over de kaasmaakdag met Gerhard Hup
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Mijn mini blauwe kaasjes ruiken prima. Afgelopen zondag zijn ze geprikt. Stielum zit er denk ik ook wat wit op de korst.
Mijn butterkase heb ik niet gecoat. Die is ook blauw. Maar dat blauw ruikt gewoon naar schimmel.... ff goed poetsen van de week dus.
Typisch dat er zo'n verschil in de geur kan zitten, terwijl ze allebei blauw zijn.
Hoe is het met de andere butterkases? Daar lees ik niets over...
Mijn butterkase heb ik niet gecoat. Die is ook blauw. Maar dat blauw ruikt gewoon naar schimmel.... ff goed poetsen van de week dus.
Typisch dat er zo'n verschil in de geur kan zitten, terwijl ze allebei blauw zijn.
Hoe is het met de andere butterkases? Daar lees ik niets over...
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Nee, jammer. Misschien moet jij even het voortouw nemen en je medepanners een Pb sturen?Knuddefrutje schreef:
Hoe is het met de andere butterkases? Daar lees ik niets over...
Worden jouw blauwtjes wel mooi blauw?
Die van Reza is minder blauw dan die van mij en die is ca 4 dagen jonger en gisteren geprikt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Mijn Jarlsberg is zaterdag op 19°C gegaan.
Was wel een beetje aangeslagen op het moment dat ik hem daar naar toe haalde (vanwege de open korst en geen coating op advies van Gerhard). Had hem eerst schoon gemaakt met een beetje pekel.
Zondagmiddag al behoorlijke boling.
De kaas gaat het geen 2 weken volhouden op deze temperatuur, dan explodeert hij.
Was wel een beetje aangeslagen op het moment dat ik hem daar naar toe haalde (vanwege de open korst en geen coating op advies van Gerhard). Had hem eerst schoon gemaakt met een beetje pekel.
Zondagmiddag al behoorlijke boling.
De kaas gaat het geen 2 weken volhouden op deze temperatuur, dan explodeert hij.
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Je vraagt maar hoor Nienke
Morgen is de kaas 3 weken en ik wilde proeven. Heb al 2 kazen gemaakt met het recept van de oude kaas en voor ik morgen weer kaas maak moest hij open.
Mijn man eet alleen maar Old Amsterdam . Het is een nog jonge kaas maar toch pittiger dan een Goudse van deze leeftijd. Goedgekeurd door ons.
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Mijn blauwtjes hebben ook vrijwel altijd last van wit. Voor de smaak maakt het niet uit.
Hahaha, jij hoopt dat iemand zich niet kan bedwingen en tot de conclusie komt dat de kaas te jong is.
Wat ik stiekum altijd doe, gewoon een stukje van de kaas afsnijden en proeven. Groeit vanzelf weer dicht als ik er te weinig smaak aan vind zitten.
Hahaha, jij hoopt dat iemand zich niet kan bedwingen en tot de conclusie komt dat de kaas te jong is.
Wat ik stiekum altijd doe, gewoon een stukje van de kaas afsnijden en proeven. Groeit vanzelf weer dicht als ik er te weinig smaak aan vind zitten.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 117
- Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Jij dus ook al wit blauw. Grappig.
Ja Theo die kat!!!! Heb jij je Gruyere ook gecoat Theo, of heb je de natuurkorst gekozen? Ik heb Gruyeres liggen die ik tweemaal per week was met pekel. Heel strakke kazen, met scheruren zou ik dat niet gedaan hebben.
Misschien neem ik de moeite als niemand anders het wil doen tenminste om eens na te pben of de anderen ook hun gewichtn eens door willen geven.
Mijn Rastdorfer is gecoat en ligt braaf te wachten. Tweede weekend van december hebben we een huis vol logees (kerstmarktgangers) , dan zal hij wel sneuvelen denk ik.
Ja Theo die kat!!!! Heb jij je Gruyere ook gecoat Theo, of heb je de natuurkorst gekozen? Ik heb Gruyeres liggen die ik tweemaal per week was met pekel. Heel strakke kazen, met scheruren zou ik dat niet gedaan hebben.
Misschien neem ik de moeite als niemand anders het wil doen tenminste om eens na te pben of de anderen ook hun gewichtn eens door willen geven.
Mijn Rastdorfer is gecoat en ligt braaf te wachten. Tweede weekend van december hebben we een huis vol logees (kerstmarktgangers) , dan zal hij wel sneuvelen denk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jonge kaas
- Berichten: 117
- Lid geworden op: 11-11-2017 06:56
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
We konden niet langer wachten. Tada....het was spannend maar ziet er mooi uit van binnen en is behoorlijk zacht, niet zo erg dat het er uit loopt.
De smaak is goed, romig maar er kan minder pr in.
Update: na nogmaals proeven, is de conclusie dat hoeveelheid PR toch wel goed is. Maar er is wel een klein bittertje te proeven (dubbel stremsel)
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Wow, die ziet er heerlijk uit!
Wat ik grappig vind is dat het blauw van die kazen uit één pan zo verschillend is. Dat zijn dus echt de omstandigheden waaronder de kaas gerijpt is.
Als ik die van Waling bekijk denk ik ook dat kan met minder PR. Maar Reza's kaas is maar een klein beetje blauw en die van Nienke ook niet overmatig.
Van de rest weten we het dus niet....
Wat ik grappig vind is dat het blauw van die kazen uit één pan zo verschillend is. Dat zijn dus echt de omstandigheden waaronder de kaas gerijpt is.
Als ik die van Waling bekijk denk ik ook dat kan met minder PR. Maar Reza's kaas is maar een klein beetje blauw en die van Nienke ook niet overmatig.
Van de rest weten we het dus niet....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Ziet er prachtig uit, complimenten!
Wat mijn bevindingen zijn is dat je blauwe kaasjes zo snel mogelijk na het pekelen moet prikken. Omdat je geen waswater gebruikt krijg je in eerste instantie een vrij krijterig zuivel. Hoe langer je wacht hoe zachter de kaas wordt en des te sneller de prik gaatjes weer dicht gaan zitten. Daarnaast zou je kunnen overwegen om een gasvormend gist aan de melk toe te voegen. Dit zorgt er voor dat je holtes van binnen open blijven.
Wat mijn bevindingen zijn is dat je blauwe kaasjes zo snel mogelijk na het pekelen moet prikken. Omdat je geen waswater gebruikt krijg je in eerste instantie een vrij krijterig zuivel. Hoe langer je wacht hoe zachter de kaas wordt en des te sneller de prik gaatjes weer dicht gaan zitten. Daarnaast zou je kunnen overwegen om een gasvormend gist aan de melk toe te voegen. Dit zorgt er voor dat je holtes van binnen open blijven.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten