Bierbrouwer wordt kaasmaker
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
Bierbrouwer wordt kaasmaker
Santé iedereen,
Ik ben Francis, woon in Gent, en brouw sinds een jaar of 5 bier, en aangezien er voor deze hobby een fantastisch forum bestaat (Vlaams hobbybrouwforum), kon het niet anders of er moest er zo eentje voor kaas ook bestaan.
Sinds 2 jaar ben ik ook bezig met zure bieren: lambic en Vlaams oud bruin, waardoor ik ook wel enige kennis van melkzuren heb. Qua materiaal heb ik dus wel dingen zoals een pH-meter, ontsmettingsmiddel, hopzakjes die als kaasdoek kunnen dienen, grote kookpotten etc.
Kaas leek me een logische volgende stap. Ik ben van plan om volgende week eens wat rauwe melk te kopen bij een boer in de buurt. Ik zou willen starten met een gewoon hard kaasje.
Bovendien kan ik in Gent in mijn vaste brouwwinkel (De Hopduvel) alle ingrediënten van Brouwland bestellen. Ik heb me alvast een zakje melkferment en flesje stremsel aangeschaft.
Ik vroeg me af of iedereen hier rauwe melk gebruikt, of is volle melk van pakweg Colruyt ook goed?
Qua korst twijfel ik of ik coating zou aanschaffen.
Ik heb wel voor m'n bier 2 frigo's met temperatuurscontrole, aangepast met zo'n STC-1000, waardoor ik dan een kaasgrot heb. Een kelder of koele berging heb ik helaas niet.
En verder: ik ben héél benieuwd naar jullie ervaringen met bierkaas, aangezien ik aan de bron zit, zou ik heel graag eens kaas 'wassen' met bier, is hier iets over te vinden?
Ik ben Francis, woon in Gent, en brouw sinds een jaar of 5 bier, en aangezien er voor deze hobby een fantastisch forum bestaat (Vlaams hobbybrouwforum), kon het niet anders of er moest er zo eentje voor kaas ook bestaan.
Sinds 2 jaar ben ik ook bezig met zure bieren: lambic en Vlaams oud bruin, waardoor ik ook wel enige kennis van melkzuren heb. Qua materiaal heb ik dus wel dingen zoals een pH-meter, ontsmettingsmiddel, hopzakjes die als kaasdoek kunnen dienen, grote kookpotten etc.
Kaas leek me een logische volgende stap. Ik ben van plan om volgende week eens wat rauwe melk te kopen bij een boer in de buurt. Ik zou willen starten met een gewoon hard kaasje.
Bovendien kan ik in Gent in mijn vaste brouwwinkel (De Hopduvel) alle ingrediënten van Brouwland bestellen. Ik heb me alvast een zakje melkferment en flesje stremsel aangeschaft.
Ik vroeg me af of iedereen hier rauwe melk gebruikt, of is volle melk van pakweg Colruyt ook goed?
Qua korst twijfel ik of ik coating zou aanschaffen.
Ik heb wel voor m'n bier 2 frigo's met temperatuurscontrole, aangepast met zo'n STC-1000, waardoor ik dan een kaasgrot heb. Een kelder of koele berging heb ik helaas niet.
En verder: ik ben héél benieuwd naar jullie ervaringen met bierkaas, aangezien ik aan de bron zit, zou ik heel graag eens kaas 'wassen' met bier, is hier iets over te vinden?
Napalm is er nog Palm
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Eerst maar eens welkom Cies.
Wat een enthousiasme het spat van mijn scherm,leuk!
Als je aan rauwe melk kunt komen dan voor de rauwe melk gaan.
Wel calcium aanschaffen en salpeter.
Coating hoeft niet gelijk, kijk eerst of het je wat lijkt het kaasmaken.
En er is al eens een kaasje van de maand geweest bierkaas
En geloof dat er ook een ttopic is over bier.
Even Bier in de zoekfunctie, denk dat je dan heel wat te lezen hebt.
Wat een enthousiasme het spat van mijn scherm,leuk!
Als je aan rauwe melk kunt komen dan voor de rauwe melk gaan.
Wel calcium aanschaffen en salpeter.
Coating hoeft niet gelijk, kijk eerst of het je wat lijkt het kaasmaken.
En er is al eens een kaasje van de maand geweest bierkaas
En geloof dat er ook een ttopic is over bier.
Even Bier in de zoekfunctie, denk dat je dan heel wat te lezen hebt.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Welkom Francis!
Wij kennen elkaar al wat langer via het bierforum van de vlaamse hobby brouwers.
Over bierkaas
http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/i ... opic=935.0
Wij kennen elkaar al wat langer via het bierforum van de vlaamse hobby brouwers.
Over bierkaas
http://vlaamshobbybrouwforum.be/forum/i ... opic=935.0
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Hallo Fracxcis, welkom.
Wat grappig dat John en jij elkaar al kennen via een ander forum! Internet maakt de wereld klein.
Misschien iets voor jou?
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/kaasma ... t1469.html
Wat grappig dat John en jij elkaar al kennen via een ander forum! Internet maakt de wereld klein.
Misschien iets voor jou?
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/kaasma ... t1469.html
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
Voila, eerste 8 liter melk gaf kaasje van 250 en 700 gram + nog es royale portie ricotta. Heerlijk met wat kruiden bij een frisse eigenbrouw.
https://www.dropbox.com/s/b241qn1e54en4 ... t.jpg?dl=0
Oude blikjesfrigo met een koelelement in afwachting van de STC1000 controller die nu nog het bier staat te koelen tot botteling.
https://www.dropbox.com/s/b241qn1e54en4 ... t.jpg?dl=0
Oude blikjesfrigo met een koelelement in afwachting van de STC1000 controller die nu nog het bier staat te koelen tot botteling.
Napalm is er nog Palm
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2313
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
Nog maar eens een klassiek Nils' gouda'tje gemaakt, uit 10 liter verse niet gepasteuriseerde melk 500 + 700 gram. Dit maal me niet laten vangen en braafjes 1u pekeltijd / 100 gram aangehouden.
ook nog een 250 gr ricotta, iets minder lang laten uitlekken, heerlijk smeerbaar op de boterham, lenteuitje en peper-zout, meer moet dat niet zijn..
De korst is zo te zien nog niet perfect vlak, het blijft wat zoeken met mijn eigengemaakte tupperware vormpjes en hobbypersjes. Gelukkig is de coating dik genoeg om de putjes te vullen.
ook nog een 250 gr ricotta, iets minder lang laten uitlekken, heerlijk smeerbaar op de boterham, lenteuitje en peper-zout, meer moet dat niet zijn..
De korst is zo te zien nog niet perfect vlak, het blijft wat zoeken met mijn eigengemaakte tupperware vormpjes en hobbypersjes. Gelukkig is de coating dik genoeg om de putjes te vullen.
Napalm is er nog Palm
Re: Bierbrouwer wordt kaasmaker
Ah, wie we hier hebben!
Cies, het ziet er naar uit dat er op de volgende hobbybrouw-meeting kaas genoeg zal zijn ;)
Cies, het ziet er naar uit dat er op de volgende hobbybrouw-meeting kaas genoeg zal zijn ;)
ciesvandekwis schreef:Santé iedereen,
Ik ben Francis, woon in Gent, en brouw sinds een jaar of 5 bier, en aangezien er voor deze hobby een fantastisch forum bestaat (Vlaams hobbybrouwforum), kon het niet anders of er moest er zo eentje voor kaas ook bestaan.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
Vorig weekend es een fotoreportage gemaakt. Op het menu: thermofiele kaas met propionic als basis , dan eentje met blauwschimmel kaas in de vorm mee verkruimeld en eentje met fenegriek in een bierbadje gelegd. Heel benieuwd hoe alles eruit komt....
Bovendien had ik die dag ook een journalist aan de lijn die me een uurtje zoet hield met héél veel vragen. Een krantenartikeltje komt er waarschijnlijk wel aan
:D
Bovendien had ik die dag ook een journalist aan de lijn die me een uurtje zoet hield met héél veel vragen. Een krantenartikeltje komt er waarschijnlijk wel aan
:D
Napalm is er nog Palm
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Leuke reportage.
Naar de blauwschimmel ben ik extra benieuwd, ik heb het een aantal keren ook zo geprobeerd, maar dat werd niet echt goede kaas. Ik denk omdat de consistentie van de zachte blauwe kaas en de geperste kaas niet overeenkwam. Het was wel eetbaar hoor, maar het plakte niet mooi aan elkaar. Ik hoop dat het jou wel lukt.
Is het de eerste keer dat je de propionic gebruikt?
Naar de blauwschimmel ben ik extra benieuwd, ik heb het een aantal keren ook zo geprobeerd, maar dat werd niet echt goede kaas. Ik denk omdat de consistentie van de zachte blauwe kaas en de geperste kaas niet overeenkwam. Het was wel eetbaar hoor, maar het plakte niet mooi aan elkaar. Ik hoop dat het jou wel lukt.
Is het de eerste keer dat je de propionic gebruikt?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten