Hoe laat je kaas rijpen
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Jullie taal is veel mooier dan ons platte Nederlands. Met zoveel Engelse en Franse woorden erin die wij verbasterd hebben. Jullie hebben daar je eigen woorden voor - neem die blazer, dat is bij ons een ventilator.
In het Duits komen we ook veel woorden tegen die gewoon vertaald zijn, daar waar wij in het Nederlands de Engelse term gebruiken.
Mijn ouders hadden Vlaamse vrienden als Lucien mijn moeder vroeg 'Glaske wijn Maria' dan klonk dat net even lekkerder dan 'Glas wijn Rietje?'.
Maar we dwalen af, dit is noch techniek, noch materiaal. :wink:
In het Duits komen we ook veel woorden tegen die gewoon vertaald zijn, daar waar wij in het Nederlands de Engelse term gebruiken.
Mijn ouders hadden Vlaamse vrienden als Lucien mijn moeder vroeg 'Glaske wijn Maria' dan klonk dat net even lekkerder dan 'Glas wijn Rietje?'.
Maar we dwalen af, dit is noch techniek, noch materiaal. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Toch nog weer even een vraag.
Mijn kazen van 4 oktober (nog van pakken melk) had vanochtend last van blauwe plekken. Brandnetelkaas, dus die wil wel eens wat gevoelig zijn voor schimmels. Gelijk met azijn te lijf gegaan. Alle schimmel er van af gepoetst. Is het dan raadzaam om gelijk nog weer een laag coating aan te brengen? en hoeveel lagen coating kan je eigenlijk maximaal aanbrengen? ik merk dat na de eerste laag de volgende lagen steeds sneller drogen, maar dat is eigenlijk wel begrijpelijk. Ik krijg trouwens de vochtigheid in mijn koelkast niet hoger dan maximaal 80% maar op zich is dat hoog genoeg. Ik merk wel, nu ik de kazen bewaar bij 14 C en 80% vochtigheid, dat ze veel zachter blijven. Minder last van uitdroging lijkt me. Nog een dikke week, dan is de eerste drie weken oud en rijp voor de slacht!!
Mijn kazen van 4 oktober (nog van pakken melk) had vanochtend last van blauwe plekken. Brandnetelkaas, dus die wil wel eens wat gevoelig zijn voor schimmels. Gelijk met azijn te lijf gegaan. Alle schimmel er van af gepoetst. Is het dan raadzaam om gelijk nog weer een laag coating aan te brengen? en hoeveel lagen coating kan je eigenlijk maximaal aanbrengen? ik merk dat na de eerste laag de volgende lagen steeds sneller drogen, maar dat is eigenlijk wel begrijpelijk. Ik krijg trouwens de vochtigheid in mijn koelkast niet hoger dan maximaal 80% maar op zich is dat hoog genoeg. Ik merk wel, nu ik de kazen bewaar bij 14 C en 80% vochtigheid, dat ze veel zachter blijven. Minder last van uitdroging lijkt me. Nog een dikke week, dan is de eerste drie weken oud en rijp voor de slacht!!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Toch nog even over het coaten. Meeste boeken geven aan, na 24 uur 1e laag, na 4 - 7 dagen 2e laag en na een aantal weken nog eens een derde laag. Ik merk dat ik pas vertrouwen in de kazen krijg als de derde laag er omheen zit. Dan beginnen ze pas te glimmen, tot die tijd ziet het er toch wat doffig uit. Ik ben dus geneigd om die derde laag coating zo snel mogelijk er op te smeren. Met de 'blazer' erop heb je na een dikke week drie lagen coating er op zitten. Of is er een reden waarom je met de derde laag zou wachten.
Dus, vraag 1: hoe lang duurt het bij jullie voor de kaas 3 keer in de coating zit?
En vraag 2: moet die coating er zo dun mogelijk op, of kan je maar lekker aan kwasten?
Dus, vraag 1: hoe lang duurt het bij jullie voor de kaas 3 keer in de coating zit?
En vraag 2: moet die coating er zo dun mogelijk op, of kan je maar lekker aan kwasten?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik heb met mijn proosdij binnen 24 uur na het pekelen de eerste laag gecoat, dat is me niet goed bevallen. Ik ga terug naar mijn normale methode:
Na het pekelen te drogen leggen op kamertemperatuur (al dan niet met ventilator) en 2x per dag draaien. Als bij het draaien de onderkant niet meer nat is (hooguit klam), dan is het tijd voor de 1e coating, aan de bovenkant.
Bovenkant droog, dan draaien en nieuwe bovenkant coaten. Droog? Draaien en coaten. En dat wordt herhaald tot er 2 of 3 lagen opzitten.
Kaas met kruiden doe ik altijd 3 lagen om te voorkomen dat er kruiden door de coating heen prikken en alsnog gaan schimmelen.
Na het pekelen te drogen leggen op kamertemperatuur (al dan niet met ventilator) en 2x per dag draaien. Als bij het draaien de onderkant niet meer nat is (hooguit klam), dan is het tijd voor de 1e coating, aan de bovenkant.
Bovenkant droog, dan draaien en nieuwe bovenkant coaten. Droog? Draaien en coaten. En dat wordt herhaald tot er 2 of 3 lagen opzitten.
Kaas met kruiden doe ik altijd 3 lagen om te voorkomen dat er kruiden door de coating heen prikken en alsnog gaan schimmelen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Hou hehe, ik heb nu sinds een paar dagen eindelijk een paar kazen die niet meer blijven plakken aan de planken. Met verse melk gaat het kaas maken duidelijk een stuk beter. Mijn kazen van pakken-melk blijft een stuk zachter, alsof ze meer vocht vast houden. Door de hoge luchtvochtigheid drogen ze ook niet verder uit, als de coating niet goed droog is blijven ze dus nog een hele tijd plakken.
Het is ook net of de coating na loop van tijd slechter wordt bij pakken-melk-kazen, daar hebben de rauwmelkse kazen een stuk minder last van
Hele koelkast uitgesopt, alle planken opnieuw schoon geboend. Het heeft wat nodig om een paar mooie kaasjes te fabriceren. Mijn selderie/zeewierkazen zijn nu ruim drie weken oud. Wat denken jullie? nog even laten liggen??
Het is ook net of de coating na loop van tijd slechter wordt bij pakken-melk-kazen, daar hebben de rauwmelkse kazen een stuk minder last van
Hele koelkast uitgesopt, alle planken opnieuw schoon geboend. Het heeft wat nodig om een paar mooie kaasjes te fabriceren. Mijn selderie/zeewierkazen zijn nu ruim drie weken oud. Wat denken jullie? nog even laten liggen??
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Nils het hangt ervan af hoe groot - zwaar je kaasjes zijn. Wij maken de kaasjes van ca 400 gram gewoon open na 3 a 4 weken, dan smaken ze prima. Een goudse van een kilo, die laat ik minimaal 6 weken liggen.
Grappig dat je zoveel verschil merkt bij het rijpen tussen kazen van winkelmelk en verse melk. Mij is dat eigenlijk niet opgevallen.
Grappig dat je zoveel verschil merkt bij het rijpen tussen kazen van winkelmelk en verse melk. Mij is dat eigenlijk niet opgevallen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Dat is natuurlijk een smaakzaak Nils.
De een eet graag hele jonge kaas ( mijn zoon) en dan snijd ik er een met 3 weken open. De ander eet graag oude kaas ( mijn man) en dan laat ik ze liggen het liefst 3 maanden. Dan heb je mensen er tussenin ( mijn jongste dochter) die laat ik een week of 6 liggen en heb je mensen die dan weer graag oud dan weer graag jong eten ( ik en mijn oudste dochter) dus die eten gewoon dat wat er open is :wink:
Maar een mini kun je rustig na 3 weken rijpen aansnijden heb je een jonge kaas, gewoon kijken wat lijkt me of vind ik lekker! Opschrijven wanneer je hem open hebt gemaakt en wat je van de smaak vond. Zo krijg je op den duur precies jouw rijpingstijd.
De een eet graag hele jonge kaas ( mijn zoon) en dan snijd ik er een met 3 weken open. De ander eet graag oude kaas ( mijn man) en dan laat ik ze liggen het liefst 3 maanden. Dan heb je mensen er tussenin ( mijn jongste dochter) die laat ik een week of 6 liggen en heb je mensen die dan weer graag oud dan weer graag jong eten ( ik en mijn oudste dochter) dus die eten gewoon dat wat er open is :wink:
Maar een mini kun je rustig na 3 weken rijpen aansnijden heb je een jonge kaas, gewoon kijken wat lijkt me of vind ik lekker! Opschrijven wanneer je hem open hebt gemaakt en wat je van de smaak vond. Zo krijg je op den duur precies jouw rijpingstijd.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Re: kaasgrot van Gerda
De grot staat uit , de temp in mijn voorraadkamer is nu zo laag dat de koeling niet meer aanslaat, dit gaat schimmelgroei veroorzaken in de grot. Een gesloten koelkast die niet aanstaat word een ramp, dus gisteren de grot gereinigd met chloorwater en nu staat de deur gewoon een stuk open.Gerda schreef:
Prefentief poetsen deed ik al. Alleen ga ik nu weer waterbakken zetten want het vochtpercentage is maar 70%. Het blijft al met al wel een leuke bezigheid en alle jaargetijden heeft zijn problemen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Gerda,
De temperatuur in de gesloten koelkast die af en toe aanslaat is 13 graden. Nu deze niet aanslaat is die ook 13 graden. Dat kan het verschil dus niet zijn. Denk je echt dat een koelkast werkzaam moet zijn?
Mijn koelkast is ook al weken niet aangegaan, ik heb laatst wel wat last van schimmel gehad, maar na grondige reiniging beurt nergens meer last van.
De temperatuur loopt immers niet hoger op dan anders. Is het probleem met uitstaande koelkasten niet alleen van toepassing bij kamertemperatuur?
De temperatuur in de gesloten koelkast die af en toe aanslaat is 13 graden. Nu deze niet aanslaat is die ook 13 graden. Dat kan het verschil dus niet zijn. Denk je echt dat een koelkast werkzaam moet zijn?
Mijn koelkast is ook al weken niet aangegaan, ik heb laatst wel wat last van schimmel gehad, maar na grondige reiniging beurt nergens meer last van.
De temperatuur loopt immers niet hoger op dan anders. Is het probleem met uitstaande koelkasten niet alleen van toepassing bij kamertemperatuur?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Weet ik niet precies Nils, maar wij hebben altijd in de waskeuken een koelkast gehad die stond in de winter uit, met de deur dicht, als ik hem dan wel eens met een verjaardag wilde gebruiken kon het ding weer in de ontsmetting want dan stond er weer schimmel in. Zette ik de deur op een kier had ik dit probleem niet. Vandaar ik nu heb gekozen voor uit met de deur iets open omdat de temperatuur daar toch koel is. Ik heb inderdaad tot nu geen schimmel en heb de koeling nu twee dagen open dus even kijken of dit zo blijft.
Manlief hier zegt al doordat ik geen luchtcirculatie in de koelkast heb krijg ik die schimmel. Hij gaat nu iets in elkaar bouwen waarbij ik af en toe circulatie in de grot krijg ( vin met tijdschakelaar) dan kan de deur weer gewoon dicht.
Manlief hier zegt al doordat ik geen luchtcirculatie in de koelkast heb krijg ik die schimmel. Hij gaat nu iets in elkaar bouwen waarbij ik af en toe circulatie in de grot krijg ( vin met tijdschakelaar) dan kan de deur weer gewoon dicht.
Schimmelvorming gat het best in stilstaande lucht. Als ondanks dat de koelkast uit staat er wel een ventilator zou werken, zou het minder zijn.
Vergeet niet wanneer een koelkast aan staan er altijd wat luchtbeweging is doordat lucht krimpt als deze afkoelt en dus zwaarder wordt en naar beneden zakt.
Vergeet niet wanneer een koelkast aan staan er altijd wat luchtbeweging is doordat lucht krimpt als deze afkoelt en dus zwaarder wordt en naar beneden zakt.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Lucht circuleert, in ieder geval bij mij in mijn grot, dmv een computerfan. Onderin zal het meestal iets kouder zijn dan bovenin, omdat koude lucht toch de neiging heeft om te zakken.
Maar aangezien we geen rocket science beoefenen is het voor de kazen niet erg als een temperatuur iets afwijkt. Ik rijp so wie so verschillende soorten in 1 grot, dus moet ik altijd een gemene deler zien te vinden voor de temperatuur. Iets hogere temp betekent iets sneller rijpen, maar dit zijn bij 1 of 2 graden marginale verschillen.
Maar aangezien we geen rocket science beoefenen is het voor de kazen niet erg als een temperatuur iets afwijkt. Ik rijp so wie so verschillende soorten in 1 grot, dus moet ik altijd een gemene deler zien te vinden voor de temperatuur. Iets hogere temp betekent iets sneller rijpen, maar dit zijn bij 1 of 2 graden marginale verschillen.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten